Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Упознајте Мину Ракићевић – ЖЕНУ ЗМАЈА

Објављено 06.04.2017.

Мина Ракићевић (Фото: Горан Ђукановић)

Мина Ракићевић (Фото: Горан Ђукановић)

Пише: Милана Лазић

Жене чине 51,3% од укупног броја становника у Републици Србије, а нешто мање од трећине предузетница (31,7%). Према доступним истраживањима, жене се одлучују на предузетништво углавном из економске нужде и како би изашле из дугорочне незапослености. Мањи је број оних које се одлучују да се баве предузетништвом јер имају предузетничку идеју коју желе да реализују. Разлоге за то можемо наћи најпре у још увек стереотипним улогама мушкараца и жена, где је женама припала традиционална улога мајке која брине о породици и кући и пасивно је окренута доношењу одлука у вези са приходима или остварењима својих професионалних циљева.

Награда „Цвет успеха за жену змаја“ је признање које Удружење пословних жена Србије додељује сваке године најуспешнијим предузетницама, већ десет година заредом. Ова признања се додељују у три категорије: „најевропскија женска фирма“, која подразумева критеријуме да предузеће извози своје производе у земље Европске уније; затим „најбољи модел запошљавања жена“, као и у поткатегорији „самозапошљавање“, као и специјална признања у категоријама за: иновативност, успешан пословни модел, друштвено одговорно пословање, породично предузетништво, као и подстицање женског предузетништва у руралној средини.

Овогодишње специјално признање за породично предузетништво за Жену змаја заслужено је додељено директорки породичног предузећа „Деликос“, феноменалној Мини Ракићевић, која води бизнис са 29 запослених, од којих су већином жене.

Уручивање признања „Цвет успеха за жену змаја“

Уручивање признања „Цвет успеха за жену змаја“

За Мину ова награда значи велику част, али не због тога што она представља идеју о томе да је Мина Ракићевић најбоља међу предузетницама породичног бизниса у 2016. години, већ због тога што јој је ова награда помогла да отклони сумњу да она то не ради довољно добро. Када је чула речи хвале које је побрала овим успехом, Мина се осетила моћном женом у Србији, што је нажалост реткост, и повратила храброст да она баш може сјајно да обавља посао вођења предузећа у области месне индустрије. У том смислу, за Мину ова награда представља моменат препознавања и вредновања посвећеног рада и потврде о важности неодустајања.

На питање како је сазнала за награду „Цвет успеха за жену змаја“, Мина каже да ју је једна опасна змајица и чланица Удружење пословних жена, Афродита Бојић, кандидовала. Цео процес је изгледао тако да је, након кандидатуре, Мина имала задатак да попуни пријаву током јула прошле године и у септембру јој је Удружење пословних жена Србије јавило да је једна од кандидаткиња у ужем избору.

Деликос производња (Фото: Стефан Ђаковић)

Деликос производња (Фото: Стефан Ђаковић)

Предузеће „Деликос“, које Мина води, има 29 запослених, од чега је 17 жена. Мина сматра да је важно давати женама прилику за запослење, јер су жене те које мењају свет.

„Деликос“ је основан 2005. године и бави се производњом месних прерађевина високог квалитета. Из своје палете производа Деликос прозводи: Космајску буђолу, панцету, суву пршуту, говеђи рамстек, сеоски кулен, сремску кобасицу и друге. Годишња производња ових производа користи 55% својих тренутних капацитета и сеже до 100 тона. Оно што је Мини као директорки примарно јесте очување квалитета, због чега се за прераду користи само квалитетно месо, а њени производи не садрже појачиваче укуса и боја, алергене, замене за месо, емулгаторе и слично – данас врло често присутно у прехрамбеној индустрији. Планира и ширење тренутних капацитета на више од постојећих 55%, но то ће бити усклађено тако да не нарушава квалитет ових производа, каже нам Мина.

KOSMAJSKA_logoМину лично познајем две године и сваки пут када сам је слушала како прича о улагању енергије и борби кроз коју свакодневно пролази као жена, директорка, мајка, супруга, кћерка, помислила сам да је она заиста и истински та – ЖЕНА ЗМАЈ. Када сам сазнала да је баш она добитница овог престижног признања, као једна од најбољих предузетница у Србији, нисам могла, а да не пожелим да са њом поразговарам о томе шта за њу ова награда значи, како се осећа, као и како је бити предузетница и директорка предузећа у Србији.

