Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Швајцарска подржава социјалну инклузију и добро управљање на југу Србије

Објављено 18.05.2017.

lebane_suДиректорка Швајцарске канцеларије за сарадњу Урсула Лојбли је 17. маја са председником општине Дољевац Гораном Љубићем обишла радове на изградњи зелене пијаце у Пуковцу, пројекта вредног скоро 200.000 евра, који треба да допринесе да пољоприведни произвођачи из Дољевца и околних општина имају боље услове за продају својих производа, сигуран пласман и могућност да остваре веће приходе.

„Поред економског оснаживања пољопривредних газдинстава и користи за све становнике Дољевца, за нас је веома важно што је општина водила рачуна о правилима којима ће бити уређен рад пијаце што доприноси поштовању принципа доброг управљања и повећању одговорности и транспарентности у раду локалне самоуправе ”, истакла је директорка Швајцарске канцеларије за сарадњу Урсула Лојбли.

У складу са овим принципима Скупштина општине Дољевац је усвојила Одлуку о пијачном реду, а Надзорни одбор Јавно комуналног предузећа је донео и Правилник о начину давања и коришћења продајних места на пијаци. Овим актима је регулисан начин утврђивања цена, доделе и изнајмљивања пијачних тезги као и коришћења прикупљених средстава.

Према речима председника општине Горана Љубића радови су при крају, наткривено је и уређено 2.000 метара квардатних пијачног простора, а у току је постављање пијачних тезги. Љубић је додао да ће се тако повећати конкурентност локалне привреде засноване на пољопривредној производњи и нагласио да у општини Дољевац има преко 3.800 пољопривредних газдинстава.

У Дољевцу је директорка Швајцарске канцеларије за сарадњу присуствовала и потписивању уговора за спровођење обука у фабрици „Leoni Wiring“ за још 60 људи из рањивих група. До сада је у Дољевцу уз заједничку подршку Владе Швајцарске и ЕУ усмерену на социјалну инклузију рањивих група кроз повећање њихове запошљивости путем организовања обука и стручних пракси, 100 људи успешно завршило обуке, а њих 88, највише жена и млађих од 30 година добило посао у компанији Леони.

ЕУ и Влада Швајцарске су подржале реализацију оваквих пројеката у још десет општина Европског ПРОГРЕСа, где се очекује да ће 330 људи успешно завршити обуке и око 200 добити посао, а допринеће се и смањењу несклада између понуде и потражње за кадровима на локалним тржиштима рада.

Раније током дана, директорка Швајцарске канцеларије за сарадњу је у Лебану обишла радове на завршетку Центра за дијализу при Дому здравља, за који су ЕУ и Влада Швајцарске определиле скоро пет милиона динара. Након завршетка радова пацијенти и пацијенткиње из Лебана, Медвеђе и Бојника који болују од болести бубрега неће више морати да путују у Лесковац на дијализу већ ће им неопходна здравствена услуга бити доступна у лебанском Дому здравља.

Поред грађевинских радова, електричне инсталације, вентилације и климатизације просторија, Дом здравља је уз подршку Европске уније и Владе Швајцарске добио и део медицинске опреме за будући Центар за дијализу која укључује дефибрилатор, електрокардиограф (ЕКГ апарат), монитор за пацијенте, осам лежајева и један суви стерилизатор, који ће допринети да Центар ради у пуном капацитету, док су два лекара и осам медицинских сестара прошли све потребне обуке.

Урсула Лојбли, директорка Швајцарске канцеларије за сарадњу посетила је у Лебану „Раданску ружу“, прво социјално предузеће у Јабланичком округу које је основанао средствима Европске уније и Владе Швајцарске преко Европског ПРОГРЕСа и запошљава жене из маргинализованих група. Након прве године рада број жена из Лебане које у „Ружи“ имају стални посао се утростручио и сада их има 15, а још њих 20 су повремено ангажоване. Оне се баве производјом зимнице, остварујући тако приходе за себе и своје породице.

Како је током посете оцењено, овакви партнерски пројекти организација цивилног друштва и локалних самоуправа представљају основу доброг управљања, а доприносе систематском решавању питања која утичу на квалитет живота грађана.

Извор: www.europeanprogres.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]