Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Бизел: ЕУ ће подржати пројекте за инклузију Рома са још 14 милиона евра

Објављено 18.04.2016.

romi_konfПредставници ромске заједнице у Србији требало би да буду значајније укључени у процес доношења акционих планова на националном и локалном нивоу за спровођење Стратегије за инклузију Рома 2016-2025, док би организације цивилног друштва које се баве унапређењем положаја ромске заједнице требало да учествују у припреми пројеката – неки су од главних закључака конференције о унапређењу положаја Рома кроз пројекте које у Србији финансира Европска унија, а спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге UNOPS.

„Европска унија ће наставити да пружа подршку за унапређење положаја Рома и намерава да определи још 14 милиона евра за нове пројекте који треба да допринесу изградњи праведног, инклузивног друштва“, рекао је шеф I сектора операција Делегације Европске уније у Србији, Никола Бизел. „Ови пројекти су заиста остварили значајан помак у инклузији Рома,  и могу да буду добар пример за будуће пројекте. Међутим, још много посла је пред нама да бисмо достигли задовољавајући ниво укључености ромске популације“, навео је Бизел.

Кроз пројекат „Саградимо дом заједно“, који је финансирала Европска унија, а спровела Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге UNOPS у Србији у сарадњи са Градом Београдом, становање је обезбеђено за 110 ромских породица са 512 чланова, кроз обезбеђивање станова за социјално становање, пресељење у сеоска домаћинства, подршку обнови постојећих објеката и кроз различите активности у циљу стицања прихода. Пројекат „ЕУ подшка запошљавању Рома“ омогућио је радно ангажовање за 74 особе, а 270 ромских корисница и корисника прошло је кроз активне мере запошљавања.

„Наша искуства говоре да је активно учешће Рома и Ромкиња, као једне од најрањивијих заједница у Србији,  неопходно на свим нивоима како би се побољшао њихов положај, смањила неједнакост и сиромаштво“, истакао је менаџер Пројектног центра UNOPS-а у Србији Грем Тиндал.

Током скупа, кроз дискусију у радним групама, представници Владе Србије, локалних самоуправа, организација цивилног друштва и међународних организација и институција дефинисали су научене лекције из пројеката који се тичу становања, запошљавања и укључивања Рома, а ови закључци послужиће као допринос акционом планирању за спровођење Стратегије за инклузију Рома 2016-2025.

„Представници ромске националне мањине су били активно укључени у израду Стартегије, јер је важно да учествују у креирању политика које се тичу њих самих“, рекао је државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Иванишевић. Он је додао да Стратегија, као и акциони план који ће је пратити, треба да допринесу побољшању положаја Рома и Ромкиња, и то у области образовања, становања, запошљавања, здравствене и социјалне заштите.

„Ромска заједница је и даље најмаргинализованија група становништва која је изложена дискриминацији и стереотипима. Да би се то променило важно је људима обезбедити кров над главом, могућност да привређују и да се образују“, рекао је председник Националног савета ромске националне мањине у Србији Витомир Михајловић.

На конференцији је закључено и да власти и институције у Србији на свим нивоима треба да спрече дискриминацију Рома доследним спровођењем закона, нарочито у циљу већег запошљавања, али и других сегмената живота, док свако расељавање неформалних насеља треба да буде урађено само онда када је апсолутно неопходно, плански и правовремено, како би сви остварили своје право на адекватан стан.

Извор: europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Блог > <

Earlier
Blog o socijalnom uključivanju
Koliko ima studenata sa hendikepom koji su uključeni u proces visokog obrazovanja? Zašto ih je malo i koliko njih uopšte [...]
Уто, сеп 22, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović
Kursevi ili realna podrška? Na osnovu Izveštaja o položaju i kapacitetima sigurnih kuća u Srbiji, sprovedenog u saradnji Tima za socijalno [...]
Чет, сеп 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Ana Mirković - Beogradski Ignite
Transkript govora Ane Mirković na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Želela bih s vama da [...]
Сре, сеп 02, 2020
Source: Inkluzija blog
Suzana Gajić Jovanović
Bila jednom jedna devojčica sa nepunih 13 godina. Voditeljka slučaja u centru za socijalni rad otpočela je rad sa njom [...]
Пон, авг 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Željko Mitkovski - Beogradski Ignite
Transkript govora Željka Mitkovskog na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Dolazim iz Fondacije „Ana i [...]
Пет, авг 28, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Мапирање услуга социјалне заштите и материјалне подршке у надлежности јединица локалних самоуправа у Републици Србији
септембар, 2020 arrow right pdf [8 MB] arrow right xlsx [485 KB] arrow right xlsx [268 KB]
Мреже социјалне сигурности у време COVID-19 кризе
август, 2020 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [153 KB]
Листа дигиталних алата за рад са децом и ученицима којима је током учења на даљину потребна додатна подршка
август, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Преглед података градова и општина о мерама за социјално укључивање Рома и Ромкиња у 2019. години
јул, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2019 – брошура
јул, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Децилна расподела потрошње и прихода у Србији у периоду од 2006. до 2018. године
јул, 2020 arrow right pdf [740 KB] arrow right docx [3 MB] arrow right zip [139 KB]
Анализа дохотка најсиромашнијих децила становништва Србије: Фокус на пољопривреду
јул, 2020 arrow right pdf [2 MB]
61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]