Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

У сусрет државној матури – одржана радионица размене међународних искустава

Објављено 03.03.2020.

Projekat državne mature - radionica razmene međunarodnih iskustavaРадионицом „Размена међународних искустава“ у хотелу „Метропол“ у Београду, Пројекат државне матуре наставио је припреме за прву пилот пробу државне матуре која би, како је планирано, требало да буде реализована у мају ове године.

Према одлуци Министарства, државну матуру ће од јуна 2022. године полагати сви средњошколци/ке у Србији (завршни испит уводи се у систем већ наредне, 2021. године). Како би се ђаци и наставници/е припремили, и како би се тестирало функционисање целокупног система, пре „праве“ матуре планирана су два пилот тестирања и једна пробна матура. На тај начин, и високошколске установе имаће прилику да боље сагледају матурски испит и припреме се за могућност да државна матура замени пријемне испите за упис на факултете.

Шеф Делегације ЕУ у Србији амбасадор Сем Фабрици подсетио је да је на челу пројекта државне матуре била Европска комисија и да је циљ да се Србији помогне да постане део шире образовне заједнице.

„Јасно је да образовни системи у целој Европи морају да еволуирају, да прате сложеност која постоји у нашем друштву. Морамо да помогнемо новим генерацијама ученика да усвоје нове образовне вештине”, истакао је Фабрици.

Он је нагласио да Делегација ЕУ ради заједно са Министарством просвете на томе да Србија из темеља промени свој образовни систем.

„У последње три године Србија је уз нашу помоћ развила детаљан реформски процес. Пројекат државне матуре је врло важан тренутак за образовни систем. Он ће ученицима олакшати живот, то је питање једнакости и омогућавање равноправних услова”, закључио је Фабрици.

Министар просвете Младен Шарчевић рекао је да је важно што је пројекат државне матуре покренут и да је пројектовано време од пет година, без обзира на критике да се ради пребрзо, “реално” добро време.

„То је стајна тачка која говори да систем може да уђе у квалитет онога часа када уведе екстерни модел провере знања и исхода учења. То је и оцена средњошколског система, и од тога зависи даље не само то да ћемо младе људе излагати и пријемним и завршним испитима, а радити их формално. Кроз овај пројекат Србија покушава да промени стратегију образовања”, рекао је Шарчевић.

У току протеклих годину дана, у оквиру Пројекта је реализован низ припремних активности за државну матуру – формиране су 52 радне групе за израду задатака и приручника, за све радне групе реализоване су обуке за израду тестова и до сада је припремљено више од 1000 задатака, од којих се ових дана бирају задаци за прво пилотирање.

Обуке за школе за спровођење државне матуре почињу у марту – најпре за 104 школе у којима ће бити спроведено прво пилотирање, а затим и за све остале. У фокусу првог пилотирања, у мају 2020. године, биће принципи и процедуре за спровођење испита и провера квалитета и сврсисходности испитних задатака. Паралелно са овим активностима реализују се и активности на припреми високог образовања за почетак коришћења резултата матуре уместо пријемног испита.

Као део припремних активности, Пројекат је организовао и радионицу за размену међународних искустава на којој о изазовима са којима су се сусретали приликом увођења националне матуре говоре стручњаци из пет ЕУ земаља: Хрватске, Словеније, Естоније, Пољске, и Чешке. Учесницима/ама скупа, представницима/ама српских образовних институција, они су представили системе националне матуре својих земаља, са посебним освртом на задатке и задужења појединих институција, методологију припреме испитних материјала, начин оцењивања, услове уписа на високошколске установе, буџет и управљање подацима.

Две панел дискусије у оквиру радионице посвећене су методологији државне матуре и упису у установе високог образовања. Различити образовни системи срели су се са сличним изазовима – неповерењем и отпором приликом увођења завршних испита, али и са унапређеним квалитетом образовања неколико година након увођења националне матуре, а то је циљ којем и Србија тежи кроз ову озбиљну промену у свом образовном систему.

Пројекат државне матуре, за који је Европска унија донирала 3,7 милиона евра, већ годину дана пружа подршку Министарству просвете, науке и технолошког развоја да припреми, тестира и спроведе завршне испите у средњем образовања.

Пројекат за који је Евроска унија донирала 3,7 милиона евра, пружа техничку подршку Министарству просвете, науке и технолошког развоја да припреми, тестира и спроведе државну матуру на крају средњег образовања. Подржан је средствима Европске уније, која је највећи партнер Републике Србије у модернизацији система образовања. Од 2003. године, у сектор просвете ЕУ је уложила више од 100 милиона евра – од унапређења предшколског васпитања и образовања, преко реформе средњег стручног образовања, образовања одраслих, реновирања и опремања високошколских установа, реформе државне матуре до инклузије Рома и Ромкиња.

Извор: europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]