Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Предузетници показују да #МожеДругачије

Објављено 27.05.2017.

moze_drugacijeПролазници на улицама Ниша, Новог Сада или Београда ових дана могу на билбордима да примете лица људи који поручују да „може другачије“. Ту поруку шаљу предузетници, и то мало другачији, социјални предузетници, чије пословање је усмерено на покретање промена и решавање друштвених проблема. Како би принципе социјалне економије и предузетништва приближила широј јавности, организација „Разливалиште“ покренула је иницијативу и портал MožeDrugačije.com, на ком су представљени примери успешне пословне праксе социјалних предузетника у Србији.

Кроз пројекат „Може другачије“, своја искуства и мотивацију деле оснивачи предузећа која су покренута са циљем да изврше шири утицај на друштво у целини, и то кроз запошљавање особа које спадају у рањиве групе и њихово укључивање у заједницу (старија популација, мањине, особе са инвалидитетом, жртве насиља и трговине људима…), решавање друштвеног или еколошког проблема на неуобичајен и иновативан начин.

На порталу MožeDrugačije.com можете прочитати њихове приче, а „Разливалиште“ позива све младе (од 14 до 30 година старости) да своје идеје за креативне предузетничке акције усмерене на решавање друштвених или еколошких проблема пријаве на конкурс програма Social Impact Award, који ова организација спроводи у Србији. Програм је уједно и највеће европско такмичење за социјално предузетништво младих.

„Организација Разливалиште са својим партнерима овом кампањом жели да широј јавности представи сјајне људе који од самог старта размишљају и раде другачије. Њихов ентузијазам и брига за заједницу може послужити као инспирација сваком од нас, а такође бити и доказ да се на социјално одговоран начин може водити успешан бизнис који доноси профит, али и утиче позитивно на друштво. Позивамо све младе људе који кроз предузетништво желе да реше проблем или унапреде своју заједницу да се пријаве на конкурс и да заједно радимо и развијамо њихове идеје“, наглашава Милош Пауновић, један од оснивача „Разливалишта“.

Програм учесницима нуди бесплатне радионице кроз које добијају подршку за развој идеја и стицање знања, као и прилику да се упознају са локалном заједницом друштвених предузетника. Финалисти  конкурса добијају  приступ  инкубационом  програму  током  лета, а победници новчане награде и даљу подршку. У Србији ће бити награђене четири идеје. Више детаља о конкурсу погледајте на званичном сајту програма.

Кампању #можедругачије и пројекат Social Impact Award реализује организација „Разливалиште“ уз подршку  Ерсте Банке, и компанија Alma Quattro и Coca -Cola HBC Србија и Црна Гора.

„Разливалиште“ је организација настала са идејом да младе људе упозна са друштвеним предузетништвом и створи охрабрујуће окружење за развој предузетништва младих. Кроз своје програме пружа младима предузетничке вештине и знања. Препозната је по спровођењу програма „Social Impact Award“ у Србији, уједно највећег европског такмичења за друштвено предузетништво младих.

Извор: Разливалиште

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]