Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Црвени крст Србије – Подршка укључивању ромске деце и деце из осетљивих група у образовање

Објављено 04.07.2018.

Мапирање деце и младих ван образовног система у руралним срединама - Пожаревац

Мапирање деце и младих ван образовног система у руралним срединама – Пожаревац

Црвени крст Србије је од 2002. до средине 2018. године спроводио програм подршке деци из осетљивих група Заједнички програм за инклузију ромске деце и деце из осетљивих група у образовање, уз подршку Швајцарске агенције за развој и сарадњу. Овај програм се реализовао у 53 средине у Србији, обухватајући више од 30.000 корисника, деце из осетљивих група и њихових родитеља.

Основни циљ овог пројекта био је укључивање деце из осетљивих група у образовни систем, доприносећи испуњавању циљева који су у складу са Стратегијом за развој образовања у Србији до 2020. године, као и циљева из документа Србија 2020.

Током имплементације пројекта, Црвени крст Србије је допринео да се више од 25.000 деце из осетљивих група укључи у образовни систем и заврши основну школу. Реализација пројекта допринела је већем степену укључивања ромске деце и деце са сметњама у развоју у школу и смањењу напуштања школе, подршци психо-социјалном развоју деце, развијању толеранције за боље прихватање ромске популације и деце и младих особа са сметњама у развоју кроз промовисање хуманих вредности. Програм је подстакао и развијање модела на нивоу локалне заједнице који подржавају укључивање деце из осетљивих група у живот заједнице, али и модела који доприносе да локална заједница препознаје сопствене капацитете и мобилише их са циљем подршке најосетљивијим гупама.

Црвени крст Србије је у оквиру последње фазе реализације Заједничког програма за инклузију спровео процес мапирања са циљем процене укључености деце и младих у удаљеним сеоским срединама у образовање. Основна сврха целокупног процеса мапирања је била да се приступи деци која су ван образовног система, како би им се обезбедила подршка кроз мере институција локалне заједнице и организације Црвеног крста у градовима и општинама. Мапирање је спроведено у 12 градова и општина у Србији, обухватајући 86 удаљених сеоских средина са укупно 1.006 породица и 1.754 деце и младих.

Заједнички програм за инклузију ромске деце и деце из осетљивих група у образовање – Примери добре праксе из организација Црвеног крстаПодаци који су се прикупљали мапирањем су се односили на децу која нису укључена у образовни систем или су испала из образовног система. Резултати добијени мапирањем показују да више од половине мапиране деце предшколског узраста није обухваћено предшколским васпитањем. Укљученост деце у основну школу је знатно боља, 11,21% деце узраста 7-14 година је ван образовног система, од којих је 37,93% напустило образовање.

Након сагледавања резултата мапирања у својим срединама, организације Црвеног крста су као одговор на установљене потребе уложиле додатне напоре у укључивање деце из удаљених сеоских средина у образовну институцију већ при наредном упису, а у оквиру већ успостављених модела подршке деци из осетљивих група који су представљени у публикацији Заједнички програм за инклузију ромске деце и деце из осетљивих група – Примери добре праксе.

Збирка примера добре праксе из 43 организације Црвеног крста у градовима и општинама представља активности и иницијативе које су настале током реализације Заједничког програма за инклузију, а које илуструју начине на који је локална заједница активно учествовала у пружању подршке деци и породицама из осетљивих група, као и изграђене ресурсе за заједнички наставак подршке деци и породицама из осетљивих група по завршетку пројекта.

Преузмите публикације:

Извор: Црвени крст Србије

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]