Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Усвоји баку или деку

Објављено 04.10.2019.

Алберто Канабес, лево, и његов “усвојени” дека, Бернардо, у пензионерском дому у граду Сијудад Реал, Шпанија. Канабесова компанија пружа старијима више социјалне интеракције. ©Adopta un Abuelo

Алберто Канабес, лево, и његов “усвојени” дека, Бернардо, у пензионерском дому у граду Сијудад Реал, Шпанија. Канабесова компанија пружа старијима више социјалне интеракције. ©Adopta un Abuelo

Оснивач програма Усвоји баку или деку тражио је начин да умањи осећај самоће старијих особа и у исто време им омогући да пренесу своје животне лекције младима.

Алберто Кабанес је имао добар посао у ревизорској компанији KPMG у Мадриду и ишао је у правцу остваривања оне врсте успеха која се може измерити материјалним добрима и успешном каријером. Али је нешто недостајало у његовом животу.

Био је у посети свом деки Клементеу који живи у пензионерском дому у његовом родном граду Сијудад Реал, када је схватио шта је то што му недостаје.

Кад год би дошао у посету Клементеу, још неко од станара би му пришао да разговара са њим и тако би постали пријатељи. „Када одете на оваква места, ви сте као магнет“, каже Кабанес. „Људи имају потребу да разговарају. Тако сам упознао Бернарда.“

Једном приликом му је Бернардо рекао: „Алберто, ја немам деце. Тако да немам ни уничиће. Мој животни сан је одувек био да имам унуче.“ На то сам му ја рекао: „Немој да бринеш зато што ћу ја да те усвојим као мог деку.“

Кабанес каже да је осетио велико задовољство после ове посете свом деки и Бернарду, а видео је да је и њима пријало дружење, што га је убедило да истражи могућност да развије посао око своје идеје.

„Имамо озбиљан проблем усамљености старих људи“, каже Кабанес. Покушавајући да реши овај проблем, видео је начин како да споји „профит са сврхом и друштвеним утицајем“.

„Демократизација“ другарства

„Прво смо направили експеримент. Желео сам да потврдим своју идеју. Упознао сам моју пријатељицу Веронику са једном старијом госпођом по имену Розарио. Одмах су се спријатељиле, тако да сам одлучио да објавим велики позив на акцију (преко Интернета) који је гласио ‘Буди волонтер!’ и добио сам стотине одговора. Тако да сам одмах знао да идеја може да успе.“

Пре две и по године, Кабанес је престао да ради у KPMG-у како би се потпуно посветио својој пословној идеји Усвоји баку или деку.

Његов циљ је да „у потпуности демократизује“ другарство, тако да старије особе које живе у пензионерским домовима и домовима за старе имају чешће друштвене интеракције, а млади волонтери науче нешто од претходних генерација, што је по његовом мишљењу подједнако важно. „За мене ови људи нису стари, они су господари живота који могу да пруже огромно знање и пренесу праве вредности.“

Кабанес је пронашао снажну мотивацију за своју мисију. Усвоји баку или деку је један од победника годишњег Турнира социјалних иновација ЕИБ института, који препознаје и подржава европске социјалне предузетнике/це, а чији је главни циљ остваривање друштвеног, етичког или еколошког утицаја. У фебруару је програм добио стипендију од Гугла, коју прати обезбеђен канцеларијски простор у Мадриду, као и истраживачка и друга врста подршке. Кабанес тамо ради са још три запослена, а у јануару је додао још једну канцеларију и једног запосленог у Лисабону, чиме је Португал постао прва земља, после Шпаније, у којој је овај програм активан.

©Adopta un Abuelo

©Adopta un Abuelo

„Сада смо присутни у 35 градова. Имамо две хиљаде волонтера и више од 18 хиљада сати дружења. Сада нам је највећи проблем да нађемо још старијих особа. Имамо 12 хиљада младих из 12 земаља који желе да волонтирају, тако да нам је следећи корак да нађемо још домова и потпишемо споразуме са њима.“

Кабанес каже да је пословни модел који је коришћен такође био резултат експериментисања. Прво је мислио да би највише имало смисла да домови плаћају одређену своту како би се повезали са волонтерима који би посећивали њихове станаре. Међутим, показало се да нема довољно домова који су вољни или који су у позицији да плате овакву услугу. Тако да је одлучио да пита волонтере да ли су они спремни да плате.

„Сто посто њих је одговорило да је вољно да плати.“ Кабанес каже да и даље прилагођава висину износа, за сада је нешто мање од 100 евра годишње. Волонтери добијају апликацију за телефон, која помаже организацији Усвоји баку или деку да надгледа и пружа подршку, комплет за добродошлицу и обуку.

Стварање нових веза

Маи Вуонг (26) придружила се мрежи Усвоји баку или деку пошто је о њој сазнала преко Интернета у фебруару 2019. године. Вуонг, дадиља и студенткиња из Ханоја која живи у Мадриду, рекла је да јој се идеја о пријатељству са шпанским бакама свидела из више разлога.

„Као прво, то је одличан начин да вежбам шпански; као друго, то је начин да помогнем некоме, а и сама сам тип особе који воли да слуша и учи од других,“ рекла је она.

Сваког уторка, она се састаје са својом усвојеном баком Кларом и још једним волонтером и наредних 90 минута ужива у разговору са њима.

„Она је тако пријатна, прича нам о свом животу и породици“, каже Вуонг. „Помаже ми да ми мало мање недостаје моја бака и моја породица.“

Кабанес, који има 30 година, каже да је јако срећан што је оснивањем Усвоји баку или деку пронашао своју сврху, као и да је то оно што га гура напред.

„Ја мислим да је осамдесетих и деведесетих година успех значио да имаш ауто, лепу кућу, добар посао. Али за нашу генерацију је важно да позитивно утиче на друштво. У мом случају, постићи успех значи да ме за 60 година усвоје два волонтера као свог деку и да им пренесем вредности и животне лекције које сам ја добио од Бернарда. Е, то је успех у 21. веку.“

Аутор текста: Крис Велш (Chris Welsch)

Фотографије: Adopta un Abuelo

Текст „Усвоји баку или деку” изворно је објављен овде: Adopt a Grandparent. Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије преноси овај прилог уз љубазну дозволу ЕИБ Института.

***

Још од 2012. године, социјални предузетници из различитих делова Европе сваке године се такмиче на Турниру социјалних иновација, усмеравајући своје напоре и креативне умове у правцу осмишљавања јединствених решења за свакодневне проблеме који се често превиђају. Учесници Турнира су до сада помагали маргинализованим групама, стварали начине да се уштеди енергија, градили заједнице које оснажују своје чланове и чланице.

Институт Европске инвестиционе банке (European Investment Bank Institute) недавно је почео да објављује прилоге у којима предузетници образлажу своју мотивацију за поједине пројекте, описују своје наде и тежње и говоре о напорима које су уложили како би превазишли препреке које постоје у области социјалног предузетништва.

Кроз своје подухвате, актери ових прича пронашли су начин да остваре позитивну промену у свету. Придружите им се и пронађите своју инспирацију.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]