Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Шведска најбоља земља за имигранте, Србија на 68. месту

Објављено 14.07.2017.

Најбоља земља на свету за имигранте је Шведска, Немачка је на петом месту, САД на седмом а Србија је 68, показало је ново истраживање „Најбоље земље за имигранте“. Шведска је најпривлачнија мигрантима јер је, између осталог, прати репутација државе са високим стандардом живота и једне од најбољих земаља за подизање деце и породични живот.

Шведска, Норвешка, Финска и Данска држе четири од првих десет места на листи најбољих земаља за имигранте понајвише захваљујући глобално повољној перцепцији њихових економија и посвећености једнакости прихода, наводи се у извештају америчке медијске компанија УС Њуз енд ворлд рипортс (US News & World Report).

У групи 10 најбољих земаља за имигранте су и Канада, Швајцарска, Аустралија, Немачка, САД и Холандија.

На листи са 80 земаља Србија је 68, Хрватска 48, Бугарска 40, Румунија 34, Словенија 29.

Најмање привлачне земље за мигранте су Кенија, Гватемала и Тунис.

УС Њуз је да би установио која је земља најбоља за имигранте оцењивао међународну перцепцију земље, њену имиграциону политику, као и економске показатеље.

За истраживање је испитано више од 21.000 људи из свих региона света који су, поред осталог, оцењивали економску стабилност земље, стање на тржишту рада, једнакост прихода. Такође су одговарали да ли је или није „то место на којем би живели“.

Земље су рангиране и према уделу миграната у популацији, висини дознака које мигранти шаљу кућама, мерама интеграције које спроводе.

Број миграната у свету Светска банка процењује на готово 250 милиона или троје на сваких 100 становника.

Мигранти су фамилијама у домовини у 2015. послали 582 милијарде долара. Дознаке од рођака миграната значе живот за многе породице а колика је њихова моћ, најбоље показује податак да представљају готово 20% националне економије Салвадора и Јамајке и 10% економије Филипина и Гватемале.

Економски утицај имиграције значајан је и за земље домаћине. Недавно истраживање америчке Националне академије науке, инжењерства и медицине о трошковима и користима од имиграције показало је да имиграција има снажан позитиван утицај на дугорочни економски раст у САД.

Од значаја је и ниво подршке јавности. Нова међународна истраживања јавног мњења показују да готово 60% анкетираних широм света сматра да њихова земља треба да буде више отворена за имиграцију. Истовремено се више од 40% слаже да је имиграција најважније питање које свет треба да реши.

Међутим, будућност имиграције је под знаком питања због јачања националистичких и протекционистичких покрета.

Ранг листа

Шведска привлачи раднике и њихове породице репутацијом земље са високим стандардом живота, брзим растом у области покретања бизниса, родном равноправношћу и такође статусом једне од најбољих земаља за подизање деце и породични живот.

Ипак, пише портал thelocal.se, неки посматрачи указују да строги шведски прописи око миграције неповојно делују на странце и шведске грађане који желе да доведу породице у Шведску. Ту је и дуго чекање на дозволе боравка, као и акутни мањак стамбеног простора, посебно у великим градовима.

Дозволе за рад у Шведској такође су на мети критике након вше случајева депортације странаца у последњих неколко година због неких минорних административних пропуста. Како би се избегле такве ситуације, влада је обећала промену закона.

УС Њуз указује и на промену става према странцима у Шведској и на све чешће расправе у јавности о „шведским вредностима“, као и на растућу подршку антиимиграционој партији Шведске демократе.

Најјача европска економија на петом је месту глобалне листе земаља повољних за имигранте. Немачка обезбеђује „бројне мере интеграције, попут курсева језика или признавања квалификација“.

У 2015. је Немачка имала највиши ниво имиграције од како се подаци прате – у земљу је стигло 2,14 милиона људи укључујући 890.000 тражилаца азила, као и више од 910.000 грађана ЕУ.

Немачка је привлачна на првом месту због добре економске ситуације и сигурности посла.

Истовремено је Велика Британија на 17. месту листе јер је, иако снажна економија, међу рангиранима једна од шест земаља, укључујући Саудијску Арабију и Мјанмар, чија је имиграциона политика усмерена првенствено на заштиту интереса својих грађана.

Ипак, национална политика није увек у складу са приоритетима јавности и више од половине испитаника из УК слаже се да њихова земља треба да буде отворенија за имиграцију.

Такав став има и више од 80% испитаника у Египту и 90% у Колумбији иако су те земље у доњој половини листе земаља рангираних према условима за имиграцију.

Извор: EurActiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]