Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

СКГО организовала шест семинара о примени Закона о запосленима у АП и локалној самоуправи

Објављено 14.09.2016.

skgo_lsСтална конференција градова и општина, Министарство државне управе и локалне самоуправе и Савет Европе у оквиру пројекта „Управљање људским ресурсима у локалној самоуправи“ организовали су шест семинара о примени Закона о запосленима у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе, који су током јула 2016. одржани у Нишу, Крагујевцу, Чајетини, Новом Саду, Суботици и Београду.

Пројекат „Управљање људским ресурсима у локалној самоуправи“ финансира Европска унија, а спроводи Савет Европе уз партнерску подршку Министарства државне управе и локалне самоуправе и СКГО, са циљем пружања подршке градовима и општинама у имплементацији Закона о запосленима у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе.

Поменути закон поставља основе за успостављање модерног службеничког система у локалној самоуправи, а уводи и бројне новине и унапређења у раду локалне управе, посебно у систему управљања људским ресурсима, планирању кадрова, процедурама заснивања и престанка радног односа, обукама и стручном усавршавању, мерењу и вредновању учинка запослених, систему стимулација, транспарентности процедура итд. Крајњи циљ ове широке реформе је стварање уређене и ефикасне локалне администрације чији запослени могу да одговоре на све изазове са којима се могу сусрести у оквиру својих надлежности.

Кроз спровођење овог пројекта Савет Европе, Министарство и СКГО желе да обезбеде помоћ локалним самоуправама да што брже, боље и безболније реформишу систем управљања кадровима у својим администрацијама и да усвоје нове принципе и процедуре које нови прописи налажу. Такође, други основни циљ пројекта јесте да подржи успостављање система за стручно усавршавање локалних службеника који ће обезбедити континуирани развој њихових капацитета, стручности и знања.

На завршном семинару који је одржан 29. јула у Београду, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак поручио је да Закон о запосленима у АП и јединицама локалне самоуправе уводи службенички систем и на ниже нивое власти и пред градове и општине поставља врло велике захтеве када је реч о избору адекватног начина за најбоље управљање кадровима.

„Закон пред локалне самоуправе поставља високе захтеве како би препознали адекватне кадрове, адекватно их поставили и њима управљали, а самим тим и обезбедили шири друштвени развој за нашу земљу“, истакао је Бошњак. Он је представницима локалних самоуправа поручио да је веома важно да због инвестиција које ће у будућности обезбедити, препознају шта је то најважније за њихове средине и да омогуће домаћим и страним инвеститорима да то и спроведу, а да управа не буде кочница, већ адекватна подршка и катализатор даљег развоја.

Генерални секретар СКГО Ђорђе Станичић обећао је подршку свих који учествују у овом пројекту како би нова законска регулатива била адекватно примењена у локалним срединама. „То подразумева онлајн саветодавну подршка СКГО и Министарства, уз Савет Европе и подршку Европске уније, али и у директном контакту и кроз сет обука фокусираних на начелнике градских и општинских управа“, рекао је он.

Он је закључио да је циљ да се уведе службенички систем, како би се мотивисали и охрабрили адекватни кадрови да у локалним самоуправама виде и потенцијалну каријеру и могућност за напредовање. „Очекујемо да будете носиоци ових промена и увођења нових института како бисмо на крају рекли да смо задовољни и да смо постигли успех“, закључио је Станичић.

Више информација потражите на www.skgo.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]