Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Представљен Индекс добре управе на локалном нивоу

Објављено 27.04.2018.

Indeks dobre uprave na lokalnom nivouСтална конференција градова и општина је 27. априла 2018. године организовала промоцију Индекса добре управе на локалном нивоу, новог алата за самопроцену који треба да укаже да ли су у областима као што су одговорност и анти-корупција, ефикасност и делотворност, равноправност, транспарентност и партиципација, оствариле не само законске обавезе, него успоставиле добру праксу. Индекс је развијен у сарадњи са Министарством државне управе и локалне самоуправе, независним телима, представницима локалне самоуправе и цивилним сектором у Србији.

По речима министра државне управе и локалне самоуправе Бранка Ружића, локалне самоуправе и целокупна јавна управа у Србији пролази последњих година кроз суштинске реформе које треба да омогуће модерну, ефикасну и услужну управу.

„Уведен је службенички систем у локалним управама, успоставља се јединствен систем управљања људским ресурсима и стручног усавршавања запослених кроз Националну академију, уређује се нови систем плата, а све то треба да доведе до квалитативног побољшања услуга које пружамо грађанима“, казао је Ружић.

Министар је оценио да је Индекс добре управе на локалном нивоу важан механизам самопроцене локалних самоуправа који кроз сет добро дефинисаних питања треба да пружи објективну слику стања у градовима и општинама и конкретне препоруке за унапређење у областима ефикасности, одговорности, транспарентности, равноправности, анти-корупције.

„Индекс треба да пружи увиду у напредак у обезбеђивању квалитетног пружања услуга грађанима. То није пуки упитник већ алат који ће на основу тако конципираних питања омогућити да се изнедре нове идеје, шта може да се уради боље и другачије у односу на досадашњу праксу“, казао је Ружић.

Он је позвао све општине и градове Србије да крену са попуњавањем Индекса добре управе, наводећи да је то у њиховом интересу.

„Ово је само полазна основа, а Министарство државне управе и локалне самоуправе планира да у наредне две до три године ради на Индексу задовољства грађана како би имали и инпут и аутпут у погледу информација, односно да поред ове јасно дефинисане самопроцене, имамо и упоредне податке од оних које сви ми представљамо“, рекао је Ружић.

Амбасадор Немачке у Београду Аксел Дитман казао је да је делотворност јавне управе од кључног значаја међу обавезама Србије у приближавању чланству у Европској унији јер ће се више од 70 одсто директива ЕУ остваривати на локалном нивоу.

„Индекс добре управе је одличан инструмент за јачање ефикасности управе на локалном нивоу и и реализује се кроз три елемента, од самопроцене како би се утврдило где ставити нагласак како би локална самоуправа била ефикаснија, преко оријентације где свака локална самоуправа стоји у односу на друге у том погледу и као инструмент за планирање мера помоћи како са националног нивоа, тако и од партнера“, казао је Дитман.

Генерални секретар Сталне конференције градова и општина (СКГО) Ђорђе Станичић оценио је да израдом Индекса добре управе, локалне самоуправе добијају могућност да буду боље у пружању услуга грађанима.

Станичић је истакао да у основи израде Индекса добре управе стоји још једна идеја – да нема добре управе без доброг управљања, односно да успостављање ефикасних процедура не може дати резултате без унапређења ресурса, односно капацитета. О н је додао да ће Индекс показати локалним самоуправама где би могле и требало да напредују, а у којим праксама се истичу и могу послужити као пример другима.

„Овим послом улазимо у причу процене капацитета локалних самоуправа за добро управљање. Желимо да сви почну да процењују своје капацитете, то је обиман, теренски посао који не може да се обави из канцеларије“, казао је Станичић.

Индекс добре управе на локалном нивоу ће кроз више од 120 питања која обухватају поступање локалних администрација у пет различитих области, омогућити локалним самоуправама да процене своје капацитете и уз поштовање препорука које су интегрални део Индекса, унапређују своје поступање. Истовремено, кроз формулисане одговоре, препоруке и смернице, локалне самоуправе биће у могућности да, кроз призму потреба и легитимних очекивања грађана као корисника услуга, сагледају своје укупне ресурсе, односно ефикасност и делотворност процедура које спроводе.

Индекс добре управе на локалном нивоу део је пројекта „Унапређење административне ефикасности и делотворности на локалном нивоу“ који СКГО спроводи, уз финансијску подршку немачке развојне сарадње, обезбеђену у оквиру пројекта „Подршка реформи јавне управе у Србији“, који имплементира GIZ.

Преузмите брошуру “Индекс добре управе на локалном нивоу” (.pdf).

Преузето са: www.skgo.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]