Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Усвојен Национални акциони план запошљавања за 2020. годину

Објављено 22.01.2020.

Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2020. godinuНационалним акционим планом запошљавања за 2020. годину (НАПЗ), који је Влада Републике Србије усвојила 26. децембра 2019. године („Службени гласник РС”, 94/19), утврђени су циљеви политике запошљавања са мерама и активностима, које ће, поред Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Националне службе за запошљавање, као главних носилаца активности из НАПЗ, спроводити и Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Министарство омладине и спорта, организације цивилног друштва, социјални партнери и друге институције. У фокусу НАПЗ за 2020. годину је унапређење нормативног и аналитичког оквира за потребе тржишта рада, јачање капацитета актера тржишта рада, подршка регионалној и локалној политици запошљавања, подстицање запошљавања и укључивања теже запошљивих лица на тржиште рада кроз реализацију мера активне политике запошљавања, као и унапређење квалитета радне снаге и улагање у људски капитал.

Планирано је укључивање преко 123.000 незапослених лица у мере активне политике запошљавања, за шта је обезбеђено 3.700.000.000,00 динара из средстава доприноса за обавезно социјално осигурање за случај незапослености, 550.000.000,00 динара из Буџетског фонда за професионалну рехабилитацију и подстицање запошљавања особа са инвалидитетом и 23.600.000,00 динара из директног гранта додељеног НСЗ из IPA 2013 програмског циклуса. Такође, за подршку преквалификацији обезбеђен је на разделу Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања (дотације међународним организацијама) износ од 150.000.000,00 динара.

За поједине мере активне политике запошљавања дефинисане су категорије теже запошљивих лица која се укључују у меру, а у мерама у оквиру којих нису дефинисане категорије, приоритет за укључивање имају незапослена лица без квалификација и нискоквалификована лица, лица старости 50 и више година, дугорочно незапослена лица која посао траже дуже од 12 месеци, а посебно незапослена лица која посао траже дуже од 18 месеци, жене, посебно дугорочно незапослене жене, млади до 30 година старости, а посебно младе жене, млади без квалификација и нискоквалификовани, као и млади без радног искуства, особе са инвалидитетом, Роми/киње, корисници/е новчане социјалне помоћи и лица у статусу вишка запослених.

Такође, у мере активне политике запошљавања укључиваће се и незапослена лица из следећих категорија: млади у домском смештају, хранитељским и старатељским породицама, жртве породичног насиља, жртве трговине људима, избегла и расељена лица, повратници према Споразуму о реадмисији, самохрани родитељи, супружници из породице у којој су оба супружника незапослена, родитељи деце са сметњама у развоју, бивши извршиоци кривичних дела.

У локалном акционом плану запошљавања могу се утврдити и друге категорије теже запошљивих лица према утврђеном стању на локалном тржишту рада.

Преузмите документа:

 

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]