Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Бизел: ЕУ ће подржати пројекте за инклузију Рома са још 14 милиона евра

Објављено 18.04.2016.

romi_konfПредставници ромске заједнице у Србији требало би да буду значајније укључени у процес доношења акционих планова на националном и локалном нивоу за спровођење Стратегије за инклузију Рома 2016-2025, док би организације цивилног друштва које се баве унапређењем положаја ромске заједнице требало да учествују у припреми пројеката – неки су од главних закључака конференције о унапређењу положаја Рома кроз пројекте које у Србији финансира Европска унија, а спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге UNOPS.

„Европска унија ће наставити да пружа подршку за унапређење положаја Рома и намерава да определи још 14 милиона евра за нове пројекте који треба да допринесу изградњи праведног, инклузивног друштва“, рекао је шеф I сектора операција Делегације Европске уније у Србији, Никола Бизел. „Ови пројекти су заиста остварили значајан помак у инклузији Рома,  и могу да буду добар пример за будуће пројекте. Међутим, још много посла је пред нама да бисмо достигли задовољавајући ниво укључености ромске популације“, навео је Бизел.

Кроз пројекат „Саградимо дом заједно“, који је финансирала Европска унија, а спровела Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге UNOPS у Србији у сарадњи са Градом Београдом, становање је обезбеђено за 110 ромских породица са 512 чланова, кроз обезбеђивање станова за социјално становање, пресељење у сеоска домаћинства, подршку обнови постојећих објеката и кроз различите активности у циљу стицања прихода. Пројекат „ЕУ подшка запошљавању Рома“ омогућио је радно ангажовање за 74 особе, а 270 ромских корисница и корисника прошло је кроз активне мере запошљавања.

„Наша искуства говоре да је активно учешће Рома и Ромкиња, као једне од најрањивијих заједница у Србији,  неопходно на свим нивоима како би се побољшао њихов положај, смањила неједнакост и сиромаштво“, истакао је менаџер Пројектног центра UNOPS-а у Србији Грем Тиндал.

Током скупа, кроз дискусију у радним групама, представници Владе Србије, локалних самоуправа, организација цивилног друштва и међународних организација и институција дефинисали су научене лекције из пројеката који се тичу становања, запошљавања и укључивања Рома, а ови закључци послужиће као допринос акционом планирању за спровођење Стратегије за инклузију Рома 2016-2025.

„Представници ромске националне мањине су били активно укључени у израду Стартегије, јер је важно да учествују у креирању политика које се тичу њих самих“, рекао је државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Иванишевић. Он је додао да Стратегија, као и акциони план који ће је пратити, треба да допринесу побољшању положаја Рома и Ромкиња, и то у области образовања, становања, запошљавања, здравствене и социјалне заштите.

„Ромска заједница је и даље најмаргинализованија група становништва која је изложена дискриминацији и стереотипима. Да би се то променило важно је људима обезбедити кров над главом, могућност да привређују и да се образују“, рекао је председник Националног савета ромске националне мањине у Србији Витомир Михајловић.

На конференцији је закључено и да власти и институције у Србији на свим нивоима треба да спрече дискриминацију Рома доследним спровођењем закона, нарочито у циљу већег запошљавања, али и других сегмената живота, док свако расељавање неформалних насеља треба да буде урађено само онда када је апсолутно неопходно, плански и правовремено, како би сви остварили своје право на адекватан стан.

Извор: europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]