Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Наставница из Ниша најмаштовитија на свету

Објављено 07.04.2017.

Ana ŽivkovićАна Живковић, наставница енглеског језика у ОШ „Чегар”, изабрана за најбољег предавача на „Мајкрософтовој” конференцији у Торонту на којој је учествовало 300 наставника из 83 земље

Сваки час енглеског за ученике Основне школе „Чегар” у Нишу представља нову авантуру. Захваљујући наставници енглеског Ани Живковић, ови ђаци су ишли у виртуелни обилазак америчког националног парка Јелоустон. Кустос Музеја Другог светског рата у Њу Орлеансу преко „скајпа” им је приказао најважније поставке, а видели су и животиње у лисабонском Зоолошком врту.

Баш због тога, Ана Живковић је изабрана за најмаштовитијег предавача на „Мајкрософтовој” конференцији „Глобал едукејшн ексчејнџ” (Global Education Exchange), одржаној у Торонту, којој је присуствовало 300 наставника из 83 земље.

Међу учесницима конференције у Торонту била је и Светлана Радловачки, наставница програмирања у Школском центру „Никола Тесла” у Вршцу, прошлогодишњи добитник Светосавске награде за допринос квалитетном образовању и васпитању. На конференцији у Торонту представила је активност током које ученици применом програмирања израђују различите интересантне уређаје којима управљају преко рачунара или мобилних телефона.

Њу је, као и наставницу Ану Живковић, Мајкрософт” изабрао да представљају Србију на скупу у Канади, јер је реч о предавачима са дугогодишњом праксом коришћења иновација у настави.

Ана Живковић истиче да је својом презентацијом покушала да мотивише колеге да им часови буду креативнији, а деца заинтересованија.

– Наставници широм света, осим ретких срећника, боре се са недостатком простора, слабо опремљеним учионицама, ограниченим или непостојећим приступом интернету. Можемо да седимо и да се жалимо због лоших услова рада или да осмислимо активност која ће нам помоћи да укључимо децу у наставу. Професори увек дају пример својим ученицима, тако да их морамо подстицати да никада не одустају, и да истрају у жељи да науче и постигну више у животу – објашњава она.

У школи у којој Ана ради интернет постоји у само две учионице, али то је није спречило да омогући ученицима да разговарају са Фабијаном Кустоом, унуком Жака Кустоа, који се у том тренутку налазио у подводној лабораторији на дну Атлантског океана. Неколико протеклих месеци Ана је покушавала да пронађе астронаута који би био вољан да поразговара са најмлађим Нишлијама.

У ове активности она полако укључује и остале колеге из школе, поготово наставнике других језика. Након што обраде лекцију из географије, биологије или историје, Ана се, преко „скајпа”, повезује са неком другом школом па деца на енглеском разговарају са вршњацима о градиву које су савладали. Наша саговорница истиче да постоји „Мајкрософтова” база институција које желе да се укључе у ову врсту програма. Тако се свака школа може повезати са неком од образовних или научних институција из целог света. Неопходни су им само један рачунар, веза са интернетом и добра воља.

Извор: www.politika.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]