Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Вуна из Сјенице за Енглезе

Објављено 07.11.2009.

Две генерације Цуцак, Фикрет Цуцак и најмлађи унуци, иако ученици нижих разреда основне школе помажу око оваца.

Две генерације Цуцак, Фикрет Цуцак и најмлађи унуци, иако ученици нижих разреда основне школе помажу око оваца.

Сточари са Пештера формирањем Земљорадничке задруге решили проблем остригане вуне која се откупљује и продаје купцу из Енглеске.

Сјеница је једна од најразуђенијих и најнеразвијенијих општина Србије. Простире се на 1059 квадратних км. У граду и 103 села живи 34.000 становника. У срцу Пештерске висоравни, у средишњем делу Санџака, велика надморска висина и оштра клима не погодују развоју земљорадње. Пространи пашњаци зато су изузетно повољни за гајење стоке – посебно оваца.

Пољопривредни произвођачи, последње две деценије – са пропадањем друштвеног комбината били су препуштени сами себи. Застареле машине, оскудица у знању о новим технологијама која се примењује у узгоју стоке, стoчари са Пештера суочавали су се са проблемом продаје сира, млека, живе стоке али и одлагањем вуне после обавезног стригања стада. По таванима и шупама гомилали су руно које нико није желео да откупи.

Захваљујући једном делу „Пројекта за развој села у Санџачкој области” који од 2003. године спроводи Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО), сточари са Пештера решили су неке од проблема. Што је још важније успели су да се удруже у Земљорадничку задругу. Сада вуну са Пештера продају енглеском купцу.

ФАО има начин рада, а који смо и овде применили од 2003. године када је пројекат почео, да не доносимо готова решења већ да самим домаћинима омогућимо да укажу на проблеме. Такође, помажемо да се оспособе и сами понуде идеје за њихово решавање – каже Саша Мартинов, национални вођа пројекта ФАО.

Прве године организовали су предавања стручњака. Засејане су огледне њиве како би се показало да махунарке могу успевати на Пештеру. Променом начина исхране стоке повећана је производња млека.

Постепено је решен и проблем вуне. У тајне машинског стригања увео их је мајстор са Новог Зеланда. Канцеларија ФАО је посредовала у првом контакту са купцем из Енглеске.

Едиб Рахић, директор Земљорадничке задруге „Сјеничка овца” каже да је први камион вуне из Сјенице у Енглеску отишао 2005. године. Од тада, по три камиона са 15 тона вуне сваке године редовна је количина која се продаје. Од домаћинства се откпи од 15 до 4.000 кг вуне.Цена је 40 динара, што је за три пута већа цена од оне која је важила док се није формирала задруга. Набављене су машине за балирање. Иако је квалитет средњег калитета, Сјеничани су успели да спроведу откуп у Шумадији.

Фикрет Цуцак је од почетка укључен у пројекат. Прошао је обуку шишања електричним машинама, а његово домаћинство је међу првима продало вуну. Новим знањем помаже да стадо од 120 оваца остриже за један дан, а некада је за то било потребно неколико дана. Он сада са колегама одлази у друга села, али и у Црну Гору где може додатно да заради машинским стригањем овца.

Откуп вуне допринео је да махом старачке и сиромашне породице сточара са Пештера обезбеде додатни новац у кућни буџет.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <


Блог > <

Earlier
Milkica Dimitrijević
Lečila sam se od osteosarkoma, oblika raka kostiju, tokom IV razreda srednje škole. Te godine sam u školi provela ukupno [...]
Пет, јун 26, 2020
Source: Inkluzija blog
Iva Eraković
Pandemija virusom COVID-19 uzdrmala je planetu na mnogo načina, među kojima je prvi zdravstveni aspekt. Dok se o dalekosežnim posledicama [...]
Уто, јун 23, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Držim se za ogradu terase na jedanaestom spratu, oivičenu mojim paničnim strahom od visine. Pri samoj pomisli na skok padobranom [...]
Сре, јун 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
Gordana Gordana sedi ispred mene i krši ruke. Te godine se razvela, ostala bez posla i doživela moždani udar. Mnogo je [...]
Пет, јун 12, 2020
Source: Inkluzija blog
Đorđe Vasiljević - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Đorđa Vasiljevića na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Pre dve [...]
Пон, јун 01, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Децилна расподела потрошње и прихода у Републици Србији у 2018. години
јул, 2020 arrow right xlsx [63 KB]
Децилна расподела потрошње и прихода у Србији у периоду од 2006. до 2018. године
јул, 2020 arrow right pdf [740 KB] arrow right docx [3 MB] arrow right xlsx [91 KB]
Анализа дохотка најсиромашнијих децила становништва Србије: Фокус на пољопривреду
јул, 2020 arrow right pdf [2 MB]
61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]