Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржано Треће пленарно заседање Националног конвента о ЕУ

Објављено 05.05.2016.

nacionalni_konvent_o_euПлатформа цивилног друштва за учешће у приступним преговорима са ЕУ, Национални конвент о ЕУ, за две године рада је одржао 93 састанка и учествовао у анализи извештаја са скрининга, три преговарачке позиције и акционих планова. Овај посао ће се наставити, али ће морати да се појача комуникација са јавношћу о користима од уласка у ЕУ, што је посебно потребно након уласка евроскептичних странака у ЕУ, речено је на Трећем пленарном заседању Конвента 27. априла. Челница Канцеларије за европске интеграције Ксенија Миленковић рекла је да је завршен ревидирани Национални програм за усвајање правне тековине ЕУ са циљем завршетка регулаторног усклађивања до краја 2018. и да се очекује да нова влада по конституисању усвоји тај документ.

“Наша циљна година је крај 2018. за потпуно усклађивање са правном тековином ЕУ”, рекла је вршилац дужности директора Канцеларије за европске интеграције Ксенија Миленковић, напомињући да то не треба мешати са годином уласка у ЕУ.

Конвент чине 700 организација цивилног друштва које, организоване у радне групе задужене за поједина поглавља у приступним преговорима са ЕУ, прате израду докумената и дају предлоге. Миленковић је на састанку изнела и предлог да се Конвент укључи у размени искустава о примени Споразума о стабилизацији и придруживању, чија примена се прати кроз Одбор за ССП, и који ће бити на снази до уласка Србије у ЕУ.

Шефица преговарачког тима Србије у приступним преговорима Тања Мишчевић рекла је да је Конвент добар модел за учешће цивилног друштва у преговорима са ЕУ и да га преузимају и друге земље у региону Западног Балкана.

“Ми смо спремни да ту праксу и искуство досадашњег рада пренесемо, како ми из преговарачког тима, тако и сам Конвент”, рекла је она.

Као кључне елементе сарадње са цивилном друштвом истакла је учешће Конвента у изради докумената за приступање, обавезу преговарачког тима да пружи одговор на сугестије Конвента, као и аналитичку подршку тиму без чега, како је навела, нема успешног вођења преговора.

“Нова ствар је инклузивност у имплементацији”, рекла је она, додајући да се цивилно друштво све више укључује не само као контрола, већ има улогу и у примени. Као пример је навела поглавље 24 о правди, слободи и безбедности, где је елемент рада у заједници готово искључиво у рукама локалног цивилног друштва.

Наставити рад, појачати комуникацију

Координаторка Конвента Наташа Драгојловић оценила је да је ова организације током две године досадашњег рада искористила механизам који је добила као сарадник институција у преговорима. Према подацима које је изнела одржана су 93 састанка радних група које прате преговоре са ЕУ и учествују у консултацијама о документима попут акционих планова и преговарачких позиција, било је више од 1.200 учесника, а чланство је порасло на више од 700 организација. Чланице су већином стандардне невладине организација, мада има и факултета, института, професионалних и пословних удружења.

Драгојловић је навела да је Конвент учествовао у анализи извештаја са скрининга, да је утицао на садржај акционих планова за отварање поглавља 23 и 24, и очекује ускоро учешће у таквом процесу за поглавље о пољоприведи, као и да је дао мишљење на три преговарачке позиције.

Комуникација до сада није била у првом плану, али то ће се сада променити, како због тога што је то природно један од стубова рада Конвента, који је до сада имао задатак да се позиционира у односима са државним органима, али и због тога што је потреба за демонстрирањем користи од приближавања ЕУ порасла након уласка евроскептичних странака у парламент.

“У овом сазиву има и евроскептичних странака па ћемо морати да појачамо аргументацију, што ће нам бити лако јер су аргументи на нашој страни”, рекла је Драгојловић, додајући да је реч о томе да се износе аргументи о правима и обавезама који се добијају променама у оквиру приближавања ЕУ и објашњава зашто је то добро.

Навела је да је Конвент већ припремио стратегију комуникације и да је договорено да се сарађује и са Канцеларијом за европске интеграције.

На скупу у Дому Народне скупштине у Београду представљена је Књига препорука Националног конвента о Европској унији за 2015-2016, а представници радних група које прате поглавља у приступним преговорима са ЕУ представили су кључне поруке.

Написала: С.В., преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]