Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

У Народној скупштини представљен Извештај ГСА за 2014. годину

Објављено 27.03.2015.

godisnji-izvestaj-za-2014-01Геј стрејт алијанса (ГСА; Алијанса) је у Народној скупштини Републике Србије (НСРС) представила свој Годишњи извештај о стању људских права ЛГБТ особа у Србији за 2014. годину (Извештај).

ГСА од 2007. године припрема и уређује годишње извештаје који обухватају теме које се тичу ЛГБТ популације а фокус извештаја је на документованим случајевима насиља и дискриминације по основу сексуалне оријентације и родног идентитета који су током године пријављивани ГСА, као и на случајевима које је пред судовима у Србији процесуирала Правна служба ГСА.

Уводну реч за Извештај ГСА написала је Јадранка Јоксимовић, министарка без портфеља задужена за европске интеграције у Влади Републике Србије, која је 2014., заједно са члановима свог тима, била веома активна у областима везаним за људска права ЛГБТ особа, пре свега у подршци Паради поноса. Она је у уводној речи за Извештај, између осталог, рекла: „Дубоко верујем да сви људи, без обзира на њихову сексуалну оријентацију и родни идентитет, заслужују једнака права и то не треба да буде доведено у питање”.

Пред многобројним гостима на презентацији, народним посланицима, представницима различитих институција, домаћих и међународних организација, дипломатског кора, еминентним стручњацима и представницима политичких партија, Извештај је по први пут представљен у згради Парламента Србије уз обраћања високих званичника из извршне и законодавне власти, представника међународне заједнице присутне у Србији и невладиног сектора.

У уводном делу догађаја присутнима су се обратили потпредседник Народне скупштине Игор Бечић, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министарка без портфеља задужена за европске интеграције у Влади Републике Србије Јадранка Јоксимовић, председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић, амбасадор Велике Британије у Београду Денис Киф и шеф политичког одељења Делегације ЕУ у Србији Лука Бјанкони.

Поред председника ГСА Лазара Павловића, извршне директорке ГСА Мирјане Богдановић и адвоката ГСА Александра Оленика који су представили најважније сегменте и закључке Извештаја, у другом делу догађаја о Извештају и појединим његовим деловима говорили су и директор Комитета правника за људска права (Јуком) Милан Антонијевић, председник Асоцијације Дуга Александар Прица и координаторка Лабриса Јованка Тодоровић.

Најављујући представљање детаљнијих податка из Извештаја у другом делу презентације, извршна директорка ГСА Мирјана Богдановић је у уводном делу догађаја рекла да је 2014. година у Србији била динамична и значајна за положај ЛГБТ особа и статус њихових људских права и да су у њој забележени одређени помаци у овој области. „Ту пре свега треба издвојити успешно одржавање Параде поноса, али и помаке у односу политичких фактора и државних институција према ЛГБТ питању“. Такође, ГСА у 2014. није забележила пораст случајева насиља и дискриминације по основу сексуалне оријентације и родног идентитета који су јој пријављивани, већ њихов незнатни пад, али структура пријављених случајева показује другачији тренд у односу на претходне године јер је дошло до опадања броја случајева физичких напада, покушаја напада и претњи насиљем, док је број случајева породичног насиља (почињеног од стране родитеља и блиских рођака према ЛГБТ особама) и партнерског насиља у истополним везама у порасту.

Потпредседник Народне скупштине Републике Србије Игор Бечић позвао је све државне органе, институције, медије, грађане, да свако са своје стране предузме мере у циљу укључивања у друштво свих мањина и група. Он је поздравио успешно организовање прошлогодишње Параде поноса и оценио да тај догађај треба да буде почетак озбиљнијег приступа у остваривању потреба ЛГБТ особа. Игор Бечић је рекао да је Народна скупштина поставила законодавни оквир и основала независна тела чиме је загарантована заштита људских права и права најугроженијих категорија становништва. Бечић се осврнуо на усвојени Акциони план за спровођење националне Стратегије за спречавање дискриминације и рекао “То је добар основ за рад на унапређењу положаја ЛГБТ особа. На томе треба радити уз помоћ невладиних организација, јер су бројни проблеми остали”. Он је додао да ће скупштина Србије снажно подржати све напоре у побољшању положаја ЛГБТ популације.

godisnji-izvestaj-za-2014-02Министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић је истакла да је интеграција ЛГБТ особа веома битна, као и да је циљ Србије пуна интеграција свих мањинских група у друштво. „Потпуно је у реду да постоје традиционалисти који доживљавају другачији концепт друштва и друштвених права и слобода. Али све до оне мере до које не угрожавају право и слободу оних других који се по нечему разликују“, рекла је Јоксимовић и додала да ЛГБТ особе и остали грађани деле заједничке проблеме. Она је оценила да је одржавање Параде поноса прошле године манифестна демонстрација жеље Србије да стварно напредује. “Одговорне владе, а ми своју оцењујемо таквом, не желе да се до равноправности долази кроз дуготрајне процесе, већ да се што пре створе услови за примену законског оквира у остваривању права ЛГБТ особа. Не само због тога што је реч о вредностима које воде ка европском путу, него и због тога што ћемо тако доћи до цивилизованијег друштва”, нагласила је министарка Јоксимовић и додала да Србији предстоји рад на промени друштвене климе и активна борба против предрасуда према ЛГБТ особама у чему би цивилно друштво, кроз подршку институција, требало да има има кључну улогу.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић је поручио да Србија не сме бити плодно тле за ширење мржње према било коме ко је другачије сексуалне орјентације. “Нико не сме да се осећа небезбедно. Бринемо и о ЛГБТ популацији и нећемо дозволити да буду безбедносно угрожени. Србија не сме бити плодно тле за ширење мржње према било коме ко је другачије сексуалне орјентације, вере или нације“, нагласио је министар Стефановић и рекао да је према подацима МУП у Србији током 2014. године пријављено 7 физичких и 12 вербалних напада на припаднике ЛГБТ популације, а полиција је интервенисала и проследила десет извештаја надлежном тужилаштву, док је 11 особа процесуирано, Према његовим речима, у истом периоду било је 66 претњи ЛГБТ популацији путем друштвених мрежа. “Полиција је интервенисала према 25 особа, предузели смо мере из наше надлежности и поднели смо 45 кривичних пријава”, рекао је Стефановић и додао да је Министарство унутрашњих послова почетком фебруара прошле године донело Акциони план за унапређење рада и сарадње полиције са ЛГБТ популацијом који предвиђа борбу против хулиганизма и екстремизма, опредељивање официра за везу и реализацију пројеката са циљем поштовања различитости.

