Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

EIC ROADSHOW IN SERBIA: Представљене активности и могућности за сарадњу са Европским саветом за иновације ЕК

Објављено 19.07.2019.

Skup o aktivnostima Evropskog veća za inovacije (EIC)Будуће активности Европског савета за иновације (EIC) биле су главна тема догађаја организованог у Научно-технолошком парку у Београду. Иновације у наредном периоду биће фокусиране на отварање нових могућности на тржишту и у том процесу има места и за Србију, закључили су учесници и учеснице.

Како бисте учествовали у иницијативи, морате да знате правила, морате да разумете логички оквир иза свега и циљеве који су постављени, наводи Луиса Приста из EIC. Додаје и да ће од 2021. године у центру пажње бити иницијативе које јасно могу да покажу применљивост својих идеја.

„Ово је први пут да Европска комисија улаже средства и користи финансијске инструменте за иновације које су другачије, које ће створити прилике на тржишту у будућности. То је велика прилика за све земље, па тако и за Србију, пошто знам да имате пуно знања и стручности у овим областима“, истиче представница Европског савета за иновације.

Делегацију ЕУ у Србији представљао је шеф Операција III Сакеларис Хурдас, који истиче задовољство што Унија помаже развој нових идеја.

„Делегација ЕУ је срећна што може да буде присутна у Научно-технолошком парку како бисмо промовисали иновације, истраживање и развој. Срећни смо што такве подухвате можемо да подржимо са 200 милиона евра, прецизније са 30 милиона евра искључиво за истраживање и развој“, каже Хурдас.

Државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Виктор Недовић наводи је да је њихов циљ да идентификују, негују и подрже напредне технологије и креативне иновације на тржишту, укључујући подршку развоју од идеје до њеног уводјења на тржиште.

„Постоји велики број успешних пројеката у оквиру Научно-технолошког парка. Такви паркови ће ускоро бити отворен и у Новом Саду, Нишу, Крагујевцу и Чачку“, најављује Недовић.

В.д. директорке Научно-технолошког парка Београд Гордана Даниловић Грковић прецизира да се та институција развија врло брзо, уз седамдесет компанија и седам стотина запослених.

Намера EIC је да подржи најбоље иноваторе/ке, предузетнике/це, мале компаније и истраживаче и истраживачице са занимљивим идејама и амбицијом да свој рад пребаце на интернационални ниво. У сарадњи са програмом Horizon 2020, EIC нуди финансијску помоћ иновацијама које имају висок ниво ризика, али доносе нови приступ решењу проблема. За те сврхе, планирано је 2.7 милијарди евра кроз које Комисија планира да финансира преко 1000 пројеката.

Циљеви EIC су да обезбеди Европи водеће место у иновативности на тржишту кроз нове бизнис моделе, обезбеђивање додатне вредности ЕУ компанија и иноватора на светском нивоу, помоћ приватницима који не могу да дођу до кредита за ризичне инвестиције у нове технологије и комплементарно деловање са другим ЕУ иницијативама.

Извор: europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
Пет, нов 01, 2019
Source: Inkluzija blog
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch Francuska dizajnerka proizvodi svetlo bez električne energije Dok je [...]
Пет, окт 25, 2019
Source: Inkluzija blog
Milutin (foto: Sara Ristić)
Milutin (foto: Sara Ristić) Razgovor vodila: Dragana Nikoletić Milutin Savić zvani Milutko nosilac je laskave titule najkreativnijeg prodavca magazina Liceulice. Kad bi [...]
Пон, окт 21, 2019
Source: Inkluzija blog
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch Švedska start-up kompanija Peppy Pals (Živahni drugari) osmislila je aplikaciju sa likovima životinja, [...]
Пет, окт 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Stefan na treningu
Dok sam bio mali sport me nije mnogo interesovao. Kada su i prikazivane utakmice na televiziji, više sam voleo sam [...]
Сре, окт 16, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

59. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
новембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Приручник за увођење родне перспективе у наставу српског језика за први циклус образовања
септембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [4 MB] arrow right xlsx [83 KB]
Програм за креирање образовних политика на основу података и резултата истраживања – Зборник истраживачких радова
мај, 2019 arrow right pdf [4 MB]
56. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
мај, 2019 arrow right link arrow right pdf [277 KB]
Родна анализа наставних програма и уџбеника за српски језик од првог до четвртог разреда основне школе
март, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Трећи национални извештај о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва у Републици Србији за период 2014-2017. године
фебруар, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2019. годину
фебруар, 2019 arrow right pdf [762 KB]