Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Једначина са једном непознатом?

Објављено 03.02.2017.

JednačinaПише: НЕОСТАРТ (Блог о социјалном укључивању)

Различита истраживања показују да је међу осуђеним лицима висок број оних који имају проблема са болестима зависности. У узорку истраживања које је НЕОСТАРТ спровео пре две године показало се да је половина испитаника имала проблема са болестима зависности. Истраживачи су радећи на том истраживању приметили да је тај проценат могао бити и већи, али се често дешавало да су испитаници то питање доживљавали као питање у садашњем тренутку. Да ли тај дан када су испитивани имају проблема са дрогама, на шта су врло поносно одговарали да не, потискујући проблем у прошлости.

А ми после четири и по године рада са људима који излазе из затвора схватамо да је наркоманија можда и највећи проблем који доводи до вршења кривичних дела. Често на наша врата покуца човек управо са тим проблемом. И већ му у погледу који садржи и страх, и искушење, и жељу, и одлуку, и питање како се изборити са даном испред себе, видимо тај X у једначини. Једначина у којој је X ознака за непознат број дана колико ће на слободи издржати без дроге. Да ли је то једначина са једном непознатом? Да ли то значи да само треба бројати дане када се није поклекло искушењу?

Некада од тренутка када кроче са стране „слободе“ металних решетака може проћи само неколико минута када ће се поновити иста грешка. Она грешка која враћа на страну „неслободе“. Тада је X ништаван број, тада је X нула дана одупирања искушењу. Тада је и решење једначине нула.

Зато се трудимо да наша подршка буде од оног тренутка када се ступи на слободу. Јачамо оне снаге појединца које га воде исправном путу, а трудимо се да све оно лоше сведемо на најмањи ниво.

У том процесу не можемо бити сами. Породица нам је од велике важности. Због тога некада кажемо да је једначина од две непознате. Друга је јачина подршке коју породица пружа. Ако она постоји све је много лакше. Међутим, потребно је повратити поверење које породица изгубила. Тада је улога треће особа веома важна. Треће особе која није повређена понашањем које је довело до губљења поверења између чланова породице. Та трећа особа буду наши сарадници који су у свакодневној комуникацији са породицом и кроз различите активности помажу члановима да поново успоставе здраве везе, а самим тим помогну свом члану да остане на исправном путу и не врати се пороку.

Подршка је важна и од пријатеља који су изгубили поверење које је основ сваког пријатељства. Али права пријатељства успевају да се обнове ако дође до извињења и правог покајања. Квалитетан круг пријатеља представља још једну непозната у нашој једначини. Што је квалитетнији круг пријатеља то су шансе да се остане на правном путу веће.

Не смемо заборавити ни подршку система. Колико год се ослањали на најближе, некада је потребна помоћ институција. Али не само помоћ, већ разумевање у „мору“ папирологије. Живот са зависношћу доноси једана посебан јаз у комуникацији са формалним системом. Пре свега, свет дроге је свет кршења закона. Остваривање права, па чак и сама лична документа остају на маргини док дрога преузима примат. Такав став се прекида онда када се прекида ланац зависности. Институције треба да буду карика подршке и олакшају лицу да оствари своја грађанска права и не фрустрирају одлуку да се остане на правом путу. Можда је ово још једна непозната у нашој једначини.

Рад на себи, свакодневни, интензивни, искрени, доноси праву промену. Најтеже је признати себи слабости. Затворске зидине препрека су саме по себи. Слобода је искушење. Све одлуке да се стави тачка лако падају, баш као и зидови када се казна заврши. Враћају се демони, враћају се искушења и порок је надохват руке. Зато сваки дан мора да се ради на себи. Саветовалиште је место где свакодневно радимо са нашим корисницима. Радимо на томе да остану јаки при својој одлуци, да превазиђу страхове и потиснуте проблеме који су у основи проблема зависности. И зато су они најважнија непозната у овој једначини. Што је њихова воља јача успех је извеснији. Њихова јака личност смањује и негативне утицаје других фактора.

(…)

Текст “Једначина са једном непознатом?” у целини можете прочитати на Блогу о социјалном укључивању.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]