Амбасадор Велике Британије у Београду Денис Киф похвалио је Србију јер је направила велики искорак тиме што што је омогућила да се одржи Парада поноса 2014. што је био важан политички сигнал да држава поштује законе и међународне конвенције о људским правима, уједно изразивши наду да ће реформски напори Владе Србије допринети унапређењу слободе и права свих грађана и грађанки Србије. Он је оценио да годишњи извештај опомиње да се проблемом ЛГБТ особа треба бавити и системски, а не само политички, те да цивилни сектор мора активно да се бори против предрасуда. „Случајеви насиља су врло забрињавајући, чак и када су у благом паду. Насиље се не може толерисати ни по коју цену. Кључна је правовремена реакција полиције и судства. Сваки вид насиља према ЛГБТ особама мора се оштро осудити и ефикасно санкционисати а случајеве злочина из мржње треба предупредити у раној фази, за шта је потребна додатна обука професора, лекара, социјалних радника “, закључио је амбасадор Киф и додао да је и у Великој Британији некада било пуно проблема у погледу положаја ЛГБТ особа.

Председник парламентарног Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић рекао је да се ЛГБТ особе и даље налазе у веома тешком положају и истакао да је геј популација, поред проблема са којима се суочавају и други грађани, суочена и са повредама права на безбедност. „Због тога је веома важно да се о њиховом положају што је могуће више говори на различитим нивоима. Укључујући и онај који је највиши и у ком се данас налазимо, а то је Народна скупштина“. Омеровић је нагласио да посебну пажњу треба обратити на процесуирање предмета дискриминације и говора мржње који је извршен према ЛГБТ особама “На тај начин охрабрили бисмо жртве дикриминације да се без страха и неповерења обрате надлежним инсититуцијама ако трпе дискриминацију”. Он је такође рекао да се припрема предлог скупштинске Декларације против насиља, говора мржње и злочина из мржње.

godisnji-izvestaj-za-2014-02Шеф политичког одељења Делегације ЕУ у Србији Лука Бјанкони је навео да су родни идентитет и сексуална оријентација широм света изговори за угрожавања права и слобода ЛГБТ особа и нагласио да ЛГБТ особе треба да буду поштоване а не толерисане. Он је рекао да извештај показује да ЛГБТ особе и даље спадају у групу најрањивијих. „Видљива политичка подршка ЛГБТ особама је од велике важности. Извештаји наводе да је највећа дискриминација у области запошљавања. Транс особе су најугроженије и у најтежем положају”. Бјанкони је поменуо и уџбенике који се користе у школама а у којима се и даље налазе текстови који доприносе ширењу дискриминације и хомофобије и изразио наду да ће Министарство просвете променити спорне садржаје у складу са препорукама Поверенице за заштиту равноправности. Као један од добрих примера он је навео организацију музичког фестивала “Зона толеранције” и сарадњу града Зајечара и ГСА на томе. Такође, Бјанкони је додао и да дискриминације ЛГБТ особа има и у неким државама чланицама Уније, посебно када је реч о школству, здравству и запошљавању.

У обраћању медијима након одржане презентације Извештаја председник ГСА Лазар Павловић је поновио да током 2014. године није забележан раст случајева насиља и дискриминације према ЛГБТ особама у односу на претходну 2013. годину, као и да је број случајева пријављених полицији повећан што је добар сигнал, али и да ГСА ради на томе да се тај број још повећа како би што мање тих случајева остало нерешено. “Државне институције су урадиле велики посао, али нам свима и даље предстоји рад са грађанима, рушење предрасуда, стереотипа, много директне комуникације. Бележимо и напредак у односу медија, али и спорадично сензационалистичко извештавање. ЛГБТ особе у погледу услова живота деле судбину свих осталих категорија становништва, међутим специфичности су везане за насиље које ЛГБТ особе трпе због свог идентитета”, казао је Павловић.

У изради Извештаја за 2014. годину, поред ГСА, учествовале су и друге ЛГБТ организације, а прилоге за Извештај о свом раду и активностима у претходној години доставили су Алијанси и Министарство омладине и спорта, Министарство унутрашњих послова, Министарство правде, Министарство одбране, Канцеларија за људска и мањинска права Владе Србије, Преговарачки тим за приступање Србије ЕУ и Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Србије. У сарадњи са Управом полиције анализиран је и статус једног броја случајева насиља и претњи који су пријављени ГСА, тј. докле се стигло са њиховим решавањем.

Геј стрејт Алијанса се најсрдачније захваљује Народној скупштини Републике Србије, њеној преседници и потпредседницима што су омогућили да се представљање Извештаја одржи у згради парламента. Такође ГСА се захваљује и свим говорницима на презентацији Извештаја, гостима и учесницима, као и медијима који су пратили и извештавали са овог догађаја.

Извор: gsa.org.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]