Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Најважнији актери регионалне сарадње и партнери Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва

 

Регионални савет за сарадњу (Regional Cooperation Council – RCC)

Регионални савет за сарадњу наследио је Пакт за стабилност југоисточне Европе. Главни задаци Савета су представљање региона, помоћ реализацији Процеса сарадње у Југоисточној Европи (South-East European Cooperation Process – SEECP), праћење регионалних активности, подршка већем укључивању цивилног друштва у регионалне активности, као и подршка потенцијалним партнерима да квалитетно искористе међународну донаторску помоћ, пре свега Вишекорисничку IPA (Multi—beneficiary IPA) Европске уније. Седиште Савета је у Сарајеву.

Учеснице Савета су: 12 земаља учесница SEECP-а (Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Грчка, Хрватска, Словенија, Македонија, Молдавија, Румунија, Србија, Турска и Црна Гора), Косово*, Тројка ЕУ (Секретаријат Савета ЕУ, Европска комисија, актуелна земља која председава Европском унијом), као и земље и институције које кроз донације и подршку активно подржавају процес регионалне сарадње у југоисточној Европи (укупно 46 учесница).

Један од тренутно најважнијих задатака Савета је праћење реализације стратегије Југоисточна Европа 2020 (SEE 2020), која је комплементарна социо-економској развојној стратегији  Европске уније – Стратегија “Европа 2020″ и која узима у обзир регионалне специфичности.

Сазнајте више:

Сајт Регионалног савета за сарадњу
О стратегији SEE 2020

Иницијатива за реформу образовања  (Education Reform Initiative of South Eastern Europe – ERI SEE)

Иницијатива за реформу образовања јесте регионална платформа за сарадњу у области образовања. Национални реформски напори у области образовања подржани су овом иницијативом кроз повезивање ЕУ иницијатива и програма, узајамно регионално повезивање, изградњу капацитета и размену искустава. Чланови иницијативе су Албанија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Црна Гора, Молдавија, Македонија, Србија, а посматрачи су Косово*,  Бугарска и Румунија. Седиште секретаријата ERI SEE је у Београду.

Више информација на сајту Иницијативе за реформу образовања

Центар за предузетничко образовање југоисточне Европе (South East European Centre for Entrepreneurial Learning – SEECEL)

Центар за предузетничко образовање југоисточне Европе основан је 2009. године на иницијативу његових данашњих чланова: Албаније, Босне и Херцеговине, Хрватске, Македоније, Косова*, Србије, Црне Горе и Турске. Центар својим активностима доприноси систематском развоју целоживотног учења за предузетништво као кључне компетенције у складу са политикама и праксама Европске уније, јача предузетничко размишљање и окружење, а све то на регионалном нивоу.

Посетите сајт Центра за предузетничко образовање југоисточне Европе

Регионална школа јавне управе (Regional School of Public Administration – ReSPA)

Регионална школа јавне управе основана је 2006. године са циљем да подстиче регионалну сарадњу и јачање капацитета јавне управе кроз организацију семинара, конференција и кроз повезивање унутар самог региона, али и региона и чланица Европске уније. Школа се налази у Даниловграду.

Више информација на сајту Регионалне школе јавне управе

Техничка подршка организацијама цивилног друштва (Technical assistance for civil society organisations – TACSO)

Техничка подршка организацијама цивилног друштва је регионални пројекат Европске уније у склопу активности подршке цивилном друштву. Започет је 2009. године и продужен до 2017. године, а његов циљ је да јачањем капацитета организација цивилног друштва кроз тренинге, конференције и студијска путовања допринесе њиховом већем учешћу у друштву.

Сазнајте више на адреси www.tacso.org

Београдска декларација о развоју социјалног предузетништва

Након усвајања Страсбуршке декларације о социјалном предузетништву, актери са Западног Балкана и из Турске препознали су потребу за тематски сличном декларацијом која би осигурала да земље које још нису чланице ЕУ буду део будућих стратегија за развој социјалног предузетништва. Тако је настала Београдска декларација, која представља пример како регионална сарадња данас функционише и ван формалних институција.

Декларацију можете прочитати и потписати на адреси belgradedeclaration.net

——————————————-

*Ова ознака не доводи у питање ставове о статусу, и у складу је са Резолуцијом 1244/99 SB UN и Мишљењем МСП о проглашењу независности Косова.

Актуелности

Блог

Earlier
COVID-19 - Stefan Lazarević
Danas je dan osoba sa autizmom. Možda ste očekivali da napišem neki tekst o teškoćama sa kojima se suočavaju ljudi [...]
Чет, апр 02, 2020
Source: Inkluzija blog
covid-19_mladice_001
Gošća Bloga o socijalnom uključivanju: Milkica Dimitrijević Izolacija, dezinfekcija, pranje ruku, kontakti sa drugima svedeni na minimum – ove preventivne mere [...]
Пет, мар 27, 2020
Source: Inkluzija blog
COVID-19 nije teorija zavere
Iako je Kovid-19 prilično dugo prisutan u svetu, čini se da nas je ipak, nekako iznenadio. Naviknuti na različite teške situacije [...]
Чет, мар 19, 2020
Source: Inkluzija blog
Stefan Lazarević
Nedavno sam od organizacije Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom MDRI-S dobio poziv za učešće na obuci „Samozastupanje za [...]
Уто, мар 03, 2020
Source: Inkluzija blog
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
Пет, јан 17, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Е2Е: Евалуација Jавног конкурса „Подршка иновативним приступима за повећање запошљавања и запошљивости младих“, 2018–2019. година
март, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Дизајн за све на туристичким дестинацијама
јануар, 2020 arrow right pdf [32 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2020. годину
јануар, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
децембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Брошура о првих десет година рада Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије – SIPRU
децембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Друштвене иновације – људи у центру јавних политика
новембар, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
новембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Приручник за увођење родне перспективе у наставу српског језика за први циклус образовања
септембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]