Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

У сусрет новој Стратегији за унапређивање положаја Рома

Објављено 10.02.2015.

u_susret_strategiji_za_unapredjenje_polozaja_romaСузана Пауновић, директор Канцеларије за људска и мањинска права, обратила се 9. фебруара учесницима у Клубу посланика на конференцији “У сусрет новој Стратегији за унапређивање положаја Рома”, која је организована са циљем да се заједнички приступи и укаже на смернице за пружање релевантних основа за израду нове Стратегије за унапређивање положаја Рома.

Како објашњава, Канцеларија за људска и мањинска права Владе Републике Србије у партнерству са Тимом за социјално укључивање и смањење сиромаштва, а уз подршку “Making the Most of EU Funds for Roma” Open Society Foundations из Будимпеште и Фондације за отворено друштво из Београда, припремила је “Полазну студију за израду нове Стратегије за инклузију Рома усаглашене са Стратегијом Европа 2020″ којом се предочавају разлози и основе за израду новог стратешког документа.

Пауновић подсећа да се Република Србија 2005. године, приступајући Декади Рома и усвајајући национални стратешки оквир за унапређење положаја ромске заједнице, јасно определила за економску и социјалну инклузију. Држава се обавезала на побољшање положаја ромске националне мањине у сарадњи са међународним партнерским организацијама и уз пуно учешће ромске националне мањине.

Најважнији стратешки документ који би требало да допринесе остварењу овог циља је Стратегија за унапређивање положаја Рома у Републици Србији и пратећи Акциони план за спровођење ове стратегије, наводи Пауновић.

Она додаје да су Полазне основе за нову Стратегију за инклузију Рома о којима се данас дискутује израђене у широком консултативном процесу са јединицама локалне самоуправе у Србији, организацијама цивилног друштва, државним институцијама и органима и независним телима, како би се стекао увид у све аспекте спровођења политика које могу да допринесу унапређењу положаја Рома у Србији, и израдиле основе које могу да помогну изради квалитетног стратешког документа.

Пауновић напомиње да је Влада Републике Србије посвећена решавању проблема са којима се суочава ромска национална мањина, имајућу у виду да у времену тешке економске кризе која је погодила све грађане, њихов проблем постаје све сложенији. Она се осврнула на институционално јачање успостављањем Савета за унапређење положаја Рома, као и функцију коју има Национални Савет ромске националне мањине у овом процесу.

Председник Савета за унапређење положаја Рома и Декаде укључивања Рома Ненад Иванишевић истакао је да ће Савет у наредном периоду интензивирати свој рад. Он наводи да је потписивањем Повеље о наставку Декаде укључивања Рома држава показала спремност да настави са активностима на унапређивању положаја Рома. Иванишевић наводи да ће Владин Савет за унапређење положаја Рома заједно са ресорним министарством настојати да успостави сарадњу са земљама у окружењу са циљем преузимања најбољих политика које су усмерене ка решавању питања везених за положај и статус Рома.

Драгољуб Ацковић, заменик директора Канцеларије за људска и мањинска права, изразио је задовољство што се у израду Полазне студије, која је основ за будућу Стратегију, укључио широк круг учесника и нагласио да нова Стратегија мора да отклони недостатке претходне како у теоријском, тако и у практичном приступу.

Витомир Михајловић, председник Националног савета ромске националне мањине, нагласио је важност дискусије о основама које ће послужити као важан сегмент у изради нове Стратегије, чије мере и активности морају бити ефикасније у односу на Стратегију из 2009. године, на пољу смањивања разлика између Рома и већинског становништва, а посебно мере смањивања стопе сиромаштва.

Председник Сталне конференције ромских удружења грађана – Лига Рома, Осман Балић, осврнуо се на питања која би требало да буду део полазне студије, као што су политичка организација Рома у партије као средство борбе за остваривање права своје заједнице, затим питања институционализације и редефинисање питања безбедности. Он подсећа Роме на важност ромског дијалога као културног процеса и аплелује на одржавање културе и традиције припадника ромске заједнице.

Јадранка Јелинчић, извршна директорка Фондације за отворено друштво, изразила је задовољство што је имала могућност да подржи консултативни дијалог у процесу израде Полазних основа, као и данашњу конференцију на којој је учешће узео велики број учесника који се баве питањима унапређења положаја Рома. Она наводи да су у периоду од 2005-2015. године направљени видни резултати у спровођењу Стратегије, што је посебно приметно на локалном нивоу, али да морамо настојати да активности интензивирамо и јасно одредимо одговорност свих релевантних актера и партиципације самих Рома.

На конференцији су представљене Полазне основе за израду Стратегије за инклузију Рома у Србији усаглашене са Стратегијом Европа 2020, Извештај о имплементацији Оперативних закључака Семинара о социјалном укључивању Рома и Ромкиња у РС, аргументи за другу Декада Рома, регионална сарадња и координација Ромских стратегија у југоисточној Европи, као и проблеми сиромаштва из перспективе људског развоја, друштвени и културни потенцијал Рома и културна политика као инструмент социјалне инклузије Рома, на које су учесници дали своје коментаре током дискусија.

Конференцију је организовала Канцеларија за људска и мањинска права Владе Републике Србије и Стална конференција ромских удружења грађана (СКРУГ) – Лига Рома у сарадњи са Фондацијом за отворено друшто из Београда.

Учешће на конференцији узели су представници државних органа и институција, скупштинских одбора, јединица локалне самоуправе, међународних организација, независних тела, као и представници организација цивилног друштва.

Извор: www.ljudskaprava.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]