Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Документ: „Анализа утицаја кризе на тржиште радне снаге и животни стандард у Србији“

Објављено 16.03.2010.

novacСветска банка и Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва иницирали су и подржали израду студије: Анализа утицаја кризе на тржиште радне снаге и животни стандард у Србији. Центар за либерално демократске студије (ЦЛДС) додатно је анализирао податке из Анкете о радној снази и податке из модула о утицају светске економске кризе, коју је Републички завод за статистику спровео у априлу 2008. године.

У оквиру овог истраживања, Стратешки маркетинг је реализовао квалитативну анализу која је дала бољи увид у то на који је начин финансијска криза утицала на најугроженије групе становништва, али и на које начине се боре са неповољним утицајима финансијске кризе.

Анализа утицаја кризе на тржиште радне снаге и животни стандард у Србији даје детаљан преглед карактеристика тржишта радне снаге у периоду пре настанка кризе, и наводи да су карактеристике тржишта радне снаге биле неповољне – ниска стопа економске активности и запослености, и висока али опадајућа стопа незапослености. Тржиште радне снаге сагледава се са различитих аспеката, у односу на пол, старосну структуру, ниво образовања, затим кроз стање по одређеним секторима привреде као и по регионалној структури тржишта радне снаге.

Такође, наводи се преглед животног стандарда у периоду пре настанка кризе, који је обележен пре свега значајним смањењем аполутног сиромаштва. У наставку анализе сагледава се утицај кризе кроз тржиште рада, односно промене запослености по регионима (урбано и остало), секторима привреде, полној структури, профилу незапослених, нивоу образовања, са нагласком на угрожене групе и њихово стање у току кризе. Сагледан је и ниво осетљивости радног статуса на кризу (активни/неактивни), осетљивост зарада на кризу и дистрибуција потрошње у току кризе.

Долази се до закључка да је током кризе дошло до погоршања животног стандарда и пораста сиромаштва у Србији, али да је ниво сиромаштва у првој половини 2009. године још увек нижи од оног који је забележен 2006. и 2007. године. Исто тако иако се српска привреда у периоду пре кризе одликовала ниском продуктивношћу, ниским нивоом штедње и извоза, у току кризе српска привреда се ипак одржала на ногама. То је последица како благости рецесије у развијеним земљама и мале извозне зависности Србије, тако и подршке међународних институција Србији и неких добрих потеза Народне банке.

У наставку Анализе дају се неке препоруке за ублажавање ефеката кризе. У условима превелике јавне потрошње и високог буџетског дефицита, Србија не располаже довољним финансијским средствима и нема на располагању широк избор мера интервенционистичке политике.

Поред напора које Влада већ предузима да би ублажила ефекте кризе, у наредном периоду би се могло размотрити и додатно преусмеравање активних мера на тржишту рада, а посебно јавних радова, ка регионима и групама које су највише погођени током кризе.

У сфери државне политике финансијске подршке за сиромашне посебно је важно да нови Закон о социјалној заштити буде усвојен што пре и да делови закона који се односе на новчане накнаде за сиромашне ступе на снагу већ 2010. године.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Позив за ОЦД за учешће на Тренингу за тренере о методологији Европског програма за образовање правника у области људских права (рок: 8.6.2020)

radionica - ilustracija

Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије у сарадњи са Канцеларијом Савета Европе…
Више детаља

 
0 Коментари

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <


Блог > <

Earlier
Đorđe Vasiljević - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Đorđa Vasiljevića na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Pre dve [...]
Пон, јун 01, 2020
Source: Inkluzija blog
42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Đurice Stankova na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Moja priča [...]
Пет, мај 29, 2020
Source: Inkluzija blog
42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Stefana Lazarevića na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Ja sam [...]
Сре, мај 27, 2020
Source: Inkluzija blog
Monika Ajvazović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Monike Ajvazović na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Još od [...]
Пон, мај 25, 2020
Source: Inkluzija blog
42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Olge Dević i Andree Rajičić na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
Пет, мај 22, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Доступност услуга и мера подршке за децу ромске националности на локалном нивоу
април, 2020 arrow right pdf [737 KB]
Е2Е: Евалуација Jавног конкурса „Подршка иновативним приступима за повећање запошљавања и запошљивости младих“, 2018–2019. година
март, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Дизајн за све на туристичким дестинацијама
јануар, 2020 arrow right pdf [32 MB]