Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Светски економски форум објавио резултате истраживања о ставовима младих

Објављено 31.08.2017.

chucks - ilustracijaПрипадници миленијумске генерације сматрају да ће роботи допринети запошљавању а не гашењу радних места, највећа брига су им, трећу узастопну годину, климатске промене, а осам од десет би поздравило избеглицу у свом суседству, показало је ново истраживање Светског економског форума. Као највеће националне проблеме млади виде корупцију, неједнакост и недостатак прилика за каријеру и економских могућности.

Истраживање ставова младих Светског економског форума, организатора годишњег форума у Давосу, обухватило је више од 31.000 припадника миленијумске генерације из преко 180 земаља укључујући  Србију. Они су одговарали на питања из пет области – технологије, економије, вредности, каријере и управе.

Млади старости између 18 и 35 година, који се сматрају припадницима миленијумске генерације, оптимисти су када је реч о улози робота и вештачке интелигенције на радном месту и велика већина (79%) верује да ће захваљујући њима више радних места настати него што ће нестати.

Упркос бројним извештајима у којима се упозорава на опасност од губљења радних места због увођења робота у фабрике и вештачке интелигенције у административне послове, млади се не плаше за будућност.

Они роботе не виде као „убице радних места“ већ верују да је будућност у њиховим рукама. Међутим, готово половина (46%) испитаних сматра да ће они који нису вични технологији тешко доћи до посла у будућности.

Према подацима Европске комисије, две петине радне снаге ЕУ има слабе или никакве дигиталне вештине. Упркос константно високој незапослености, европски ICT сектор ће до 2020. имати 756.000 непопуњених радних места.

Истраживање Форума показало је и да млади мисле да ће од развоја технологије највеће користи имати здравство, образовање и прерађивачка индустрија.

Ипак, позитивна мишљења о роботима не значе да су припадници миленијумске генерације љубитељи робота. Више од половине младих (51%) не верује толико машинама да би им препустила да одлучују уместо њих, а готово исти проценат не подржава давање права роботима хуманоидима.

Једино у Кини значајан проценат младих (42%) подржава права за роботе хуманоиде.

Корупција брине и младе

Младе широм света забрињава корупција и аутори истраживања сматрају да је „изузетно“ важно што млади препознају тај проблем.

Када би млади људи могли да изаберу једну ствар да је поправе у својој земљи, 57% би изабрало корупцију. Истраживање је показало да 58% испитаника верује да је корупција најзначајнији фактор неједнакости у економији њихове земље.

Такође 58% младих наводи да их, када је реч о њиховим владама, највише фрустрирају злоупотреба моћи и корупција, пренео је EURACTIV.com.

Шире гледано, највише младих (45%) поново као највећи глобални проблем види климатске промене и уништавање природе. Такође се 91% испитаника слаже да је наука доказала да су за климатске промене одговорни људи.

На листи проблема следе конфликти великих размера (38%) и верски конфликти (34%).

Велика већина младих људи (81%) жели да живи у некој другој земљи како би нашла посао или напредовала у каријери. Најпожељнија земља су САД, упркос непопуларности новог америчког председника Доналда Трампа у свету, нарочито међу младима, као и рестрикцијама на путовања за грађане неких муслиманских земаља.

Трећу узастопну годину САД су први избор за младе који желе да направе каријеру у иностранству и ту земљу бира 18% испитаника а следе Канада (12%), Велика Британија (10%), Немачка (8%) и Аустралија (5%).

Међутим, не мисле сви припадници миленијумске генеарције исто. Тако у подсахарској Африци 37% младих не жели да оде далеко од дома, у региону Евроазије такав одговор је дала четвртина а у Северној Америци петина анкетираних.

Истраживање је показало и да 56% припадника миленијумске генерације верује да се њихови ставови игноришу у земљи у којој живе када се доносе важне одлуке.

Извор: www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]