Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Неискоришћен простор за инклузиван раст

Објављено 08.09.2015.

rich - ilustracijeУ светлу све већих бојазни због раста неједнакости у приходима и његових негативних економских и социјалних ефеката, Светски економски форум (СЕФ) објавио је 7. септембра први извештај о инклузивном расту у свету са циљем да се преиспитају напори за убрзавање економског раста ради унапређења животног стандарда целог друштва. Истраживањем постигнућа у борби против неједнакости обухваћена је и Србија која је у својој групи земаља са вишим средњим приходима седма по критеријуму образовање и вештине а по критеријуму основне услуге и инфраструктура тек 20.

Извештај Инклузиван раст и развој, први Форумов документ те врсте, показао је да су свих 112 земаља обухваћених истраживањем пропустиле прилике да смање неједнакост у приходима а да не нанесу штете привредном расту.

Сврха извештаја је да укаже како земље могу да искористе широки спектар политика и институционалних механизама да би економски раст постао социјално укљученији без истовременог кочења иницијатива за раст, штедњу и улагања.

Земље обухваћене истраживањем подељене су у четири групе – напредне, оне са вишим средњим и оне са нижим средњим приходима и земље са ниским приходима. Перформансе земаља оцењиване су у седам кључних димензија са укупно 140 индикатора.

Србија је у групи 26 земаља са вишим средњим приходима у којој су и Хрватска, Бугарска, Мађарска, Румунија, Пољска и Турска, као и Кина, Русија, Бразил, Мексико.

По критеријуму образовање и вештине Србија је седма од 20 земаља из своје економске групе а по критеријуму корупција и ренте 11. од 26 држава.

Код запослености је Србија 20. од 22 земље, код предузетништва 21. од 25, код финансијског посредовања 18. од 26, код основних услуга и инфраструктуре 20. од 26 а код фискалних трансфера 13. од 26 земаља.

Пропуштене прилике

Члан управог одбора СЕФ Рик Саманс (Rick) истакао је да креаторима политике, пословним лидерима и другим заинтересованим странама извештај пружа јаснију слику шта је њихова земља урадила да искористи постојећи простор и најбољу праксу за смањење неједнакости у приходима.

“Циљ извештаја је да подстакне дискусије о неједнакости и то мање о тежњама а много више о конкретним акцијама”, истакао је Саманс.

Истраживање је потврдило да све земље имају простора за смањење неједнакости, као и да је могуће истовремено водити политике које су добре и за инклузију и за раст.

Такође је извештај показао да фискални трансфери могу да буду од помоћи, али и друге политике, као и да ефикасна промоција социјалне инклузије није луксуз само земаља са високим приходима. Како се наглашава, у појединим областима неке земље у развоју урадиле су више од оних са знатно већим приходима.

Форумов извештај је указао и на регионалне сличности. Као пример се наводи значај дељења културе, традиције или политичко-економске ситуације за области попут пореског система у источној Европи или једнакости у образовању у Латинској Америци.

Упозорава се и на мали број политичких опција за структурно прилагођавање економија за инклузивни раст и поново истиче да је неопходно да политике буду оријентисане и на јачање привредног раста и на унапређење једнакости.

“Најпогоднији приступ за неку земљу зависи од њених специфичности. Међутим, наша анализа показала је да све земље имају простора за унапређење са циљем усмеравања економија на пут много инклузивнијег раста”, казала је водећа економисткиња СЕФ Џенифер Бланке (Jennifer).

Извор: EurActiv.rs

 

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]