Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржан округли сто о радном ангажовању и запошљавању особа са интелектуалним и менталним тешкоћама

Објављено 30.04.2015.

radno_angazovanjeУ организацији Креативно едукативног центара – КЕЦ и Клинике за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић“ 2. априла 2015. године одржан је, у просторијама Креативно едукативног центра КЕЦ,  округли сто на тему  „Радно ангажовање и запошљавање особа са интелектуалним и менталним тешкоћама и препреке приступу тржишту рада“. Округлом столу су, поред представника јавног, цивилног и пословног сектора, присуствовали корисници, особе са интелектуалним и менталним тешкоћама.

Округли сто је део пројекта “Социјалне услуге у заједници  и запошљавање за особе са интелектуалним и менталним тешкоћама”,  који подржава Делегације Европске Уније у Републици Србији, у оквиру пројекта „Отворени загрљај“. Циљ округлог стола био је: успоставити  широк и отворен дијалог како би се промовисао значај радног ангажовања и допринело позитивним променама на нивоу политике и праксе у остваривању  права на рад и социјалну интеграцију особа са интелектуалним и менталним  тешкоћама на отвореном тржишту рада.

Маргарета Кецман, председник УО КЕЦ-а, у улози фацилитатора округлог стола, на самом почетку упознала је окупљене са пројектом, који омогућава да 30 особа са интелектуалним и 30 особа са менталним  тешкоћама, у просторијама КЕЦ-а, користе услуге: Дневног центра, услугу Предах и програм радног ангажовања и запошљавања. Госпођа Кецман је такође говорила о десетогодишњем  искуству и позитивној пракси Креативно едукативног центра КЕЦ  у реализацији програма радног ангажовања и запошљавања особа са интелектуалним и менталним  тешкоћама на отвореном тржишту рада. Програм је до сада обухватио 160  особа, које су радно ангажоване или запослене у преко 30 компанија, институција, установа и разних фирми у Београду.

Значај радног ангажовања и запошљавања за особе са интелектуалним и менталним тешкоћама додатно је сагледан кроз уводна излагања:1. госпође Вање Златковић, представника Националне служба за запошљавање, која је говорила на тему „Законска регулатива и мере подршке за запошљавање ОСИ“; 2. др Горице Ђокић, помоћника директора Клинике за психијатријске болести  „Др Лаза Лазаревић“, која се обратила скупу на тему „Значај сарадње институција и организација цивилног друштва у процесу социјалне инклузије особа са менталним тешкоћама кроз програм радног ангажовања“  и 3. господина Радоша Керавице, представника Центра за оријентацију друштва ЦОД, који је говорио на тему „Остваривање људских права за особе са инвалидитетом и значај права на рад“.

Посебно зачајан допринос округлом столу дали су корисници психијатријских услуга из Клинике „Др Лаза Лазаревић“, удружења „Душа“ и „Креативно едукативног центара – КЕЦ“, који су кроз аутентичне приче истакли допринос радног ангажовања и запошљавања изградњи њиховог самопоуздања, самопоштовања, осећаја припадности заједници и побољшању квалитета живота.

Учесници округлог стола су били у могућности да погледају промотивни филм Радно ангажовање које спроводи КЕЦ, у коме су особе са интелектуалним и менталним тешкоћама говориле о својим личним  искуствима, утицају радног ангажовања на позитивне промене у њиховим животима, породицама и друштву у целини.

У дискусији су учествовали представници пословног сектора, Марина Трнавчанин и Милица Сретић, које су изнеле своје позитивне утиске о квалитетном раду и успешном уклапању особа са интелектуалним и менталним тешкоћама у колективе на радним местима. Сви присутни су активно учествовали у дискусији са циљем доприноса остваривању људских права особа са интелектуалним и менталним тешкоћама.

