Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Додељене награде јединицама локалне самоуправе за допринос развоју свих облика приступачности у 2018. години

Објављено 19.06.2019.

Svečanost dodele nagrada jedinicama lokalne samouprave za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti u 2018. godiniГрадовима Лесковцу, Сомбору, Смедереву, Лозници и ГО Врачар додељене су награде за допринос развоју свих облика приступачности на њиховој територији у 2018. години. Признање за континуирани рад на развоју приступачности добила је општина Свилајнац, док су похвале за учешће на овогодишњем конкурсу добили град Вршац, општина Мионица, град Врање, ГО Пантелеј Ниш, ГО Савски венац Београд, општина Бела Паланка, град Зрењанин, град Нови Пазар и општине Рашка, Врњачка Бања и Параћин.

Награде локалним самоуправама за допринос развоју приступачности трећи пут је доделио Заштитник грађана у сарадњи са Тимом за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Сталном конференцијом градова и општина – Савезом градова и општина Србије, на свечаности која је одржана у Клубу посланика у Београду.

„Остваривање пуне приступачности насељених места је дуготрајан и развојни процес кроз који пролазе више или мање успешно све општине и градови Европе“, казала је Оља Јовичић, генерална секретарка Стручне службе Заштитника грађана. Она је нагласила да је за овај циљ потребна чврста одлука челника локалних самоуправа, тесна сарадња са организацијама које окупљају особе са инвалидитетом и другим организацијама цивилног друштва, као и одржива стратегија и обучен стручни кадар.

Александар Богдановић, координатор за европске интеграције и међународну сарадњу Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије, истакао је да је основни циљ Тима управо да се стекну услови да сваки грађанин и грађанка ове земље остваре свој пуни потенцијал. „Изазови су заиста велики, почевши од преовлађујућих ставова. Колико год да су мале, предрасуде према особама са инвалидитетом и даље постоје. Зато је ова награда изузетно значајна у смислу промоције и подизања свести да се ситуација поправи“, казао је Богдановић. Он је истакао да баријере нису само архитектонске, већ да морамо да говоримо о уклањању свих баријера како бисмо омогућили квалитетнији живот у смислу доступности културних садржаја, информационо-комуникационих технологија, свега онога што прожима различите аспекте живота, а значајно је за остваривање потенцијала свих људи.

Иван Миливојевић, заменик генералног секретара Сталне конференције градова и општина, казао је да је ове године циљ био да се подрже иницијативе које представљају стратешко промишљање приступачности, као и иницијативе у којима су учествовали крајњи корисници и кориснице. „Посебно је значајно да смо имали доста иницијатива у области културе и туризма, чиме локалне самоуправе показују да правазилазе класичне приступе и прелазе у сферу иновативних промишљања у овим областима“, нагласио је Миливојевић.

Миодраг Почуч, члан Савета Заштитника грађана за права особа са инвалидитетом, објаснио је да приступачност подразумева да свака особа има могућност да самостално живи и учествује у свим аспектима живота, на једнакој основи, те да је тај приступ користан за све. „Неопходно је да променимо приступ решавању проблема приступачности, тако што ћемо пројектовати окружење за све људе, односно за све различитости. Успех се може постићи једино уз пуну посвећеност доносилаца одлука, стратешко планирање, кроз консултације са крајњим корисницима, умрежавање и адекватно информисање јавности“, закључио је Почуч.

Представнице и представници награђених локалних самоуправа изразили су захвалност и указали на то да је ова награда велики подстицај, али и обавеза да и убудуће наставе да у својим окружењима посвећено раде на развоју свих облика приступачности.

Кликните да преузмете документ о најчешће коришћеним елементима приступачности (.pdf) који су припремили представници/е Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва, Заштитника грађана и Сталне конференције градова и општина.

 

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]