Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Европска комисија усвојила извештај о напретку у борби против трговине људима

Објављено 25.05.2016.

prisoner - ilustracijaЕвропска комисија је усвојила први извештај о прогресу у борби против трговине људским бићима. Извештај представља трендове и изазове у обрачунавању са трафикингом, при чему се анализира напредак који је до сада постигнут и истичу се приоритети за будуће деловање ЕУ и њених држава чланица. Закључак је да, упркос оствареном напретку, државе ЕУ морају да појачају напоре ка ефикасној борби против трговине људима. Европски комесар за миграције, унутрашње послове и држављанство Димитрис Аврамопулос овако је прокоментарисао извештај: „И у моралном и у правном смислу нема изговора за то што се у Европи у 21. веку догађа да људска бића продају, купују и користе као робу. Имамо личну, колективну и законску дужност да то зауставимо, и у ту сврху је донесен снажан и далекосежан законодавни оквир. Сада је наша главна одговорност да осигурамо да овај оквир буде примењен, како би починиоци били кажњени, а жртве добиле потребну помоћ и заштиту. Овај извештај ће нас водити у даљем развоју законског оквира.“

„Усвајање Директиве о борби против трговине људима 2011. било је важна основа за подизање свести о раширености овог феномена у ЕУ, као и о неопходности успостављања одговарајућих закона и превентивних мера. Подаци у овом извештају јасно показују да је сада крајње време да државе чланице предузму напоре да примене Директиве у пракси и поштују обавезе које она прописује“, изјавила је овим поводом Европска координаторка за борбу против трговине људима, Мирија Василиаду.

У извештају се наводи да је током 2013-2014. у ЕУ регистровано 15,486 жртава трговине људима, свих узраста и полова. Међутим, с обзиром на сложеност извештавања о овом феномену, вероватно је да је стварни број жртава знатно виши од оног који су забележиле власти различитих земаља. Трговина људима ради сексуалне експлоатације је најраширенији облик трафикинга (67% забележених жртава), а следи трговина са циљем радне експлоатације (21%). Преко три четвртине познатих жртава трговине људима су жене (76%), док су барем 15% жртава деца. Примећен је значајан пораст броја деце међу жртвама кријумчара, као и особа са инвалидитетом и Рома/Ромкиња. У извештају су истакнуте и везе између трговине људима и других облика злочина и експлоатације који погађају припаднике/це најрањивијих друштвених група, у контексту текуће избегличке кризе али и растуће употребе интернета и нових технологија за налажење жртава.

Како би се одговорило на кључне изазове у борби против трговине људским бићима, неопходно је да државе чланице ЕУ у потпуности и на одговарајући начин примене Европску директиву о борби против трговине људима, како би се повећао број истрага и кажњавања починилаца, установили адекватни механизми за рану идентификацију и заштиту жртава, и појачале мере превенције трговине људима. Европска комисија поручује да ће наставити да ради на координисаном и конзистентном одговору на проблем трговине људима. До краја ове године Комисија ће објавити два извештаја, као и Стратегију за борбу против трговине људима за период након 2016. Један од главних приоритета биће заштита деце која се крећу избегличком рутом кроз Европу. Комисија ће посебну пажњу обратити на малолетнике/малолетнице који/е путују сами, и који/е су веома рањива група, приликом предстојеће реформе Заједничког система азила ЕУ.

Извештај Комисије у целини можете читати (на енглеском) овде.

Извор: Мрежа за Европски Женски Лоби/Network for European Women’s Lobby

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]