Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Предузетништво није лако, али пружа слободу, креативност и самоиспуњење

Објављено 13.12.2017.

Tanja RoljevićТранскрипт наступа Тање Рољевић на 39. Београдском Ignite-у „Укључи се бр. 5” (24. октобар 2017. године, Impact Hub, Београд)

Имам 36 година и предузетница сам са Златара. Намерно сам поменула Златар, који је вероватно познатији по својим природним лепотама, меандрима Увца и станишту белоглавог супа, него по томе да под њим већ 500 година живи и опстаје љупка Нова Варош. Ја сам, тачније, из тог градића – Нове Вароши. Ту сам рођена и одрасла као најмлађа од три кћерке, у часовничарско-јувелирској породици.

Била сам предодређена и једина заинтересована да наследим породични занат, тако да сам упоредо с гимназијом стекла и диплому часовничарско-златарског заната. Касније сам све то уоквирила дипломом струковног индустријског дизајнера, с намером да једног дана сатовима и накиту дам и свој лични естетски печат. Још као мала сам маштала о томе да будем мајстор свог заната, и о својој радњи, која ће се бавити поправком и производњом сатова и накита.

Касније ми се жеља делимично и остварила, али далеко од мога града. Око 12 година сам радила као часовничар у чувеним београдским сервисима и угледним фирмама које се баве продајом и сервисирањем луксузних сатова и накита. Након дугогодишњег живота и рада у Београду, одлучила сам да се вратим у свој родни град.

Мој повратак у родни град узрокован је смрћу мог оца, који је скоро пола века био власник једине часовничарске радње у граду. Сценарио у ком би се радња – од које смо сви лепо живели и ишколовали се – угасила и престала да постоји, био ми је страшан и то ме је мотивисало да узмем ствар у своје руке и започнем сопствени бизнис.

Посао сервисирања сатова и накита ми је, поред професионалних знања, омогућио и познавање многих других области, потребних за самосталан рад и успешан бизнис. Током рада, доста времена сам посветила и стручном усавршавању и унапредила своје вештине. Дакле, имала сам знање, искуство и доста машина које сам наследила од оца, међутим, то није било довољно да се винем у предузетништво. Биле су потребне иновације, како у опреми, тако и у пружању нових услуга. С обзиром да сам по природи маштовита, иновативна, креативна и прецизна, одлучила сам да примарни бизнис проширим, спојим лепо и корисно и искористим своје знање о дизајну. Планирала сам да, поред поправке, започнем производњу сатова и накита, комбинујући различите врсте материјала (сребро, злато, хируршки челик, кожу, дрво, полудраго камење, перле итд.), што је, иначе, био мој хоби.

Tanja Roljević - 39. Beogradski IgniteЗнала сам да у нашој земљи постоје различити програми подршке предузетницима. Распитала сам се и пронашла позив за покретање сопственог бизниса кроз подршку Европског ПРОГРЕСА, којим Европска унија и Влада Швајцарске помажу развој женског предузетништва. У оквиру овог програма, прошле смо кроз различите обуке, училе смо о предузетништву и како да своју бизнис идеју спроведемо у дело до најситнијег детаља. Неколико месеци након аплицирања, сазнала сам да сам једна од 48 жена које су добиле бесповратну субвенцију у вредности од 9.800 евра за куповину нове опреме. У међувремену је стигла и субвенција за самозапошљавање од Националне службе за запошљавање и тако сам упловила у предузетничке воде, обновила породичну традицију и осавременила производњу и услугу. Кроз пројекат сам добила и велику медијску подршку, што се одразило на моје садашње пословање. Било је потребно задобити и поверење муштерија, што није било лако, али се временом догодило захваљујући добро одрађеном послу, љубазности и стрпљењу.

Помоћ Европске уније ми је пружила прилику да стекнем самопоуздање да наставим даље, као и веру у то да се моје идеје могу остварити. Тако „Titany Concept“, моја мала радња подно Златара, успешно ради скоро две године, а ја планирам да запослим још некога, да унапредим и проширим своје пословање.

Бити предузетница уопште није лако, али с обзиром на то да сам радила у фирмама где сам имала надређене, могу рећи да предузетништво пружа већу слободу, креативност и самоиспуњење. Саветујем да искористите програме подршке, да будете храбри и упорни у остварењу својих предузетничких снова и кроз своје оснаживање допринесете напретку наше земље.

***

39. Beogradski Ignite - prezenteri39. Београдски Ignite под називом „Укључи се бр. 5”, посвећен социјалном укључивању, одржан је у уторак, 24. октобра 2017. године, у београдском Impact Hub-у. Организатори догађаја – Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Удружење грађана „Србија у покрету” – на тај начин су, већ пету годину заредом, традиционално обележили Међународни дан борбе против сиромаштва и мотивисали учеснике/це и посетиоце да се боре за инклузивно друштво.

Посетиоци Београдског Ignite-а су имали прилику да чују личне приче презентера и презентерки о томе како својим свакодневним залагањем граде друштво једнакости за све, и добију одговоре на питања: како активно старење продужава младост; на који начин треба развијати вештине деце без родитељског старања; како изгледа дан продавца часописа Лицеулице; како живе и школују се деца мигранти; да ли девојчице могу да буду рокерке; има ли слободе после одслужене затворске казне; ко су особе које пружају подршку женама са инвалидитетом; који су проблеми свакодневице транс* особе у Србији; како оснажити особе са инвалидитетом кроз програмирање; како је једна млада жена постала успешна предузетница.

Тања Рољевић има необично занимање – она је часовничарка. Највећи изазов са који се до сада сусрела било је развијање сопственог бизниса, а у њега је уложила сво своје знање и вештине, као и много труда да успе у ономе што воли. Тања је публици говорила о томе како је уз помоћ субвенција упловила у предузетничке воде, са надом да ће охрабрити на акцију све оне који имају сличне амбиције, али се још нису одлучили на велики корак покретања сопственог бизниса.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]