Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

У оквиру Недеље поноса одржана конференција „Ефективна инклузија ЛГБТИ+ особа”

Објављено 17.09.2021.

pride_ilustracijaМинистарка за људска и мањињска права и друштвени дијалог у Влади Републике Србије Гордана Чомић поручила је 16. септембра, на међународној конференцији „Ефективна инклузија ЛГБТИ+ особа”, да ће закон о истополним заједницама бити усвојен, али да не може да прецизира када. Чомић је додала да није проблем то шта пише у члановима тог документа, већ како ће грађани реаговати, и додала да је корак ка инклузији отварање друштвеног дијалога о страху већине од разлика које имају мањине.

Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик, који се укључио путем видео-линка, рекао је да је поштовање ЛГБТИ+ права део његовог извештаја о Србији, те да подржава напоре Београд Прајда у борби за та права.

Председница Одбора Европског парламента за стабилизацију и придруживање Србије ЕУ Тања Фајон истакла је да су, иако има напретка по питању ЛГБТИ+ права у Србији и широм Западног Балкана, припадници те заједнице и даље изложени застрашивању, неједнакости, чак и насиљу.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре подвукао је да, у складу са споразумима, ЕУ има обавезу да подржи права ЛГБТИ+ заједнице у земљама кандидатима за чланство, и нагласио да је важна нулта толеранција према дискриминацији.

Србија, како је рекао, није једина земља која се суочава са таквим проблемима, којих има и међу земљама чланицама, али је задатак да се подрже права свих грађана да буду оно што јесу и да се оснаже институције које штите та права.

Координаторка Уједињених нација у Србији Франсоаз Жакоб напоменула је да ни људи из међународних институција, попут Савета Европе, нису потпуно уједињени када је реч о правима ЛГБТ заједнице, додајући да треба померити фокус са сексуалне оријентације на свакодневне проблеме. Према њеним речима, акценат треба да буде на темама као што су изопштеност заједнице, примена закона, однос медија, политичара, грађана и других актера у јавном простору.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић нагласила је да помака има и да Повереник континуирано подржава све напоре у оквиру својих надлежности ради на сузбијању дискриминације и унапређењу положаја ЛГБТИQ популације у Србији која се и даље сучава са дискриминацијом на радном месту, пред органима јавне власти, у области здравствене заштите. Повереница је навела да је, након притужбе и утврђене дискриминације у једној локалној самоуправи, упућена препорука градским и општинским управама да приликом промене ознаке пола имају у виду да право на то имају и особе са потврдом о спроведеној хормонској терапији, као и да се без додатних услова и ограничења омогући промена личног имена ради усаглашавања да полом/родним идентитетом. „Ово су мале али важне ствари, јер се суштина напретка огледа управо у рушењу препрека које онемогућавају нашим ЛГБТИQ грађанима да буду равноправни чланови друштва“, нагласила је Јанковић.

На крају, истакла је да ће Еуро Прајд 2022. године чији је домаћин Београд, бити прилика за промоцију европских вредности и уважавања различитости, не само за главни град, већ и за Србију.

У име организатора конференције обратио се Горан Милетић, који је пренео да су различита истраживања показала да данас половина популације верује да је хомосексуалност болест, али су људи сада против насиља. Он је указао на то да је од 90-их година направљен значајан прогрес у Србији, и нагласио да је ситуација у урбаним центрима, као што су Београд и Нови Сад, много боља него у мањим местима.

Конференција на тему ЛГБТИ+ и људских права традиционално се одржава у склопу Недеље поноса сваке године, а организују је Civil rights defenders и Београд Прајд.

Недеља поноса почела је 12. септембра, а трајаће до шетње, у суботу, 18 септембра, у 16.30 часова, у парку Мањеж.

Извори: www.srbija.gov.rs, ravnopravnost.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]