Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Шема помоћи за најугроженије становништво у процесу дигитализације земаљске телевизије

Објављено 30.09.2013.

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva - SIPRUТим за социјално укључивање и смањење сиромаштва израдио је предлог шеме помоћи за најугроженије становништво у процесу дигитализације земаљске телевизије. Шемом помоћи држава треба да помогне угроженим групама становништва да остваре своје право на информисање у процесу дигитализације и спречи њихову маргинализацију и социјалну искљученост.

У Женеви је 2006. године одржана Регионална конференција о радио-комуникацијама Међународне уније за телекомуникације. Том приликом потписан је међународни споразум о успостављању дигиталног и гашењу аналогног емитовања радио и телевизијског сигнала земаљским путем до лета 2015. године.

Република Србија, као једна од земаља потписница овог споразума, обавезала се да ће спровести дигитализацију земаљске телевизије у предвиђеном року, усвајањем Стратегије за прелазак са аналогног на дигитално емитовање радио и телевизијског програма у Републици Србији.  Стратегијом се дефинише оквир за прелазак са аналогног на дигитално емитовање радио и телевизијског програма и предвиђа се реализација шеме помоћи.

Прелазак на дигитално емитовање земаљске телевизије (дигитална транзиција) подразумева да свако домаћинство које зависи искључиво од земаљског преноса треба да набави, угради и успешно употребљава адекватну дигиталну пријемну опрему. Због различитих социо-економских фактора (сиромаштво, здравствена ограничења, географски положај, итд) одређене групе становништва су онемогућене да набаве, уграде и успешно употребљавају нову опрему и сматрају се угроженим у просецу дигиталне транзиције.

Како би се групама становништва која се налазе под израженим ризиком од социјалне искључености помогло да остваре своје право на информисање без обзира на различите факторе који могу узроковати њихову социјалну искљученост, државе често кроз разлитичите моделе финансирања или кофинансирања субвенционишу прелазак на дигитално емитовање за ова домаћинства.

Овакве државне интервенције, односно модели финасирања или кофинансирања у дигиталној транзицији називају се шемама помоћи. Циљ шема помоћи у овом случају јесте да се допринесе осигурању социјалне и регионалне кохезије и спречи социјална искљученост ових група становништва.

Низак стандард живота, праћен високим учешћем цене адаптера за пријем дигиталног сигнала (СТБ уређај) у приходима угрожене популације, релативно неразвијен систем социјалне заштите и изражено сиромаштво старачких домаћинстава у руралним областима морају бити узети у обзир приликом осмишљавања шеме помоћи у Србији.

Ефикасна, а обухватна шема помоћи требало би да буде усмерена на домаћинства угрожена по неколико основних критеријумима (материјални, здравствени и старосни), и да им сходно њима пружи неки од облика помоћи (субвенције СТБ уређаја или техничке помоћи приликом његове инсталације).

У сарадњи са Министарством спољне и унутрашње трговине и телекомуникација, припремљен је предлог три модела подршке, који се разликују према обухвату угрожених група.

Препоручује се примена социјално-инклузивног модела, који најсвеоубхватније пружа финансијску помоћ приликом куповине СТБ уређаја ниже наведеним типовима домаћинстава у Србији, као и техничку помоћ старијим лицима и особама са инвалидитетом. Трошкови овог модела крећу се између 9,3 до 11,9 милиона евра у зависности од сценарија искоришћености шеме помоћи.

Овај модел обухвата подршку:

– домаћинствима примаоцима новчане социјалне помоћи, дечијег додатка и додатка за туђу негу и помоћ,

– домаћинствима са статусом најугроженијих избеглих и интерно расељених лица,

– старачким домаћинствима на селу (сви чланови старији од 65 година),

– примаоцима ниских пензија.

Социјално-инклузиван модел, иако фискално и административно најзахтевнији једини је који успева да равноправно укључи све угрожене групе и подржи дигиталну транзицију. Овај модел је најефикаснији у погледу повећања ефикасности дигиталне транзиције, јер ће скоро све рањиве групе бити помогнуте. Субвенција при куповини СТБ уређаја би била понуђена свим припадницима угрожених група, а техничка помоћ била понуђена само старијима од 65 година и примаоцима туђе неге и помоћи.

Овај модел је, са аспекта социјалне политике, најкомплетнији јер задовољава потребе многих угрожених група. С друге стране је организационо најкомпликованији, и захтева већа финансијска средства у односу на друге моделе. Овим моделом би се обезбедило да примаоци ниских пензија у градским срединама који тренутно прате телевизију путем кабла имају могућност да пређу на земаљски пријем и тако смање трошкове кућног буџета.

Осмишљавање и реализација шеме помоћи је комплексна и мултидисциплинарна активност, која захтева ангажман стручњака из различитих области (из области права, социјалне заштите, јавне набавке, државне помоћи, логистике, технике, заштите потрошача, заштите конкуренције, односа са јавношћу и других), као и формирање посебног тела за јасним мандатом и надлежностима и додељеним средствима које ће да управља и надгледа спровођење шеме помоћи.

Више информација потражите у документу “Предлог потенцијалних модела шеме помоћи у процесу дигитализације земаљске телевизије у Републици Србији и примери праксе из других земаља”:

Документи

Предлог потенцијалних модела шеме помоћи у процесу дигитализације земаљске телевизије у Републици Србији и примери праксе из других земаља
септембар, 2013 arrow right pdf [2 MB]

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]