Закључци:

  • Учесници процењују да је радно ангажовање веома значајно за социјалну инклузију особа са интелектуалним и менталним тешкоћама, полазећи од чињенице да је истинско укључивање у друштво могуће само кроз друштвено вредноване улоге.
  • Програм радног ангажовања, који реализује КЕЦ,  подразумева истинско укључивање у заједницу и полази од способности особа са интелектуалним и менталним тешкоћама да обављају послове у којима могу дати свој максимум.
  • Као ризик за радно ангажовање препознаје се обавеза компанија да запошљавају ОСИ, а при том се радно ангажовање особа са интелектуалним и менталним тешкоћама не препознаје као део те обавезе. На овај начин радно ангажовање остаје део друштвено одговорног пословања послодаваца, чији удео се све више смањује због последица глобалне економске кризе.
  • Изазов за одрживо запошљавање особа са интелектуалним и менталним тешкоћама, који су оспособљени за занимања за која не постоји потреба на  тржишту рада, су доквалификације и преквалификације.
  • Препрека радном ангажовању особа са интелектуалним тешкоћама на отвореном тржишту рада је у законској регулативи, везаној за пословну способност .
  • Препрека особама са менталним тешкоћама је неинформисаност о процедури добијања статуса особе са инвалидитетом,  што би допринело већој могућности за радно ангажовање или запошљавање .
  • Још увек је присутан медицински приступ у процени способности особа са интелектуалним и менталним тешкоћама.

Добра пракса:

  • Програми, које спроводи Национална служба за запошљавање, стимулишу пословни сектор у области запошљавања особа са инвалидитетом.
  • Програм радног ангажовања и запошљавања, који реализује КЕЦ, доприноси социјалној инклузији и остваривању права на рад за особе са интелектуалним и менталним тешкоћама.
  •  Радно ангажовање особа са интелектуалним и менталним тешкоћама  утиче на промену ставова колектива у компанијама –  послодавци препознају њихове потенцијале.
  • Адекватан одабир места за радно ангажовање,  према жељама и способностима особа са интелектуалним и менталним тешкоћама, остварује позитивне резултате.
  • Програм радног ангажовања и запошљавања на отвореном тржишту рада утиче на позитивну промену свести јавности у односу на особе са интелектуалним и менталним тешкоћама.

Препоруке:

  • Враћање делимичне пословне способности, као прелазног решења у остваривању права на рад,  у циљу омогућавања особама са интелектуалним тешкоћама да закључе уговор који ће регулисати статус радно ангажоване особе код послодавца.
  • Стимулисање послодаваца у оквиру Закона о порезу на добит правних лица, ослобађањем дела пореза на добит правних лица, сразмерно учешћу тих лица у укупном броју запослених.
  • Стимулисање послодаваца у оквиру Закона о професионалној рехабилитацији и запошљавању особа са инвалидитетом ослобађањем обавезе запошљавања једне особе са инвалидитетом, уколико радно ангажује две особе, потпуно или делимично  лишене пословне способности.
  • Континуиране промоције примера добре праксе у циљу подстицања и охрабривања послодаваца да прихвате програм радног ангажовања особа са интелектуалним и менталним тешкоћама .
  • Институт старатељства да пређе у институт подршке особама са интелектуалним и менталним  тешкоћама да доносе одлуке.
  • Заговарати социјални модел у процени способности особа са интелектуалним и менталним  тешкоћама.
  • Умрежавати организације цивилног друштва, институције и послодавце у циљу проширивања програма радног ангажовања особа са интелектуалним и менталним тешкоћама.
  • Промовисати  програм радног ангажовања и запошљавања као успешног начина радне рехабилитације и социјалне инклузије особа са интелектуалним и менталним тешкоћама.

Извор: www.kecmnro.org.rs

***

Иако Креативно едукативни центар КЕЦ редовно, низом пригодних активности и приредби обележава сваку од дванаест дочеканих нових година, април, тачније време око Ускрса познаваоцима ове организације за бригу о младима са интелектуалним тешкоћама, некако делује изразитије и свечаније.

