Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Јавни позив за достављање коментара и сугестија на поглавље 4. Програма економских реформи

Објављено 30.12.2015.

ministarstvo_finansija_logoУ оквиру процеса економског и фискалног надзора државе чланице ЕУ израђују документе путем којих се обезбеђује мултилатерални надзор и координација економских политика држава чланица Европске Уније (ЕУ).

У циљу припреме за поменути процес економског и фискалног надзора, Република Србија, као држава кандидат за пријем у чланство ЕУ, у претприступном периоду израђује документ под називом Програм економских реформи („Economic Reform Programme“ – ERP). У току је процес израде ERP –а за период 2016 – 2018. ERP је, као кровни развојни документ, повезан са свим релевантним националним стратегијама и приоритетима.

Макроекономски и фискални оквир, као основни део ERP представљен је у Фискалној стратегији за 2016. годину, са пројекцијама за 2017. и 2018. годину и уједно чини прва три поглавља ERP.

Економско управљање („economic governance“) подразумева дефинисање и приоритизацију структурних реформи, у циљу отклањања препрека привредном расту и развоју, као и повећању конкурентности националне економије. Структурне реформе у оквиру поглавља 4. и 5. ERP 2016 – 2018, у складу са смерницама Европске комисије (ЕК), организована су у осам кључних области: управљање јавним финансијама; инфраструктура; развој сектора пољопривреде, индустрије и услуга; пословно окружење; корпоративно управљање и смањење сиве економије; технолошка апсорпција и иновације; трговинска интеграција, запошљавање и тржиште рада; јачање социјалне инклузије, борба против сиромаштва и промоција једнаких могућности.

Како би се обезбедио концензус у избору приоритетних реформских мера, обављене су интензивне интерне консултације преко именованих ERP координатора у Републици Србији, као и са ЕК и OECD. У процесу идентификације препрека расту и формулације приоритетних мера за њихово отклањање, коришћена је OECD дијагностика кључних препрека економском расту и методологија за приоритизацију мера у оквиру ERP 2016 – 2018. Након овог свеобухватног процеса припремљена је радна верзија поглавља 4. и 5. документа ERP где је представљено 19 приоритетних структурних реформи и планови за њихово спровођење у средњем року.

Планирано је да ERP усвоји Влада Републике Србије у другој половини јануара 2016. године, након чега ће бити достављен ЕК, у предвиђеном року до 31. јануара 2016. године. Дискусија о ERP са ЕУ планирана је у оквиру економског дијалога на састанку Савета ЕУ за економска и финансијска питања (ECOFIN Council) са министрима финансија и привреде и централним банкама држава чланица ЕУ и надлежним европским институцијама средином маја 2016. године, на коме ће бити усвојене и нове препоруке Савета ЕУ учесницима у процесу (западни Балкан и Турска).

У циљу консултација са широм јавности, молимо све заинтересоване да своје коментаре и сугестије на радну верзију поглавља 4. и 5. документа ERP, који се односи на 19 приоритетних структурних реформских мера, доставе на електронску адресу marija.polak@mfin.gov.rs до 14. јануара 2016. године.

Документ можете преузети на сајту Министарства финансија.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]