Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Европски парламент се залаже за мање бацања хране и више рециклаже

Објављено 16.03.2017.

recikliranje - ilustracijaНакон што су 51 организација и 64.000 људи у Европској унији подржали кампању за смањење бацања хране, европосланици су се изјаснили да се до 2030. преполови та врста отпада. У склопу измена „пакета о отпаду“, Европски парламент је изгласао четири директиве о управљању отпадом углавном фокусиране на отпад из домаћинстава и малих предузећа који чини 8% укупног. Процењује се да се у ЕУ баци 180 килограма хране по становнику годишње, односно 89 милиона тона, много више него што је довољно да се нахрани 55 милиона сиромашних Европљана.

Како су саопштили из групе социјалиста и демократа у ЕП, европосланица Симона Бонафе, ауторка четири директиве о смањење отпада и рециклирању, добила је подршку велике већине у Парламенту.

„То је једна од највећих европских еколошких и хуманитарних криза и биће све горе ако креатори политике не изађу са правно обавезујућим оквиром да се то спречи“, упозорио је Пјотр Барчак (Piotr Barczak), стручњак за управљање отпадом у Европском бироу за екологију (EEB), удружењу 140 еколошких организација грађана из 27 чланица ЕУ.

Након гласања у ЕП, до 2030. би удео рециклираног отпада требало да порасте на 70% са 44% данас а код хране на 50% док ће одлагање на депоније бити ограничено на 5%.

Текст усвојен 14. марта у ЕП укључује циљ од 80% за рециклирање амбалажног отпада, обавезно одвојено прикупљање главних врста отпада (укључујући био-отпад, отпадно уље и текстил), повећање употребе економских инструмената (попут такси за коришћење депонија и спаљивање и шеме повраћаја депозита), као и већу јасноћу када је реч о деконтаминацији опасних компоненти отпада.

Ти кораци ће помоћи напретку на путу ка циркуларној економији у Европи у којој ће се бацати најмања могућа количина отпада.

Очекује се да министри ЕУ заузму став о стратегији циркуларне економије наредних месеци. Текст усвојен у Парламенту представља преговарачку позицију пред разговоре у Савету.

Европски парламент такође је позвао Комисију да размотри могућност да циљеви за смањење бацања хране постану правно обавезујући до 2020.

„Обавезујући циљеви су преко потребни да би се суочили са непосредним изазовима климатских промена,  трошења воде и земљишта и сиромаштва у храни. Видимо да добровољне шеме дају слабе резултате док обавезујуће доносе једнаке улове за све и воде брзим и драматичним побољшањима“, рекао је Мартин Боуман (Bowman) из организације „То је отпад“ која је предводила у кампањи, пренео је EurActiv.com.

„Гласање у ЕП представља кључни корак према циркуларној економији. Желимо да се одмакнемо од модела ‘узми, направи, баци’ и пређемо у економију у којој су производи направљени да трају и да могу да буду поправљени, поново коришћени, рециклирани и прерађени“, закључила је Бонафе.

Статистике показују да је 2014. године 44% комуналног отпада у ЕУ рециклирано или компостирано према 31% десет година раније. Циљ је да до 2020. године 50% отпада чланица ЕУ буде рециклирано или компостирано.

Извор: EurActiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]