Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Пут Србије ка ЕУ много важнији од самог циља

Објављено 01.12.2017.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић 1. децембра је изјавила да ће Србија, када буде имала стабилан и одржив економски раст који није заснован само на инвестицијама, ефикасну јавну управу и објективно и независно судство, моћи без тензија да очекује одлуку ЕУ о томе да ли ће отворити врата за нове чланове или не.

Брнабић је у интервјуу за агенцију Тањуг из Хонгконга, где је учествовала на престижном скупу у организацији лондонског “Економиста”, поручила да ће тада Србија практично бити део европске породице народа, иако званично није чланица.

На констатацију да је у разговору са извршним уредником магазина “Економист” неколико пута истакла да је, када је реч о приступању Србије ЕУ, важнији пут од коначног циља, она је објаснила да се увек труди да и у Србији предочи да је важнији сам пут, него сам улазак Србије у ЕУ.

Ако узмемо хипотетички да ћемо у једном тренутку, рецимо 2021. године, да завршимо све кључне реформе, а онда чекамо да ЕУ отвори своја врата за нове чланове, тад ћемо већ имати велики део бенефита које имају земље које су чланице, објаснила је премијерка.

Тада ће, како је навела, инвеститори добити поруку да смо ми стабилно окружење без великих потреса, да независно од тога ко је на власти земља иде стабилно напред.

Брнабић је, говорећи о томе колико је Србија данас значајна за Кину и колико је наша јавност свесна те чињенице, истакла да још увек нисмо свесни чињенице колико је предходна влада урадила на томе да ми будемо битни за ту земљу.

Поред одличног географског положаја који имамо, морали смо да се потрудимо и да будемо стабилан партнер који имплементира заједничке пројекте. Није случајно што је мој састанак у Будимпешти са кинеским премијером Ли Кећијангом био најдужи од свих сусрета које је он имао.

Једно је имати протоколарни сусрет, а друго састанак који се бави конкретним пројектима и темама, указала је она.

Председница Владе је подсетила на то да Србија има пројекте у вредности од шест милијарди долара са Кином, изразивши уверење да управо због тога Кина рачуна на нашу земљу као на озбиљног партнера.

Коридор 10 се завршава, радови на Коридору 11 напредују, почела је и озбиљна модернизација железничке инфраструктуре која је подједнако важна као и путна, предочила је она.

Брнабић је, на питање шта би Србија могла да научи из примера земаља какав је Сингапур или градова попут Хонг Конга, где се рецимо бацање смећа кажњава са 20.000 евра или шест месеци затвора, одговорила да прво што треба да научимо из таквих примера јесте да је могуће мењати свет.

Она је подсетила на то да је Сингапур пре 1960. године био сиромашна лука, а онда су добили председника Владе који је веровао да су промене могуће, оцењујући да је то оно што нама највише недостаје.

Према њеним речима, најбитније је да свако од нас схвати да промене крећу од појединаца и да не можете да очекујете да не платите карту за аутобус, а да јавни превоз функционише беспрекорно, да радите у сивој економији, а да очекујете да имате одличне путеве.

Та вера у промене је оно што нам недостаје, подвукла је она и нагласила да наша земља има тај потенцијал.

Премијерка је, говорећи о сарадњи Србије са Русијом, указала на то да је она свима позната и са наше стране јако транспарентна.

Познато је да је Русија наш традиционални пријатељ, али исто тако да ми са Русијом имамо потписан уговор о слободној трговини, да је та земља наш једини извор гаса и да је наша енергетска стабилност везана за њих, напоменула је она.

Такође, како је додала, с друге стране, наш циљ је ЕУ и ми не сматрамо да са Русијом имамо неке ближе односе него што их имају неке друге земље које су чланице или оснивачи ЕУ.

Србија је војно неутрална, али је у протекле две године имала много више заједничких војних вежби са САД или NATO, него са Русијом, нагласила је Брнабић.

Премијерка је била кључни говорник на гала вечери коју је у Хонг Конгу приредио “Економист” у оквиру годишње конференције “Свет у 2018. години”, где је одговарала на сва постављена питања.

У складу са тим, она је нагласила да је веома важно то да се на такав начин мења имиџ Србије, објашњавајући да није она та која је променила имиџ земље, већ је то учинио садашњи председник Републике Александар Вучић.

Он је, како је пренела, увео једну ствар која делује да је лака, али је у пракси јако тешка. То је пракса да у разговорима са великим силама увек говорите искрено о вашим позицијама и не кријете ваша партнерства са неким другим земљама. Такође, да обећавате само оно што можете да испуните, а да оно што не можете не обећавате.

Премијерка је оценила да се на тај начин ствара имиџ да сте стабилан и предвидљив партнер, што је важно како у послу, тако и у политици.

Са друге стране и одлука Александра Вучића да мене предложи за мандатара Владе говори о томе да постоји намера да се такав имиџ Србије одржи. Ми се трудимо да тај правац наставимо и морам да кажем да је лепо представљати Србију, закључила је Брнабић.

Извор: www.srbija.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]