Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

EIGE: Родна равноправност заслужује више од 1%

Објављено 16.04.2019.

rodna ravnopravnost - ilustracijaБуџет Европске уније може бити снажан покретач раста и развоја. Фондови Европске уније помажу трансформацију мање развијених региона и смањују неједнакост широм Европске уније.

Ипак, нови извештај Европског института за родну равноправност (EIGE) процењује да се мање од 1% Структурних и инвестиционих фондова Европске уније издваја за унапређивање родне равноправности, при чему се увођење родне политике у главне токове третира као тема која нема велики утицај на постојећи садржај програма финансирања.

Предлози за буџет после 2020. године – Вишегодишњи финансијски оквир Европске уније (MFF) – показују још нижи степен амбиције. Ово је у супротности са правним и политичким обавезама Европске уније да се премости јаз међу половима који опстаје широм свих држава чланица.

„Док Европска унија саставља свој ‘буџет за будућност’, ми износимо предлоге како да следећи MFF буде од користи за будућност читавог становништва. Тренутно жене зарађују мање, проводе више времена око неге и кућних послова и на крају заврше са значајно нижим пензијама него мушкарци. Програми финансирања представљају најдиректнији начин да ресурси Европске уније дођу до оних којима су потребни и да имају утицај на животе појединаца – родно буџетирање би обезбедило женама и мушкарцима једнаку корист”, рекла је Вирџинија Лангбек, директорка EIGE.

Родно буџетирање је инструмент који помаже да се идентификују различити положаји и потребе жена и мушкараца и да се у складу с њима алоцирају одговарајући ресурси. Ово може укључити препознавање неплаћеног рада жена: више од једне трећине жена широм Европске уније свакодневно брине о члановима породице, док скоро 80% њих кува или обавља кућне послове. Ово доводи до тога да је, у односу на мушкарце, мање жена стално запослено, а да је јаз између полова у заради неких 40%. Буџети који инвестирају у јавне услуге као што су превоз или брига о деци могу да помогну да се такве неједнакости ублаже.

Извештај „Родно буџетирање: увођење родне политике у буџет Европске уније и оквир макроекономске политике“ детаљно описује како институције и државе чланице Европске уније могу да допринесу унапређењу родне равноправности кроз побољшано родно буџетирање.

Препоруке обухватају следеће мере:

  • Постављање родне равноправности као приоритета у оквиру целог MFF
  • Институционализацију метода увођења родне равноправности у јавне политике и мониторинг њиховог утицаја у свим фондовима
  • Дефинисање буџетских циљева којима се поспешује родна равноправност
  • Увођење система за праћење финансирања унапређења родне равноправности у оквиру свих финансијских програма.

Истраживање које је реализовао EIGE показује да би сужавање родног јаза у Европској унији могло да резултира са додатних 10 милиона послова и порастом БДП-а од 3,15 трилиона евра до 2050.

Напомена: Структурни и инвестициони фондови Европске уније (ESIF) обухватају Европски регионални фонд за развој (ERDF), Европски социјални фонд (ESF), Кохезиони фонд (CF), Европски пољопривредни фонд за рурални развој (EAFRD) и Европски фонд за поморство и рибарство (EMFF). Фондови чине око 76% укупног буџета Европске уније.

Сазнајте више…

Извор: eige.europa.eu

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
Znak pitanja App
U prethodnom blogu „Znak pitanja – Učenje kroz igru” govorili smo o specifičnostima i mogućnostima Znak pitanja aplikacije koja se [...]
Уто, јун 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Znak pitanja App
Rad sa decom je izazovan i zahteva puno kreativnosti i raznovrsnog materijala kako bi savladavanje gradiva i učenje bilo lako, [...]
Пет, мај 17, 2019
Source: Inkluzija blog
Liceulice
Ko smo mi? LICEULICE tim je već 9 godina posvećen onima koji najteže dolaze do posla i koji žive na margini [...]
Уто, мај 14, 2019
Source: Inkluzija blog
Aleksandar Bogdanović
Piše: Aleksandar Bogdanović, Koordinator za evropske integracije i međunarodnu saradnju, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije Početkom [...]
Чет, мај 09, 2019
Source: Inkluzija blog
Traženje posla - ilustracija
Već sam u jednom od ranijih tekstova opisao da u poslednje vreme razmišljam o eventualnom zaposlenju. Ta ideja me malo [...]
Пон, мај 06, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB] arrow right xlsx [83 KB]
Програм за креирање образовних политика на основу података и резултата истраживања – Зборник истраживачких радова
мај, 2019 arrow right pdf [4 MB]
56. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
мај, 2019 arrow right link arrow right pdf [277 KB]
Родна анализа наставних програма и уџбеника за српски језик од првог до четвртог разреда основне школе
март, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Трећи национални извештај о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва у Републици Србији за период 2014-2017. године
фебруар, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2019. годину
фебруар, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Индекс родне равноправности у Републици Србији
децембар, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2017/2018 – брошура
новембар, 2018 arrow right pdf [2 MB]
Оцена апсолутног сиромаштва у Србији у 2017. години
октобар, 2018 arrow right pdf [413 KB]
Периодична евалуација Програма локалних иницијатива за запошљавање младих
октобар, 2018 arrow right pdf [1 MB]