Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Еразмус+: у 2016. на располагању 2,2 милијарде евра за пројекте у области образовања, обуке, омладине и спорта

Објављено 21.10.2015.

erasmusplus - logoУ оквиру програма Еразмус+ у 2016. години ће на располагању бити 2,2 милијарде евра, што ће отворити прилике за образовање, обуку, волонтирање или учешће у омладинским разменама и пројектима у иностранству за скоро 600.000 младих. Прилике за стручно усавршавање ће имати додатних 200.000 професора, педагога и представника младих.

Средства у оквиру програма Еразмус+ у 2016. ће бити усмерена на пружање подршке пројектима за инклузивније образовање и обуку, решавање све већих разлика у школама широм Европе, као и пројектима за отклањање ризика од радикализације младих. Данас је објављен позив за подношење предлога за 2016. којим се обележава трећа година програма Еразмус+. Ово значи да институције и појединци могу да започну са припремом предлога пројеката који ће бити одабрани у складу са поступцима конкурса.

Тибор Наврачич, комесар за образовање, културу, омладину и спорт, изјавио је: „Еразмус+ пружа невероватне прилике за широк дијапазон људи и пројеката – размену студената и професора, омладинске активности, праксу, спортске активности или пројекте који комбинују све поменуте ставке и многе друге. Поносан сам што ћемо у 2016. уз помоћ 2,2 милијарде евра креирати отвореније учионице, подржати креативност младих људи и захваљујући којима ћемо изградити толерантнија друштва.” Промоција друштвене инклузије је такође једна од тема о којима се у Бриселу разговарало на дводневном “Форуму за образовање, обуку и омладину”, једногодишњем окупљању током ког национални и представници ЕУ размењују стратешка искуства и најбоље праксе у поменутим областима.

Извор: europa.rs

***

Министар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије Срђан Вербић је 20. октобра изјавио да је објављен конкурс за нове пројекте програма ЕУ за подршку сарадњи у сфери образовања, младих и спорта – Еразмус+, за који је издвојено више новца него претходне године.

Вербић је на скупу “Информативни дан за програм ЕУ Еразмус +” истакао да је очекивани буџет за пројекте који подржавају академске размене приближно 25 милиона евра, док је за пројекте модернизације високог образовања обезбеђено више од 13 милиона евра.

Министар је нагласио да је наша земља до сада добила 75 милиона евра помоћи за образовање, укључујући и пројекте Еразмус+ и претходни Еразмус Мундус.

Он је поручио да наша земља цени то што ЕУ разуме значај улагања у развој образовања и алоцира бесповратна средства засад највише у пројекте који подржавају сарадњу на нивоу високошколских институција унутар региона западног Балкана.

Према његовим речима, Србија је у пројекту “Изградња капацитета у високом образовању”, у претходном року, остварила учешће у девет од 14 финансираних пројеката за западни Балкан.

Такође, како је навео, приближно половина средстава која су алоцирана за пројекте кредитне мобилности биће искоришћена за размене са високошколским установама из Србије, где се очекује да, кроз више од 540 пројеката, 1.430 студената и запослених на високошколским институцијама проведе период студирања или усавршавања у иностранству.

На скупу су представљени овогодишњи конкурсни рокови за пројекте из области образовања, младих и спорта и могућности учешћа институција из Србије са појединачним врстама пројеката. Информативни дан организује Фондација Темпус-Еразмус+ канцеларија за Србију.

У претходном конкурсном року, Србија је остварила значајно учешће у пројектима за размену студената и наставника и пројектима за изградњу капацитета у високом образовању.

Извор: www.srbija.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]