Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Иницијатива да 18. мај буде Дан сећања на убијене жене

Објављено 03.11.2016.

stop-violence - ilustracijaПовереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић и запослени у тој институцији потписали су 2. новембра иницијативу да се 18. мај прогласи Даном сећања на убијене жене жртве насиља. Указујући на насиље као на један од кључних друштвених проблема, она је рекла да се мора спречити да се убиство неке жене деси због пропуста у институцијама система. У Србији сваке недеље буде убијена једна жена, а у претходних десет година у случајевима породичног или партнерског насиља убијено је 326 жена.

Након потписивања петиције, Јанковић је новинарима рекла да је потребно да постоји такав дан сећања како жене које су страдале од својих партнера или чланова породице не би представљале само статистику.

„Насиље је један од кључних друштвених проблема и ми не смемо дозволити да се убиство неке жене деси због пропуста у институцијама система. Када будемо знали ко је од професионалаца запослених у институцијама направио пропуст, због кога је нека жена страдала, ситуација ће се променити“, рекла је она.

Повереница је поздравила најављене мере Владе Србије у области заштите од насиља у породици, посебно указујући на значај новог закона који би требало да допринесе утврђивању одговорности професионалаца у институцијама система.

„Те мере су јако добре ако заживе у пракси. Надам се да ћемо ускоро имати прилику да дамо сугестије и коментаре на предлог Закона о заштити од насиља у породици а још битније је да се тај акт применује како треба“, казала је Јанковић, додавши да је неопходно радити и на утврђивању узрока насиља над женама али и на превенцији.

Представница Мреже „Жене против насиља“ Александра Несторов казала је да је 18. мај предложен као дан сећања јер је то последњи у низу од три дана у 2015. години током којих је од партнера и чланова породице убијено седам жена у Србији.

„Важно је да кажемо да жене нису бројеви. Када им као друштво и институције нисмо пружили подршку док су биле живе, важно је да их се данас сећамо“, рекла је Несторов.

Она је додала да је неопходно утврдити индивидуалну одговорност професионалаца у институцијама који нису поступили адекватно у случајевима пријаве насиља над женама.

„Кључно је веровати женама. Генерално, на недељном нивоу једна жена буде убијена у Србији и та ситуација неће се променити док се не утврди одговорност професионалаца који су заказали да реагују по пријавама насиља“, рекла је она.

Михајловић потписала петицију

Председница Координационог тела за родну равноправност Владе Србије Зорана Михајловић потписала је петицију за проглашење 18. маја Даном сећања на убијене жене жртве насиља.

Након потписивања петиције на београдском Тргу републике 2. новембра, Михајловић је новинарима казала да је у претходних десет година у Србији убијено 326 жена у случајевима породичног или партнерског насиља.

„И једна жена када страда, то је проблем. Свака друга жена у Србији трпи неку врсту насиља, зато позивам све да потпишу петицију јер она представља један од начина да се пошаље порука да насиље над женама мора да се заустави“, казала је потпредседница Владе.

Како је оценила, потребна је већа координација институција система у овој области јер искораци који су остварени у претходне две године, нису довољни.

Коментаришући нацрт Закона о заштити од насиља у породици, Михајловић је казала да Координационо тело на чијем је челу, није било члан радне групе које се бавила израдом тог акта, већ да је закон припремило Министарство правде.

„Ми смо дали неке сугестије и очекујем да ћемо преко Женске парламентарне мреже, која је врло активна, учинити овај закон бољим“, рекла је Михајловић.

Представница „Аутономног женског центра“ Бобана Мацановић позвала је институције система да „адекватније“ реагују на насиље над женама у Србији.

Она је додала да је та невладина организација изашла из радне групе која је припремала нацрт Закона о заштити од насиља у породици, због незадовољства неким од решења предложених у том акту.

Извор: Бета, преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]