Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Добро припремање – успешно школовање

Објављено 02.09.2015.

PPPМинистарство просвете, науке и технолошког развоја у сарадњи са UNICEF-ом и другим партнерима поново је покренуло кампању за упис деце из осетљивих друштвених група у обавезно образовање – предшколски припремни програм.

Подаци којима располаже Министарство о обухвату деце обавезним образовањем показују пораст у општој популацији, али и даље недовољно висок обухват деце из осетљивих друштвених група како припремним предшколским програмом (ППП), тако и основним образовањем.

Припремни предшколски програм обавезан је за сву децу у години пред полазак у школу (чл. 97, Закон о основама система образовања и васпитања), а похађање овог програма је од посебног значаја за припрему деце из маргинализованих група за полазак у школу, те је неопходно да се хитно предузму додатне мере за повећање обухвата деце из социо-економски угрожених породица, деце из ромских породица и деце са сметњама у развоју и инвалидитетом.

Укључивањем све деце у припремни предшколски програм подржава се остваривање права детета на квалитетно предшколско васпитање и образовање путем стицања разноврсних искустава и прилика за игру, учење и учешће у заједничким активностима, лакши прелаз детета у следећи ниво образовања и остваривање континуитета у васпитно-образовном процесу.

Министарство је, преко надлежних школских управа, позвало све предшколске установе да током августа и у првим месецима школске 2015/16. године узму активно учешће у овом процесу, мапирају партнере у локалној заједници, организују заједничке састанке и договоре активности које треба да спроведе свака институција и организација, израде оперативни план за повећање уписа деце из осетљивих група у ППП и спроведу планиране активности у сарадњи са партнерима. Годишњим планом рада установе треба да,као приоритетни задатак,предвиде и оперативно разраде активности установе на повећању уписа деце из осетљивих група у ППП.

Група за социјалну инклузију и Група за предшколско васпитање и образовање Министарства просвете, науке и технолошког развоја у сарадњи са UNICEF-ом, REF-ом, Асоцијацијом педагошких асистената и другим партнерима припремили су штампани промотивно-информативни материјал за родитеље који садржи информације у вези са процедурама уписа, значају похађања припремног предшколског програма и основне школе и њиховој обавезности. Флајери и постери су штампани на српском и ромском језику.

Поделу флајера је предвиђено да прате активности у ромској заједници, као и рад са породицама у којима живе деца са тешкоћама и/или инвалидитетом које ће родитеље подсетити, информисати и мотивисати да своју децу упишу/укључе у образовни систем.

Струковна удружења: Савез удружења васпитача Србије, Удружење стручних сарадника и сарадника предшколских установа Србије и Актив директора предшколских установа Србије учествовала су у креирању кампање и подржавају је дајући допринос идентификовању и промовисању примера добре инклузивне праксе.

Реализацију кампање, поред UNICEF-а подржавају: Ромски образовни фонд/Roma Education Fund, Швајцарска агенција за развој (SDC), Фондација за отворено друштво, Мисија ОЕБС у Србији, Црвени Крст Србије, Канцеларија за људска и мањинска права Владе Републике Србије, Национални савет ромске националне мањине, Асоцијација педагошких асистената Србије, и Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије.

Информатор о упису у предшколски припремни програм можете погледати ОВДЕ.

Информатор о упису у први разред можете погледати ОВДЕ.

Извор: www.mpn.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
covid-19_mladice_001
Gošća Bloga o socijalnom uključivanju: Milkica Dimitrijević Izolacija, dezinfekcija, pranje ruku, kontakti sa drugima svedeni na minimum – ove preventivne mere [...]
Пет, мар 27, 2020
Source: Inkluzija blog
COVID-19 nije teorija zavere
Iako je Kovid-19 prilično dugo prisutan u svetu, čini se da nas je ipak, nekako iznenadio. Naviknuti na različite teške situacije [...]
Чет, мар 19, 2020
Source: Inkluzija blog
Stefan Lazarević
Nedavno sam od organizacije Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom MDRI-S dobio poziv za učešće na obuci „Samozastupanje za [...]
Уто, мар 03, 2020
Source: Inkluzija blog
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
Пет, јан 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
Уто, јан 14, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Е2Е: Евалуација Jавног конкурса „Подршка иновативним приступима за повећање запошљавања и запошљивости младих“, 2018–2019. година
март, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Дизајн за све на туристичким дестинацијама
јануар, 2020 arrow right pdf [32 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2020. годину
јануар, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
децембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Брошура о првих десет година рада Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије – SIPRU
децембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Друштвене иновације – људи у центру јавних политика
новембар, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
новембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Приручник за увођење родне перспективе у наставу српског језика за први циклус образовања
септембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]