Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

УН: Неједнакости угрожавају развој у свету

Објављено 14.02.2014.

povertyУ свету је у протеклих 20 година остварен напредак у приступу здравству и образовању и борби против сиромаштва, али је тај напредак неравномеран и и даље има много проблема, оцењује се у новом извештају Фонда УН за становништво (UNFPA). Удео најсиромашнијих грађана у земљама у развоју је готово преполовљен, мање жена умире на прођају и више деце иде у школу, али се и даље свака трећа девојчица удаје пре 18 године у земљама у развоју, а приходи и богатство у свету су неравномерно расподељени. Упозорава се да би све веће неједнакости могле да угрозе резултате постигнуте у протекле две деценије и власти земаља позивају да се позабаве тиме и заштите најсиромашније и најрањивије грађане.

“Око милијарду људи се спасило екстремног сиромаштва. Смртност деце и мајки је готово преполовљена. Има више закона који штите људска права”, рекао је 12. фебруара генерални секретар УН Бан Ки Мун на представљању извештаја.

Бан Ки Мун је, међутим, рекао да су и даље изражене “огромне неједнакости у остваривању тих права и приступа неопходним услугама”.

Удео људи који живе у екстремном сиромаштву у земљама у развоју драстично се смањио са 47% у 1990. на 22% у 2010, што је око милијарду људи. Међутим, ти људи, који живе у 50 или 60 најсиромашнијих земаља, стагнираће док ће се остатак света богатити, упозорава се у извештају којим је обухваћено 176 земаља.

У извештају се власти земаља позивају да усвоје и примене законе који ће заштитити најсиромашније и маргиналозване грађане, укључујући девојчице и жене изложене насиљу и становништво у сеоским срединама.

“Време је да се пређе са речи на дела. Не можемо себи да приуштимо још 20 година за решавање неједнакости које угрожавају заједничку добробит”, рекао је извршни директор UNFPA Бабатунде Осотимехин и додао да “користи од развоја не смеју бити ограничене на оне срећније, већ да морају допрети до свих становника”.

Светски извештај ICPD После 2014 даје преглед стања 20 година након Међународне конференције о становништву и развоју (ICPD), одржане у Каиру 1994, која је представљала прекретницу. Извештај се бави оствареним напретком, недостацима, изазовима и новим проблемима у вези са развојем и становништвом у свету, на основу података које су поред власти доставиле и организације цивилног друштва, као и на основу резултата истраживања.

Напредак али неравномеран

Према извештају, мање мајки умире на породају – њихов број се смањио за 47% између 1990. и 2010. Нега у трудноћи је доступнија, више жена се образује, ради и укључује у политички живот. Повећао се и број деце која иду у школу и смањио број тинејџерских трудноћа, а раст становништва је успорен.

Очекивана дужина животног века на рођењу код оба пола повећала се за 5,2 година са 64,8 година у периоду 1990-95. на 70 година у периоду 2010-2015. Очекивани животни века жена повећао се са 67,1 на 72,3, а код мушкараца са 62,5 на 67,8.

Међутим, напретком нису једанко обухваћени сви, наводи се у извештају и посебно указује на положај жена и девојчица. И даље 800 жена дневно умире на порођају, док 222 милиона жена нема приступ контрацепцији нити информацијама о планирању породице.

Највише су угрожене девојчице у периоду пубертета у сиромашним породицама. Иако више девојчица иде у основну школу, многе не иду у средњу школу. То представља проблем за све јер девојичице, пошто заврше средњу школу, могу да допринесу економском расту и развоју, наводи се у извештају.

Иако је ступање у брак малолетне деце забрањено у 158 земаља, свака трећа девојчица се удаје пре 18 године у земљама у развоју, што их спречава да заврше школовање и напређују у друштву.

Такође, свака трећа жена је рекла да је била изложена физичком или сексуалном злостављају, а у неким деловима света многи мушкарци су отворено говорили да су силовали жену а да нису кажњавани.

Ни у једној земљи жене нису једнаке мушкарцима када је реч о политичкој и економској власти, констатује се у извештају.

Садашња расподела богатства представља озбиљну претњу економском расту и стварању одрживог социјалног и природног окружења, упозорава се у ICPD извештају.

Када је реч о расподели прихода у свету, више од половине прихода који је остварен између 1988. и 2008, отпада на 5% најбогатијег становништа, док ништа од тих прихода не добија 10% најсиромашнијег становништва.

Глобално богатство се процењује на 48.500 долара по пунолетном становнику, којих је у свету 4.6 милијарди, али тај просек крије огромне неједнакости. На око 69% одраслих у категорији са најнижим приходима, отпада само 3% светског богатства. Следећа категорија у коју спадају становници са просеком од 10.000 до 100.000 долара, обухвата нешто више од милијарде одраслих са уделом од 13,7% у богатству.

Наводи се да су се неједнакости повећале у свету у протеклих 20 година и да на 8% становништа у свету отпада 82% светског богатства.

Демографски трендови

Број становника у свету се, иако се стопа плодности смањила, повећао на 7,1 милијарду и наставља да се повећава за 82 милиона људи годишње, делимично и због великог броја жена у репродуктивном добу.

Стопа плодности у свету, односно број деце по жени, смањио се за 23% од 1990. до 2010. Пад стопе плодности је изражен у равијеним земљама и земљама са средњим приходима, док је у 45 земљама у развоју, углавном у Африци, Азији и Океанији, и даље висока и износи четвото деце по жени.

Тај тренд, односно пад стопе плодности, довешће до тога да у већем делу света до 2050. становништво буде све старије.

Први пут у 2008. више од половине светског становништва живело је у градовима и тај тренд се наставља, пошто се број градског становништва недељно увећава за 1,3 милиона људи.

Највише расте становништво градова у земљама у развоју и тај тренд ће се наставити. Очекује се да се до 2050. у Азији број градског становништва повећа за 1,4 милијарде, у Африци за 900 милиона и у Латинској Америци и Карибима за 200 милионима.

Број становника сеоских средина почеће да опада и очекује се да се њихов број смањи за 300 милиона до 2050.

Број једночланих домаћинстава повећао се у готово свим деловима света осим у Африци. На то је утицало све касније ступање у брак, стопа развода и удео особа које нису никада ступале у брак, али и напредак на пољу здравства.

Извор: EurActiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]