Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Додељене награде јединицама локалне самоуправе за допринос развоју свих облика приступачности у 2020. години

Објављено 20.07.2021.

Додељене награде јединицама локалне самоуправе за допринос развоју свих облика приступачности у 2020. годиниНа церемонији одржаној у Клубу посланика у Београду 16. јула 2021. године, додељене су две награде, четири признања и шест захвалница јединицама локалне самоуправе које су у претходној години својим идејама, пројектима и иницијативама дале највећи допринос развоју приступачности у Републици Србији. Град Крушевац и Градска општина Врачар из Београда су награђени као јединице локалне самоуправе које су у 2020. години највише допринеле развоју свих облика приступачности на својој територији, односно у свом окружењу.

Награде, признања и захвалнице је пету годину заредом доделио Заштитник грађана, у сарадњи са Тимом за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Сталном конференцијом градова и општина – Савезом градова и општина Србије.

Награду за континуирани рад на унапређењу приступачности урбаног окружења добио је Град Крушевац, за више иницијатива које су се односиле на правовремено планирање и уклањање препрека, планирање и изградњу приступачних објеката, али и реконструкцију и адаптацију објеката за јавну намену.

Градска општина Врачар је награђена за иновативна решења у области унапређења приступачности информација и комуникација, за иницијативу која је обухватила активности које су спроведене у оквиру пројекта међуопштинске сарадње, као и активности које су спроведене у време увођења ванредног стања због епидемије корона вируса.

Упркос одређеним помацима, како је казала заменица Заштитника грађана Јелена Стојановић, приступачност у Републици Србији и даље није довољно развијена. „Врло често су недоступне надлежне установе, као што су здравствене или установе социјалне заштите, затим факултети, јавни превоз. Надлежни акценат стављају углавном на уклањање архитектонских баријера, док су информационе баријере у другом плану“, истакла је Стојановић. Пандемија је, према њеним речима, управо показала значај правовремене доступности информација и Заштитник грађана је указао јединицама локалне самоуправе да је важно да информације о мерама заштите на страницама њихових сајтова буду доступне особама са инвалидитетом и припадницима националних мањина. Будући да је први ниво на којем грађани успостављају комуникацију са институцијама локални, она је казала да јединице локалне самоуправе треба да пруже потпуне и разумљиве информације, као и да континуирано раде на унапређењу комуникације са грађанима.

Додељене награде јединицама локалне самоуправе за допринос развоју свих облика приступачности у 2020. години

Менаџерка Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије Драгана Јовановић Аријас истакла је да је ова иницијатива важна пре свега због могућности да разменимо примере добре праксе. „Нама је веома значајно што смо у сталном контакту са јединицама локалне самоуправе и што на овај начин развијамо сарадњу и имамо бољи увид у стање приступачности на терену“, казала је Јовановић Аријас и истакла да путем ове иницијативе можемо да идентификујемо узроке због којих се прописи који гарантују приступачност јавних објеката, служби и услуга свим грађанима и грађанкама, не испуњавају. „Надам се да ће ово бити прилика и за дефинисање препорука за унапређење прописа у овој области на различитим нивоима“, закључила је Јовановић Аријас.

Додељене награде јединицама локалне самоуправе за допринос развоју свих облика приступачности у 2020. години

Како је казао Ђорђе Станичић, генерални секретар Сталне конференције градова и општина, ова иницијатива представља подстицај свим локалним самоуправама да на један другачији начин приступе доношењу својих планских докумената. „Град Крушевац је добио награду за приступачност урбаног окружења, али су они већ годинама радили на урбаној мобилности кроз више различитих пројеката. Градска општина Врачар је на изванредан начин одговорила на изазове у вези са Ковидом-19, а велики напори су учињени и у Чајетини, Крагујевцу, Сомбору“, казао је Станичић.

Додељене награде јединицама локалне самоуправе за допринос развоју свих облика приступачности у 2020. години

Како је указао Миодраг Почуч, члан Савета Заштитника грађана за права особа са инвалидитетом, постоји низ недостатака у постојећим акцијама када је реч о приступачности, попут злоупотреба саме теме, одсуства системског и планског приступа, затим оријентисаност искључиво на физичку приступачност, недоследност у примени стандарда и релативно низак квалитет завршних радова. „Међутим, евидентно је да приступачност истовремено постаје део великих локалних пројеката, издвајају се већа средства, постоји континуитет у активностима појединих ЈЛС, као и сарадња са цивилним сектором, укључујући и све израженији фокус на приступачност информација и комуникација“, истакао је Почуч.

