Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Један пројекат – два резултата у Бачкој Тополи

Објављено 22.05.2012.

Вештачко акумулационо Зобнатичко језеро већ сада је уређено за сезону купања

Вештачко акумулационо Зобнатичко језеро већ сада је уређено за сезону купања

У Бачкој Тополи, тамошња градска Месна заједница, у сарадњи са суботичком филијалом Националне службе за запошљавање, другу годину за редом води акцију (јавни радови), којом се упошљавају особе са инвалидитетом за сређивање јавних, зелених површина.

Првих дана маја обале вештачког акумулационог Зобнатичког језера уређене су и спремне за прве купаче. Офарбан је мобилијар, стазе очишћене од корова, подшишана трава. Вредни радници, њих 23, који су до скора били незапослени темељно уређују приобаље.

Захваљујући пројекту „Уређење приобаља језера, градске плаже, запуштених јавних површина, уређење дивљих депонија, банкина и одвода за атмосферску воду у Месној заједници Бачка Топола” осим што су особе са инвалидитетом – некатегорисана омладина и инвалиди рада – добили шансу да раде, значајно се доприноси екологији.

Радови трају пет месеци - од почетка маја до октобра. Вредност пројекта је 4,5 милиона динара

Радови трају пет месеци – од почетка маја до октобра. Вредност пројекта је 4,5 милиона динара

Како каже Предраг Лаловић, председник Савета Месне заједнице, пројекат се другу годину за редом спроводи у сарадњи са филијалом Севернобачког округа Националне службе запошљавања из Суботице, преко конкурса јавних радова.

– Одобрена су средства око 4.5 милиона динара. Током пет месеци, од маја до октобра, ови људи ће улепшавати град, одржавати купалиште, уређивати дивље депоније, заливати цвеће, каже он. Од укупног буџета највећи део, 3,8 милиона динара, намењено је за плате. За 500.000 динара набављене су машине и опрема, 200.000 ће бити за превоз радника, а 100.000 коштала је обука о безбедности на раду коју су спровели професори Пољопривредне школе, појашњава председник  МЗ.

Прошле године први пут је организован овакав посао. Било је запослено 12 људи. Резултати су се показали одличним па се наставило са праксом. Велики број родитеља младих особа са инвалидитетом се интересовало како би њихова деца добила шансу да раде.

Старо јеврејско гробље први пут после дуго година обновљено је захваљујући ангажовању 23 лица са евиденције НСЗ-а

Старо јеврејско гробље први пут после дуго година обновљено је захваљујући ангажовању 23 лица са евиденције НСЗ-а

– У 2011. радили смо на 30 локација. Суграђани су више него одушевљени. Уређене су три депоније : Бодрог, Стара циглана, где смо посадили саднице дрвећа,  Старо стрелиште. Први пут, после много година, уређене су стазе на Старом јеврејском гробљу, окречена је капела, набраја Лаловић.

– Плате су, у зависности од категорије ангажованих, у распону од 20.000 до 24.000 динара додаје Иштван Манић, председник  Извршног одбора месне заједнице Бачка Топола.

На обали Зобнатичког језера, у заштитном оделу ради Велибор Котараш. Има 21 годину и други пут је ангажован. – Једва сам чекао да прође зима. Било ми је досадно. Овај посао није много тежак. Највише волим да заливам жардињере са цвећем, искрен је  младић. У његовој породици, мајка, отац, сестра и брат кажу да су поносни на њега. Признаје да су неки другови помало љубоморни  што он има посао, а они не раде . – Од плате ћу да штедим да скупим за компјутер, додаје са Велибор са осмехом.

Жарку Тутурову је остало 3.5 године до пензије. Осим стажа задовољан је зарадом јер је то једини извор прихода у његовој трочланој породици. Велибор Котараш је и прошле године радио, а сада штеди новац за компјутер

Жарку Тутурову је остало 3.5 године до пензије. Осим стажа задовољан је зарадом јер је то једини извор прихода у његовој трочланој породици. Велибор Котараш је и прошле године радио, а сада штеди новац за компјутер

За Жарка Тутурова, инвалида рада,  ово пуно значи јер му ни супруга ни кћерка немају посао. До пензије му је остало 3,5 године и ниједан послодавац није желео да га ангажује.

– Посао није уопште тежак. Срећан сам када нешто уредимо, као на пример сам центар града где садимо цвеће или фарбамо клупе. Онда приватно са породицом прошетам и седнем. Осетим се поносним јер сам и сам  у томе учествовао, појашњава Жарко Тутуров .

У дворишту Месне заједнице где је, иначе, током маја одржаван референдум о самодоприносу, још шесторо од 23 ангажованих вредно опслужује саксије са цвећем које ће се ускоро наћи у жардињерама Бачке Тополе.

Ева Калаи и Рожа Менђан су први пут ангажоване, док су Дејан Цурновић и Золтан Пешти радили и 2011. године. Деле искуство са новим колегиницама, и уз осмех кажу да су задовољни што имају посао.

Предраг Лаловић истиче да пројекат предвиђа да троје до петоро лица након окончања у октобру добије сталан посао . То, ипак, зависи од одлуке на општинском нову. О позитивном искуству чуло се далеко, па су их контактирали из МЗ Пачир како би и они започели нешто слично.

У 2012. години у Србији, Национална служба за запошљавање одобрила је 365 пројеката јавних радова на којима ће посао добити 3.500 незапослених.

Ева Калаи, Рожа Менђан, Дејан Цурновић и Золтан Пешти кажу да највише воле да сређују зелене површине у самом центру, попут Трга др Зорана Ђинђића, или да саде и заливају цвеће

Ева Калаи, Рожа Менђан, Дејан Цурновић и Золтан Пешти кажу да највише воле да сређују зелене површине у самом центру, попут Трга др Зорана Ђинђића, или да саде и заливају цвеће

У Севернобачком округу одобрено је седам пројеката, са средствима готово двоструко већим у односу на прошлогодишње.

То ће омогућити да се радно ангажује 112 незапослених лица са инвалидитетом на различитим пословима: од пружања неге и помоћи најстаријим суграђанима, до послова на уређењу и заштити животне средине.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]