Мина Ракићевић је завршила два факултета – молекуларну биологију, а убрзо затим и Краљевску академију драмских уметности у Лондону. Након завршених факултета, 2000. године се вратила у Србију са идејом да ће ствари кренути набоље, а предузетништвом почиње да се бави у јако тешком личном тренутку.

Прича предузетнице, претходно успешне продуценткиње и новопечене мајке на породиљском одсуству, почиње сасвим неочекивано и одједном. Наиме, те 2013. године, Мина на себе преузима предузеће после очеве смрти. Њена одлука је била инспирисана мишљу: „Желела сам да будем нешто сто нисам – газдина кћерка, а у ствари сам била фајтерка. Нисам се спремала да будем директорка, да знам порезе и законе, него је то било питање опстанка фабрике и бренда на тржишту, у шта је већ било доста уложено.“

Деликос производи (Фото: Стефан Ђаковић)

Деликос производи (Фото: Стефан Ђаковић)

Мина сматра да на почетку ништа није знала о вођењу предузећа, посебно не о предузетништву. Међутим, сада на питање на шта је асоцирају предузетништво и предузетници каже: „Не знам како бих га окарактерисала, то је… за змајеве и змајице. Предузетништво је намењено онима који одлуче да неће да раде ни за кога, нити желе да раде у систему, и за мене су вредни сваког поштовања.“

Мина сматра да је предузетништво неопходно овој земљи. Она сматра да је за нашу земљу важно да се развија предузетнички дух и да је одговорност надлежних да подстакну креирање тог амбијента, као и да се предузетништву даје ветар у леђа, не само код одраслих већ и у култури образовања код младих. Минина порука за унапређење предузетништва иде у правцу искоришћавања потенцијала домаћих малих и средњих предузећа и давања подстицаја. Како она наводи, тржишна утакмица мора бити фер и у томе би домаћим произвођачима значајно помогло уколико би се смањили многобројни парафискални намети који оптерећују и стимулишу сиву економију и нелегално пословање. Мина сматра да је то је велики проблем, поготово што послодавци и предузетници не виде бенефите плаћања ових намета. Такође, Мина наводи да је неопходно радити на ширењу тржишта, будући да су царинске услуге веома високе.

Деликос производи

Деликос производи

„Важно је да знамо да као земља у транзицији морамо да направимо прелаз од социјалистичке културе, у којој смо рачунали на сигуран државни посао, ка самосталнијем раду и усмерењу ка предузетништву и предузетничком духу.“

Минина порука свима онима који желе да се опробају у предузетништву је следећа: „Увек прво себи постави питање: шта је најгоре што може да се деси? Уколико нешто не пробаш, најгоре што може да се деси јесте да останеш ту где јеси. Уколико не пробаш и не преузмеш ризик нећеш бити паметниији ни успешнији, а ако не успеш – сигурно постајеш паметнији за то искуство које си пробао и то ти отвара нека друга врата. Ако паднеш – устани и пробај испочетка. Ниједан посао није без грешака. Из њих учимо и оне нас чине снажнијима и отпорнијима на веће изазове који се могу појавити. Мој лични пример то показује. Ја своје најближе сараднике учим да преузму одговорност и нешто из тог искуства науче.“

Порука коју Мина жели да пренесе женама у Србији је: „Имајте јасну идеју и циљ у животу и верујте да ћете успети. Будите храбре, верујте у себе, будите одважне и знајте да се успех не постиже преко ноћи. Не идите пречицом, јер ће заслуге доћи, док све што брзо дође брзо и оде.“

Деликос производи

Деликос производи

Мина такође истиче да јој је ова награда дала могућност да стави тачку на преиспитивање сопствених способности и повратила веру у то да је истрајним радом и залагањем могуће остварити значајне резултате и и добити признање за квалитетан рад у Србији.

Оно што можемо закључити на примеру Мине Ракићевић, најбоље предузетнице породичног предузећа 2016. године и Жене змаја, јесте да жене на тржишту рада треба подстаћи и посматрати их као проактивне предузетнице и послодавце који активно доприносе привредном развоју наше земље. Као активне чланице, жене предузетнице доприносе повећању друштвене одговорности и колективне свести у области економског оснаживања жена, што је кључно за развој као и за побољшање слике о женама у друштву.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]