Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

EIC ROADSHOW IN SERBIA: Представљене активности и могућности за сарадњу са Европским саветом за иновације ЕК

Објављено 19.07.2019.

Skup o aktivnostima Evropskog veća za inovacije (EIC)Будуће активности Европског савета за иновације (EIC) биле су главна тема догађаја организованог у Научно-технолошком парку у Београду. Иновације у наредном периоду биће фокусиране на отварање нових могућности на тржишту и у том процесу има места и за Србију, закључили су учесници и учеснице.

Како бисте учествовали у иницијативи, морате да знате правила, морате да разумете логички оквир иза свега и циљеве који су постављени, наводи Луиса Приста из EIC. Додаје и да ће од 2021. године у центру пажње бити иницијативе које јасно могу да покажу применљивост својих идеја.

„Ово је први пут да Европска комисија улаже средства и користи финансијске инструменте за иновације које су другачије, које ће створити прилике на тржишту у будућности. То је велика прилика за све земље, па тако и за Србију, пошто знам да имате пуно знања и стручности у овим областима“, истиче представница Европског савета за иновације.

Делегацију ЕУ у Србији представљао је шеф Операција III Сакеларис Хурдас, који истиче задовољство што Унија помаже развој нових идеја.

„Делегација ЕУ је срећна што може да буде присутна у Научно-технолошком парку како бисмо промовисали иновације, истраживање и развој. Срећни смо што такве подухвате можемо да подржимо са 200 милиона евра, прецизније са 30 милиона евра искључиво за истраживање и развој“, каже Хурдас.

Државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Виктор Недовић наводи је да је њихов циљ да идентификују, негују и подрже напредне технологије и креативне иновације на тржишту, укључујући подршку развоју од идеје до њеног уводјења на тржиште.

„Постоји велики број успешних пројеката у оквиру Научно-технолошког парка. Такви паркови ће ускоро бити отворен и у Новом Саду, Нишу, Крагујевцу и Чачку“, најављује Недовић.

В.д. директорке Научно-технолошког парка Београд Гордана Даниловић Грковић прецизира да се та институција развија врло брзо, уз седамдесет компанија и седам стотина запослених.

Намера EIC је да подржи најбоље иноваторе/ке, предузетнике/це, мале компаније и истраживаче и истраживачице са занимљивим идејама и амбицијом да свој рад пребаце на интернационални ниво. У сарадњи са програмом Horizon 2020, EIC нуди финансијску помоћ иновацијама које имају висок ниво ризика, али доносе нови приступ решењу проблема. За те сврхе, планирано је 2.7 милијарди евра кроз које Комисија планира да финансира преко 1000 пројеката.

Циљеви EIC су да обезбеди Европи водеће место у иновативности на тржишту кроз нове бизнис моделе, обезбеђивање додатне вредности ЕУ компанија и иноватора на светском нивоу, помоћ приватницима који не могу да дођу до кредита за ризичне инвестиције у нове технологије и комплементарно деловање са другим ЕУ иницијативама.

Извор: europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
Пет, јан 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
Уто, јан 14, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević i Milica Šimonović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Milice Šimonović i Milkice Dimitrijević na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
Уто, дец 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Foto: Sara Ristić
Foto: Sara Ristić Zovem se Vladimir Janković. Imam trideset osam godina. Od prošlog leta, posle duže pauze zbog psihološke krize, prodajem [...]
Уто, дец 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
Пет, нов 01, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Дизајн за све на туристичким дестинацијама
јануар, 2020 arrow right pdf [32 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2020. годину
јануар, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
децембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Брошура о првих десет година рада Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије – SIPRU
децембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Друштвене иновације – људи у центру јавних политика
новембар, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
новембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Приручник за увођење родне перспективе у наставу српског језика за први циклус образовања
септембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [4 MB] arrow right xlsx [83 KB]