Додељене награде јединицама локалне самоуправе за допринос развоју свих облика приступачности у 2020. години

Видан Данковић, члан Савета Заштитника грађана за права особа са инвалидитетом, представио је инструмент који је део заговарачке иницијативе организација цивилног друштва – Елаборат о приступачности приликом планирања уклањања архитектонских баријера, који представља анализу физичке, информационе и комуникационе приступачности са мерама за испуњење услова за приступачност. „Да би елаборат о приступачности имао своју пуну сврху, било би најбоље да то буде обавезан документ приликом израде пројектне документације за изградњу, доградњу и адаптацију објеката јавне намене у свим облицима својине који се финансирају из буџета“, нагласио је Данковић.

Додељене награде јединицама локалне самоуправе за допринос развоју свих облика приступачности у 2020. години

На јавни позив за награду пријавило се 12 градова, општина и градских општина. Конкурсна комисија је на основу анализе пристиглих пријава и пратеће документације сачинила листу учесника који су ушли у ужи избор, након чега су организоване посете овим јединицама локалне самоуправе. На седници одржаној 11. јуна 2021. године, Конкурсна комисија је, на основу извршеног увида у материјал о кандидованим иницијативама, достављеног од стране општина, градова и градских општина које су ушле у ужи избор, као и на основу непосредног увида у реализацију тих иницијатива приликом обављених посета, донела Одлуку о добитницима награда и признања.

Заштитник грађана на овај начин жели да промовише примере добре праксе у области приступачности на локалном нивоу, као и да оствари бољу сарадњу са јединицама локалне самоуправе у Републици Србији у циљу утврђивања стања у области приступачности и узрока због којих се прописи који гарантују права на приступачност јавних објеката, служби и услуга особама са инвалидитетом и тешкоћама у кретању или комуникацији не примењују у пуној мери. Такође, ова иницијатива пружа значајне информације за формулисање препорука и планова за унапређивање приступачности у оквиру надлежности градова, општина и градских општина.

Погледајте снимак церемоније доделе награда јединицама локалне самоуправе за допринос развоју свих облика приступачности у 2020. години:

 

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji 2021
Сиромаштво у Републици Србији
sipru - logo - aktuelno
sipru - logo - aktuelno
sipru - logo - aktuelno
Strategija zapošljavanja u Republici Srbiji zaa period 2021. do 2026. godine
Dodeljene nagrade jedinicama lokalne samouprave za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti u 2020. godini
Predstavljen projekat „Smanjenje dodatne ranjivosti Roma, Romkinja i drugih marginalizovanih grupa, izazvane pandemijom COVID-19 u 18 lokalnih samouprava“
Pristupačnost - aktuelnosti
sipru - logo - aktuelno

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Earlier
SIPRU_BLog
Prazna, neugledna gradska ulica. Mrak koji remete samo slaba svetla, koja trepere sa vrhova bandera. Tišinu prekidaju poneki lavež pasa [...]
Пон, окт 18, 2021
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Nastava u osnovnoj školi je vrlo složen proces i treba mu pristupiti iz različitih uglova. Najlakše je kada ispred sebe [...]
Пон, окт 04, 2021
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
U uvodu priče o usamljenosti moramo poći od konstatacije da je reč o još jednoj epidemiji koja ozbiljno muči savremenog [...]
Уто, сеп 28, 2021
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Koliko god bile lepe i uzbudljive, selidbe su uvek izazovne. Sa sobom nose bezbroj misli o stvarima koje se ne [...]
Пон, сеп 27, 2021
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Pre pokušaja da vas bolje upoznam sa zanimljivim ljudima i inicijativama iza društveno korisnih zadruga, mali osvrt na zadružnu tradiciju [...]
Пон, сеп 20, 2021
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Индекс родне равноправности у Републици Србији 2021.
октобар, 2021 arrow right pdf [12 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа са инвалидитетом
октобар, 2021 arrow right pdf [194 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај Рома и Ромкиња
септембар, 2021 arrow right pdf [182 KB]
Неактивност на тржишту рада у Републици Србији
август, 2021 arrow right pdf [1 MB]
Стратегија запошљавања у Републици Србији за период од 2021. до 2026. године
август, 2021 arrow right pdf [6 MB]
Акциони план за период од 2021. до 2023. године за спровођење Стратегије запошљавања у Републици Србији за период од 2021. до 2026. године
август, 2021 arrow right pdf [10 MB]
Студија о процени политика дигиталне приступачности у Републици Србији
јун, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Преглед података градова и општина о мерама за социјално укључивање Рома и Ромкиња у 2020. години
мај, 2021 arrow right pdf [295 KB]
Ефекти таргетиране једнократне новчане помоћи на кретање индикатора сиромаштва и неједнакости
мај, 2021 arrow right pdf [247 KB] arrow right doc [167 KB]
Приручник о outreach раду: организовање, спровођење и развој outreach програма
мај, 2021 arrow right pdf [2 MB]