Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Ученици на промоцији БОСИФЕСТА на Сајму књига, образовања и медија

Објављено 03.11.2017.

bosifest_logoХенди центар Колосеум промовисао је Београдски интернационални фестивал филмова особа са инвалидитетом – БОСИФЕСТ на штанду Министарства просвете, науке и технолошког развоја у оквиру Сајма књига, образовања и медија.

Директор БОСИФЕСТА Дарко Ивић говорио је о значају медија у инклузији особа са инвалидитетом. Присутнима се обратио и члан градског Већа Драгомир Петронијевић, док је трофејни српски параолимпијац Драженко Митровић причао о свом путу до успеха и како га у томе није спречио ни хендикеп који има. У организацији Хенди центра Колосеум одржана је и промоција књиге „Кикицин поглед на свет“ Анђеле Димитријевић, ученице четвртог разреда Основне школе „Војвода Степа“.

Основци и средњошколци који су присуствовали промоцији имали су прилике да виде шпански цртани филм „Ужад“, као и документарце „И ја имам хендикеп“, „Далеко је сунце“ и „Нисмо сами“. Ученици Зуботехничке средње школе, који су присуствовали недавно одржаном осмом БОСИФЕСТУ у Сава центру, прочитали су своје најбоље радове са писменог задатка на тему „Документарни филм и његов одјек“.

– Један филм може више да учини у инклузији особа са инвалидитетом него десет трибина. У филму „Нисмо сами“ дечаци и девојчице узраста од шест до десет година дају своје виђење и мишљење о проблемима које ми, особе са инвалидитетом, имамо. Они то раде на јако симпатичан начин, али је филм управо због тога јако упечатљив. Хвала Министарству просвете са којим, као и са градом Београдом, имамо одличну у сарадњу већ дуги низ година – рекао је Дарко Ивић.

Члан градског Већа Драгомир Петронијевић поручио је да се заједнички могу прескочити све баријере, само да треба довољно веровати у себе.

– Остало је још пуно посла да Београд постане град без баријера. Ја стално Дарка Ивића зовем да се појави као пример добре праксе. Он је показао да када верујете у себе, радите на себи и имате циљ, не можете да не успете. Један велики војсковођа ишао је својевремено да освоји једно острво. Када се искрцао одлучио је да запали све своје бродове, а војницима је рекао: „Са овог острва се враћамо само ако победимо“. Победио је на крају. Тако и ви, спалите своје бродове и немојте никада да причате: „Не могу, нећу, мене нико неће да разуме“. Немојте чекати да вам неко нешто да, борите се и узмите будућност у своје руке – закључио је Петронијевић.

Светлана Ђорђевић, професорка Зуботехничке школе, истакла је да су ученици школе у којој предаје изузетно позитивно реаговали на филмове које су погледали на БОСИФЕСТУ.

– Прошле године сам први пут била на БОСИФЕСТУ. Погледала сам пар филмова и изашла сам пријатно изнанеђена. Потом сам одлучила да остварим сарадњу са Дарком Ивићем како бисмо што више деци могли представимо значај инклузије особа са инвалидитетом. Почели смо да деци причамо о томе у оквиру грађанског васпитања, као и да им приказујемо поједине филмове са БОСИФЕСТА. Била сам јако пријатно изненађена позитивном реакцијом деце на филмове. Многа деца из наше школе били су волонтери на БОСИФЕСТУ – навела је Светлана Ђорђевић.

Ученице трећег разреда Ања Дошан и Софија Златановић прочитале су своје радове из писменог задатка „Документарни филм и његов одјек“ које су радили на часу српског језика.

Извор: www.bosifest.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]