Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Зборник истраживачких радова у оквиру „Програма за креирање образовних политика на основу података и резултата истраживања“

Објављено 20.05.2019.

Zbornik istraživačkih radova koji je nastao u okviru Programa za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanjaТим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја објављује зборник истраживачких радова младих истраживача/ица. Зборник је настао у оквиру „Програма за креирање образовних политика на основу података и резултата истраживања“.

Радови су део посебне компоненте, под називом Програм подршке за изградњу истраживачких капацитета у Републици Србији, чији је циљ успостављање дијалога између академске и истраживачке заједнице, креатора политика и практичара/ки. Свеобухватан дијалог представља један од кључних предуслова за унапређење процеса одговорног креирања јавних политика и ефикасног коришћења чињеница и података. Програм је усмерен на:

  • унапређење сарадње између доносилаца одлука и научно-истраживачке заједнице;
  • унапређење истраживачких капацитета у области образовања;
  • унапређење капацитета запослених у систему образовања за прикупљање, анализу и тумачење података од значаја за доношење одлука од важности за креирање образовних политика.

Када је реч о унапређењу истраживачких капацитета у области образовања, циљ је да се подстакну истраживачи/ице на почетку каријере да користе постојећу истраживачку грађу и различите доступне изворе података Министарства просвете, науке и технолошког развоја и других релевантних институција.

У процесу израде истраживачких радова младим истраживачима/ицама Тим је обезбедио менторску подршку и обуке, а податке је обезбедило Министарство просвете, науке и технолошког података кроз портал отворених података (opendata.mpn.gov.rs), који је изузетно значајан за боље сагледавање стања у образовању, као и за унапређење квалитета, праведности и ефикасности система образовања. Други извори података преузимани су од Републичког завода за статистику и Републичког завода за запошљавање.

Зборник радова обухвата следеће истраживачке радове:

  1. Анализа понуде и потражње на тржишту рада младих са средњом стручном спремом у периоду 2011-2015. (Лазар Живковић)
  2. Карактеристике наставног особља у образовном систему Србије: анализа зараде, родне заступљености и старости наставника по образовним нивоима (Немања Вуксановић )
  3. Запослени у образовању – анализа стручне спреме, месечне зараде, старости и родне заступљености наставног особља по радним местима у основном и средњем образовању (Татјана Скочајић)
  4. Анализе комбинованих одељења: изазови при преласку деце из комбинованих одељења у матичну школу (Бојана Ђурђевић, Анђелка Јанић и Марко Ковачевић)
  5. Унапређивање квалитета инклузивног образовања засновано на отвореним подацима (Оља Јовановић, Славен Богдановић, Љиљана Плазинић и Ана Вушуровић)

Резултати који су добијени у процесу анализе утицаја политика и мера, представљени су на конференцији „Креирање образовних политика на основу података и резултата истраживања“ релевантним институцијама и цивилном друштву, када су заједнички договорени даљи правци деловања. На овај начин, омогућено је да резултати анализа директно утичу на дефинисање мера за побољшање живота грађана/ки Србије. Закључке и препоруке са овог скупа можете прочитати на овом линку.

Кликните да преузмете Зборник истраживачких радова који је настао у оквиру Програма за креирање образовних политика на основу података и резултата истраживања (.pdf).

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]