Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

У Скупштини града Београда додељена пета по реду награда „Дуга“

Објављено 18.05.2017.

Dodela nagrade "Duga"У Скупштини града Београда 17. маја је пети пут за редом додељена Награда “Дуга” чија је овогодишња добитница министарка државне управе и локалне самоуправе у Влади Србије Ана Брнабић. Министарки Брнабић награду је уручио прошлогодишњи добитник “Дуге” Александар Стојменовић, официр за везу са ЛГБТ заједницом МУП Србије.

Образложење одлуке жирија за доделу награде “Дуга” за 2016/17. годину можете прочитати ОВДЕ.

“Ова награда је ишла добитницима који су отварали пут многим грађанима Србије“ рекла је између осталог Ана Брнабић након уручења награде. Брнабић је додала да не види своју улогу као револуционарну и да награду, коју су раније добили министарка задужена за европске интеграције, шефица преговарачког тима са ЕУ и припадници Министарства унутрашњих послова, види као „континуитет онога што је Влада Србије поставила као стандард“. Она је такође рекла да је од првог дана имала подршку премијера, као и да је затекла државну управу која дискриминише своје грађане, а да је њен посао да државну управу отвори и учини доступном свим грађанима.

У поздравном говору амбасадор САД у Београду Кајл Скат рекао је да САД и ЕУ остају посвећени очувању права свих људских бића, а да је рад ГСА и других организација од суштинског значај за заштиту права ЛГБТ особа. „И у Србији и у свету пут који води ка већим ЛГБТ правима није лак. Према последњем извештају Стејт департмента, припадници ЛГБТ заједнице у свету изложени су говору мржње, претњама, па и насиљу“ истакао је амбасадор.

Поводом петогодишњице од установљења награде “Дуга” Геј стрејт Алијанса (ГСА) и жири за доделу награде доделили су и специјалне захвалнице за дугогодишње професионално и друштвено ангажовање у борби за људска права ЛГБТ особа и подршку ЛГБТ заједници у Србији. Добитници захвалница су проф. др Мирослав Ђорђевић са тимом Београдског центра за гениталну реконструктивну хирургију; Мехо Омеровић, народни посланик и председник парламентарног Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова; Канцеларија за људска и мањинска права Владе Републике Србије и редитељ Срђан Драгојевић. Захвалнице посланику Омеровићу, др Градимиру Кораћу из Београдског центра за гениталну реконструктивну хирургију и Јасни Плавшић из Канцеларије за људска и мањинска права уручио је амбасадор Кајл Скат, а затим су се они обратили присутнима.

Церемонији доделе награде су присуствовали министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, директор Београдске филхармоније и бивши министар културе Иван Тасовац, амбасадор САД Кајл Скат, амбасадорка Француске Кристин Моро, амбасадор Велике Британије Денис Киф, амбасадор Немачке Аксел Дитман, представници канадске, белгијске, холандске, румунске и других амбасада, представници институција, међународних организација и невладиног сектора.

Награду “Дуга” је установила ГСА и она се од 2013. додељује сваке године поводом 17. маја – Међународног дана борбе против хомофобије и трансфобије (International Day Against Homophobia and Transphobia – IDAHO), а за допринос борби против хомофобије и трансфобије и заштити и унапређењу људских права ЛГБТ особа у Србији у претходних годину дана. Награда је установљена са циљем да подстиче и афирмише промоцију и заштиту основних људских права ЛГБТ особа у Србији, како од стране државних и локалних институција и органа, тако и од стране друштва у целини.

Претходни добитници/е награде су: официр за везу са ЛГБТ заједницом МУП Србије Александар Стојменовић, министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, шефица Преговарачког тима за вођење преговора о приступању Србије ЕУ Тања Мишчевић, док је прву награду “Дуга” добило Одељење за рад са заједницом Министарства унутрашњих послова (МУП) Србије.

Жири је ове године функционисао у саставу: Александар Стојменовић, официр за везу са ЛГБТ заједницом МУП Србије и прошлогодишњи добитник награде „Дуга“; Љиљана Смајловић, новинарка и доскорашња председница Удружења новинара Србије (УНС); Сандра Пантелић, начелница Градске управе града Београда; проф. др Зорица Мршевић, научна саветница Института друштвених наука у Београду; Милан Прелић, новинар дневног листа „Ало“; Јована Радовановић, новинарка Недељника; Предраг Аздејковић, председник Геј лезбејског инфо центра (ГЛИЦ) и Мирјана Богдановић, извршна директорка ГСА, као представница оснивача награде.

Извор: gsa.org.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]