Као да се баш тада завршава једна плодна година у раду. И штићеницима и њиховим васпитачима се пружа један посебно свечан дан за дружење и опуштање. Наравно увек уз госте из редова оних који пружају најразличитије врсте подршке овој несебичној организацији која пажљиво, не сме се рећи само брине о њима, већ активно укључује у свој креативно-едукативни развој неколико десетина корисника.

Годишња дружења су организована на разним пунктовима, којипут је то било у Мекдоналдсовим ресторанима, а последњих година се уобичајило да се они одиграју у хотелу Ексцелзиор када особље у виду љубазних домаћина свечано дочека “кецовце” са украшеним салама и довољно предусретљиво да се у фоајеу нађе места и за беле зечеве, као неку врсту ускршње топле добродошлице.

Тако је било и ове године, један петак после православног Ускрса када су дружење корисника КЕЦ-а увеличали посебни, високи гости, министар културе и информисања, Иван Тасовац, заједно са бившим амбасадором Израела у Србији, господином Артуром Колом и његовом супругом госпођом Жанет Кол. Пре добротворног ручка за 50 корисника КЕЦ-а у овопм хотелу , где су им се придружили припадници дипломатског кора, донатори и партнери Креативно едукативног центра, гости су обишли и његове радне просторије.

У кратком разговору са корисницима, родитељима и стручњацима Центра, они су се упознали са активностима и оствареним резултатима центра, који од 2002. године успешно остварује своју мисију побољшања квалитета живота и социјалне инклузије својих корисника, особа са интелектуалним тешкоћама. Посебно се говорило о пројекту “Социјалне услуге у заједници и запошљавање за особе са интелектуалним и менталним тешкоћама”, који подржава Делегација Европске Уније у оквиру пројекта “Отворени загрљај”.

Уз редовне активности, управо их је ова тема, кажу посвећеници хуманитарно-едукативног рада у КЕЦ-у, заокупљала током читавог априла. Наиме, почетком месеца у сарадњи са Клиником за психијатријске болести “Др Лаза Лазаревић ” одржан је, у просторијама КЕЦ, округли сто на тему “Радно ангажовање и запошљавање особа са интелектуалним и менталним тешкоћама и препреке приступу тржишту рада”. Ова сесија била је само део поменутог пројекта о “Социјалним услугама у заједници.”

Основни тон овом округлом столу дало је упаво искуство КЕЦ-а, о чему је говорила Маргарета Кецман, председник УО предочивши присутнима начине и практичне моделе који омогућавају да 30 поглавито малдих са интелектуалним и 30 особа са менталним тешкоћама, у просторијама КЕЦ-а, користе услуге: дневног центра, услугу Предах и програм радног ангажовања и запошљавања.

Иначе, програм запошљавања је до сада обухватио 160 особа, које су радно ангажоване или запослене у преко 30 компанија, институција, установа и разних фирми у Београду.

Значај ове теме додатно је сагледан и кроз излагања Вање Златковић, представнице Националне служба за запошљавање, која је говорила о законској регулативи и мерама у овој области. Горица Ђокић, помоћница директора Клинике за психијатријске болести “Др Лаза Лазаревић”, је говорила о значају сарадње различитих институцаија у социјалној инклузији особа са инвалидитетом, док је Радош Керавица, представник Центра за оријентацију друштва ЦОД говорио о људским правима и праву на рад ове осетљиве популације. Округли сто је обогаћен аутентичним причама корисника услуга Клинике “Др Лаза Лазаревић”, удружења “Душа” и “Креативно едукативног центара ” КЕЦ”, о изградњи њиховог самопоуздања, самопоштовања, осећаја припадности заједници управо кроз радно ангажовање.

Све ове активности у случају КЕЦ-а имају ретку особеност – бројни пројекти којима се центар прикључује или их осмишљава немају сврху да само покажу како се нешто може радити, већ – како се стварно ради.

Извор: Данас

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]