Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Најважнији актери регионалне сарадње и партнери Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва

 

Регионални савет за сарадњу (Regional Cooperation Council – RCC)

Регионални савет за сарадњу наследио је Пакт за стабилност југоисточне Европе. Главни задаци Савета су представљање региона, помоћ реализацији Процеса сарадње у Југоисточној Европи (South-East European Cooperation Process – SEECP), праћење регионалних активности, подршка већем укључивању цивилног друштва у регионалне активности, као и подршка потенцијалним партнерима да квалитетно искористе међународну донаторску помоћ, пре свега Вишекорисничку IPA (Multi—beneficiary IPA) Европске уније. Седиште Савета је у Сарајеву.

Учеснице Савета су: 12 земаља учесница SEECP-а (Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Грчка, Хрватска, Словенија, Македонија, Молдавија, Румунија, Србија, Турска и Црна Гора), Косово*, Тројка ЕУ (Секретаријат Савета ЕУ, Европска комисија, актуелна земља која председава Европском унијом), као и земље и институције које кроз донације и подршку активно подржавају процес регионалне сарадње у југоисточној Европи (укупно 46 учесница).

Један од тренутно најважнијих задатака Савета је праћење реализације стратегије Југоисточна Европа 2020 (SEE 2020), која је комплементарна социо-економској развојној стратегији  Европске уније – Стратегија “Европа 2020″ и која узима у обзир регионалне специфичности.

Сазнајте више:

Сајт Регионалног савета за сарадњу
О стратегији SEE 2020

Иницијатива за реформу образовања  (Education Reform Initiative of South Eastern Europe – ERI SEE)

Иницијатива за реформу образовања јесте регионална платформа за сарадњу у области образовања. Национални реформски напори у области образовања подржани су овом иницијативом кроз повезивање ЕУ иницијатива и програма, узајамно регионално повезивање, изградњу капацитета и размену искустава. Чланови иницијативе су Албанија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Црна Гора, Молдавија, Македонија, Србија, а посматрачи су Косово*,  Бугарска и Румунија. Седиште секретаријата ERI SEE је у Београду.

Више информација на сајту Иницијативе за реформу образовања

Центар за предузетничко образовање југоисточне Европе (South East European Centre for Entrepreneurial Learning – SEECEL)

Центар за предузетничко образовање југоисточне Европе основан је 2009. године на иницијативу његових данашњих чланова: Албаније, Босне и Херцеговине, Хрватске, Македоније, Косова*, Србије, Црне Горе и Турске. Центар својим активностима доприноси систематском развоју целоживотног учења за предузетништво као кључне компетенције у складу са политикама и праксама Европске уније, јача предузетничко размишљање и окружење, а све то на регионалном нивоу.

Посетите сајт Центра за предузетничко образовање југоисточне Европе

Регионална школа јавне управе (Regional School of Public Administration – ReSPA)

Регионална школа јавне управе основана је 2006. године са циљем да подстиче регионалну сарадњу и јачање капацитета јавне управе кроз организацију семинара, конференција и кроз повезивање унутар самог региона, али и региона и чланица Европске уније. Школа се налази у Даниловграду.

Више информација на сајту Регионалне школе јавне управе

Техничка подршка организацијама цивилног друштва (Technical assistance for civil society organisations – TACSO)

Техничка подршка организацијама цивилног друштва је регионални пројекат Европске уније у склопу активности подршке цивилном друштву. Започет је 2009. године и продужен до 2017. године, а његов циљ је да јачањем капацитета организација цивилног друштва кроз тренинге, конференције и студијска путовања допринесе њиховом већем учешћу у друштву.

Сазнајте више на адреси www.tacso.org

Београдска декларација о развоју социјалног предузетништва

Након усвајања Страсбуршке декларације о социјалном предузетништву, актери са Западног Балкана и из Турске препознали су потребу за тематски сличном декларацијом која би осигурала да земље које још нису чланице ЕУ буду део будућих стратегија за развој социјалног предузетништва. Тако је настала Београдска декларација, која представља пример како регионална сарадња данас функционише и ван формалних институција.

Декларацију можете прочитати и потписати на адреси belgradedeclaration.net

——————————————-

*Ова ознака не доводи у питање ставове о статусу, и у складу је са Резолуцијом 1244/99 SB UN и Мишљењем МСП о проглашењу независности Косова.

Актуелности

Блог

Earlier
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
Пет, јан 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
Уто, јан 14, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević i Milica Šimonović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Milice Šimonović i Milkice Dimitrijević na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
Уто, дец 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Foto: Sara Ristić
Foto: Sara Ristić Zovem se Vladimir Janković. Imam trideset osam godina. Od prošlog leta, posle duže pauze zbog psihološke krize, prodajem [...]
Уто, дец 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
Пет, нов 01, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Дизајн за све на туристичким дестинацијама
јануар, 2020 arrow right pdf [32 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2020. годину
јануар, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
децембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Брошура о првих десет година рада Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије – SIPRU
децембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Друштвене иновације – људи у центру јавних политика
новембар, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
новембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Приручник за увођење родне перспективе у наставу српског језика за први циклус образовања
септембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [4 MB] arrow right xlsx [83 KB]