Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Конкурс Међународног фонда за културну разноликост (рок: 15.4.2015.)

Објављено 02.03.2015.

unesco_kulturna_raznolikostUNESCO је објавио 6. позив за финансирање пројеката из Међународног фонда за културну разноликост. Фонд је формиран на основу члана 18. Конвенције о заштити и унапређењу разноликости културних израза, која је усвојена на 33. Генералном заседању Организације уједињених нација за културу, науку и образовање 20. октобра 2005. године, а ступила на снагу 2007. године. До јануара 2015. године, 134 земље и Европска унија потписале су Конвенцију о заштити и унапређењу разноликости културних израза.

Конвенција представља међународни правни инструмент чији је циљ да уметницима, професионалцима у култури, практичарима и грађанима пружи могућност да креирају, производе, дистрибуирају и уживају у различитим културним добрима, услугама и активностима, укуључујући и сопствене.

Потписивањем Конвенције стране постписнице су се сагласиле са принципима једнаког приступа, отворености и баланса на међународном нивоу истовремено потврђујући своје право и одговорност за развој практичних политика и мера на националном нивоу које ће развити одржив и динамичан културни сектор. Ово треба остварити увођењем правних, финансијских и других инструмената културне политике, јачањем професионалних капацитета предузетника који раде у културним и креативним индустријама и оснаживањем организационих структура које имају директан ефекат на различите фазе ланца вредности, од стварања до продукције, дистрибуције и приступа различитим изворима културних израза. Конвенција такође обавезује владе да уведу практичне политике и мере које подстичу креативност, омогућавају уметницима приступ тржишту, и омогућавају доступност њихових производа јавности.

Конвенција препознаје допринос културних индустрија економском и друштвеном развоју, промовише интеграцију културе у одржив развој и охрабрује међународну сарадњу у циљу олакшавања мобилности уметника и размене културних добара и услуга.

Културна разноликост је један од кључних појмова на којима се темељи утицај културе у програмима одрживог друштвеног развоја, као и борба против негативних ефеката економске, технолошке и политичке глобализације. Овај појам такође афирмише културну политику базирану на поштовању људских права, промоцију интеркултурног дијалога, борбу против свих облика дискриминације, заштиту језика, културног наслеђа и културних израза мањинских народа, група и заједница, мултикултуралност и језичку разноликост.

Циљеви и приоритети конкурса

Међународни фонд за културну разноликост подржава широк спектар активности – од изградње/јачања капацитета и културног мапирања, преко анализе практичних политика и њиховог развоја, до подршке предузетништву и јачању културних индустрија. Додатне информације о пројектима који су подржани од стране Фонда о њиховим достигнућима, могу се наћи у оквиру трећег издања брошуре Фонда.

Конкурс

Избор пројеката који ће бити подржани од стране Фонда састоји се из две фазе: прва, пре-селекциони процес подразумева национални ниво и избор предлога пројеката од стране комисије која се формира посебно за ту прилику од стране надлежног министарства (Министарства културе и информисања) и Националне комисије за UNESCO.

Комисије за избор пројеката су задужене да ураде преглед и оцену пристиглих пројеката, како би утврдиле да ли су пријављени пројекти релевантни, технички задовољавајући, да ли испуњавају предметне приоритете, као и да испитају њихову одрживост. Држава има право да кандидује максимално четири пројекта из Србије (највише две апликације попуњене од стране јавних институција и највише две апликације из цивилног сектора). По избору предлога пројеката комисија их шаље Секретаријату UNESCO и тиме кандидује за коначну селекцију коју врши UNESCO стручна комисија, односно панел експерата.

Како конкурисати

Пријављивање пројеката за подршку Међународног фонда за културну разноликост обавља се путем on-line платформе за пријаву предлога пројеката на коју се постављају електронски попуњени апликациони формулари. Формулар треба попунити у електронској форми на енглеском језику. Обавезно треба електронски приложити документа која доказују статус актера (потврда из Агенције за привредне регистре, статут организације/институције или извод из статута. Сва документа потребно је приложити у оригиналу на српском језику, и документ преведен на енглески језик.

Критеријуми вредновања

Пријаве ће се оцењивати од стране панела међународних експерата на основу критеријума које је утврдио Међувладин комитет и Конференција чланица о коришћењу средстава Фонда.

Максимални износ за који се аплицира код Фонда за програме/пројекте је 100.000 америчких долара. Суфинансирање и сопствени допринос пројекту (co/self-funding) није обавезно, али се изразито подржава као инструмент који обезбеђује одрживост пројекта, и у том случају пожељно је приложи потврду у писаној форми.

Све заинтересоване институције, владине и невладине организације треба да до 15. априла 2015. године (до поноћи) попуне електронску пријаву предлога пројеката.

У сваком тренутку можете се обратити за помоћ и консултацију око попуњавања апликација Бојани Субашић (bojana.subasic@zaprokul.org.rs; тел: 011/2637 565) и Ивани Зечевић (ivana.zecevic@kultura.gov.rs; тел: 011/3398 908). Консултације се могу обавити и лично, заказивањем састанка на број телефона 011/2637 565, у Заводу за проучавање културног развитка, у Улици Риге од Фере 4, понедељком и петком 14-16 часова.

Резултати конкурса биће познати у децембру 2015. године, док ће се потписивање уговора за одобрене пројекте обавити у марту 2016. године.

Више информација потражите на www.zaprokul.org.rs.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]