Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Тематска грант шема „Подршка иновативним приступима за повећање запошљавања и запошљивости младих“

Водећа иницијатива у оквиру пројекта била је „Програм локалних иницијатива за запошљавање младих“. Програм је спроведен путем јавног конкурса „Подршка иновативним приступима за повећање запошљавања и запошљивости младих“, са укупним буџетом од 150,000 швајцарских франака. Покренут је 1. фебруара 2016. године, а завршен крајем јула 2016. године.

За време трајања Програма подржано је десет иновативних приступа и решења кроз три различита модела подршке у зависности од степена зрелости иновације.

У МОДЕЛУ 1, који обухвата рани развој иновативних идеја, учествовали су:

Пројекат из модела 1 који спроводи Удружење за локални економски развој Каменице - камп у коме ће будући полазници Пројекта “Практична академија“ обављати део иновативне стручне праксе

Пројекат из модела 1 који спроводи Удружење за локални економски развој Каменице – камп у коме ће будући полазници Пројекта “Практична академија“ обављати део иновативне стручне праксе

  • Удружење за локални развој Каменица – „Омладински развојни сервис“ – развијен је иновативан модел стручне праксе који се заснива на повезивању студената локалних факултета и привреде, комбиновању дијагностичких и практичних елемената стручне праксе, као и на заједничком раду и животу младих у истом простору.
  • Ентузијасти Кучева – „Да твоја земља више вреди“ – развијен је предлог модела који окупља све локалне ресурсе из јавног, приватног и цивилног сектора како би се успешно пословало (органска храна, сеоски туризам и сл.) и пружила подршка младима да делотворно користе расположиве ресурсе.
  • Тимочки клуб Књажевац – „Дигитална инклузија“ – развијен је предлог модела „учења посматрањем“ који би се могао применити на ученике гимназије у Књажевцу. У оквиру овог концепта, млади имају могућност да проведу неколико дана у одабраним предузећима и да науче више о специфичностима одређеног посла.
  • Удружење Рома Нови Бечеј – „Да ли знаш? Да ли можеш?“ израдом профила младих незапослених Рома/киња развијена је опсежна база података како би се ефикасније дефинисале локалне мере јавних политика за ову циљну групу. Предложени иновативни модел заснива се на активностима заједничке радне групе и на премошћавању јаза између знања и вештина незапослених и потреба послодаваца.

Удружења која припадају МОДЕЛУ 2 имала су задатак да тестирају или унапреде иновативна решења:

Стручна пракса у приватним компанијама (Горење, Unior Components) у Крагујевцу

Стручна пракса у приватним компанијама (Горење, Unior Components) у Крагујевцу

  • Развојни бизнис центар Крагујевац – „Локална партнерства за запошљавање младих“ – успешно је развијен и тестиран нови модел стручне праксе за младе, заснован на превазилажењу јаза између постојећих компетенција циљне групе и потреба послодаваца из металопрерађивачког сектора.
  • Регионални едукативни центар Банат, Зрењанин – „Истражи свој бизнис“ – решење предвиђено овим пројектом пружа прилику незапосленим младима да, уз помоћ одговарајућег програма обуке и менторства, развију сопствене пословне идеје, унапреде своје вештине и знања и спремни се отисну у предузетничке воде.
  • Европски покрет у Србији Лесковац – „АКТИВАТОР: Кластерски модел подршке запошљавању младих кроз приправништво“ мултисекторски модел, који обједињује ресурсе из јавног, приватног и цивилног сектора, унапређен је да би се дорадили претходно развијени програми обуке за развој предузетништва и програми менторства за предузетнике/це.
  • Удружење „Феномена“ Краљево – „DAFF агробизнис start-up за младе“ – пројектом је осмишљен и тестиран посебан приступ за обезбеђивање одрживе подршке омладинском (претежно женском) предузетништву у сектору пољопривреде кроз неформално образовање, развој пословних идеја и финансијских подстицаја.
  • Фондација за развој економске науке, Београд – „N@PRED: Нетворкинг ПРивредног и ЕДукативног сектора“ – развијена је и покренута онлајн платформа коју могу користити млади (средњошколци и студенти), истраживачи, професори универзитета и привреда као инструмент за међусобно увезивање. Коришћењем платформе, млади би добили могућност да објаве радне биографије и изразе заинтересованост за приправништво/стручну праксу/истраживачки рад или посао у одређеној области, док би привреда добила могућност да оглашава слободна места на истраживачким пројектима, слободне послове (краткорочне или сталне), места за практиканте и др.

Удружење које је за циљ имало ширење примене иновативних приступа припало је МОДЕЛУ 3, и то је:

  • Тимочки омладински центар – „ПОМАК трансформација“ – овим пројектом је предложен механизам за трансформацију организација цивилног друштва у социјална предузећа. Развијени Приручник за организације цивилног друштва је веома користан водич за све организације цивилног друштва које имају амбицију да прерасту у социјална предузећа на тржишту.

 

Потписивање уговора са победницима јавног конкурса (Impact Hub, Београд)

 

Радионица о социјалним иновацијама са победницима јавног конкурса (Impact Hub, Београд)

 

Неки од главних ефеката програма су:

  • повећана запошљивост више од 100 крајњих корисника/ца
  • 26 младих особа се запослило
  • 10 младих особа је у поступку покретања сопственог бизниса
  • локалне мере јавне политике унапређене
  • основано је више од 20 различитих цивилно-јавних партнерстава
  • повећана је мотивација младих људи за развој и тестирање иновација, као и њихово учешће у овим активностима, нарочито рањивих категорија младих (Роми, особе са инвалидитетом, NEET, самохрани родитељи).

Преузмите евалуацију програма:

 

yei_brosura_naslovna

Кликните на слику да преузмете брошуру Програма (.pdf)

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]