Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Достигнућа младих у Србији: Одржано Национално такмичење најбољих ученичких компанија

Објављено 24.05.2019.

Pobednici Nacionalnog takmičenja najboljih učeničkih kompanijaУченичка компанија „BioAlly” из Медицинске школе у Крушевцу освојила је прво место на Националном такмичењу најбољих ученичких компанија, одржаном у Новом Саду од 19. до 21. маја 2019. године. Ови ученици и ученице се у оквиру своје компаније баве производњом органског прашка са сурутком чијим се растварањем добија напитак за регенерацију организма. Награду средњошколцима/кама уручила је помоћница министра привреде Катарина Обрадовић Јовановић, а они ће у јулу представљати Србију на европском такмичењу ученичких компанија које ће бити одржано у Лилу, у Француској.

Друго место прогласио је Вукашин Гроздановић, координатор пројекта OPENS 2019, и честитао ученичкој компанији „BioCare” (Медицинска школа „Сестре Нинковић“, Крагујевац), која производи специфичне препарате од комбинације маслачка и шаргарепе.

Треће место је припало ученицима/ама из компаније „Dolce Rosa” (Медицинска школа „Драгиња Никшић“, Сремска Митровица) који израђују козметику од деривата руже. Дипломе и награду уручила им је Ивана Мрђен, у име компаније ManpowerGroup Srbija.

Специјална TeleGroup награда за најбољу примену информационо-комуникационих технологија отишла је у руке ученика/ца из компаније „Sixth Sense“ (Техничка школа, Младеновац) који су развили иновативни систем који особама са инвалидитетом олакшава самостално кретање у јавном простору и истовремено омогућава члановима/ицама породица да их у реалном времену лоцирају где год се налазили. Награде су им уручили Стефан Ђуровић и Маја Миленковић из компаније TeleGroup, који су и чинили посебан панел жирија који је оцењивао примену ИТ алата у пословању ученичких компанија.

Двадесет најбољих тимова из средњих школа широм Србије представило је у понедељак производе и услуге својих компанија у оквиру продајног сајма у тржном центру Променада, док су у уторак у згради Ректората Универзитета у Новом Саду презентовали публици и жирију бизнис планове.

Ученици и ученице који су „запослени” у овим компанијама током школске године стичу знања о тржишној економији и предузетништву кроз програме „Достигнућа младих” и своју компанију воде од оснивања до израде компанијског извештаја и затварања компаније. Програм „Ученичка компанија” део је пројекта Владе Републике Србије „Деценија предузетништва” који спроводи Министарство привреде, а Европска комисија га је означила као најбољи модел предузетничког образовања за ученике и ученице средњих школа.

Кликните да преузмете Ранг-листу најбоље оцењених компанија (.pdf).

У оквиру Годишње церемоније доделе награда за допринос и заслуге у развоју предузетничког образовања у Србији гостима су се обратили Светлана Кисић, председница Управног одбора Достигнућа младих у Србији, Катарина Обрадовић Јовановић, помоћница министра привреде, и Вукашин Гроздановић, координатор пројекта OPENS 2019.

Прва у низу награда додељена је Владимиру Пашићу, ученику Гимназије „9. мај” у Сремској Митровици, који је победио на конкурсу „Етичка дилема“ у оквиру програма Бизнис етика.

Награду за прво место на онлајн такмичењу „Титан“ освојио је тим из Средње школе „Sezai Surroi” у Бујановцу, којег су чинили Дрен Хида и Фатијон Лека, а признање им је уручио Ненад Ристић, оснивач компаније CarnoMed и алумниста програма, који је пре 16 година освојио ову награду.

Титулу Најбољег наставника године овог пута понеле су две наставнице: Биљана Петровић и Софија Вукелић Милетић, из Медицинске школе у Крагујевцу.

Најбољи пословни волонтер у школској 2018-2019. години је Ненад Стојановић, оснивач организације ПроАктив и Дели простор у Нишу. Награду му је предао Синиша Чађо, испред Америчке агенције за међународни развој.

Њима су уручене награде и статуе Предузетникус – рад студента вајарства Марка Вучковића који је освојио прву награду на конкурсу за скулпторско решење Предузетникуса који организација Достигнућа младих већ годинама реализује у сарадњи са Факултетом примењених уметности у Београду.

Награде Алумни клуба за младе лидере/ке понели су Никола Адамовић (УК BioCare), Никола Илић (УК Tengen Systems), Ања Јовановић (УК Dolce Rosa), Алекса Васојевић (УК Charpik) и Милица Лазаревић (УК Sixth Sense). Чланови Алумни клуба, предвођени Николом Павловићем, уручили су им ваучере за учешће у шестодневном летњем кампу у организацији Connecting Панчево.

Такмичење је реализовала организација Достигнућа младих у Србији уз финансијску помоћ Министарства привреде, Америчке агенције за међународни развој, компаније TeleGroup, пројекта OPENS 2019, компаније ManpowerGroup Србија, и тржног центра Променада.

Више информација и фотографије са догађаја потражите на www.ja-serbia.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
covid-19_mladice_001
Gošća Bloga o socijalnom uključivanju: Milkica Dimitrijević Izolacija, dezinfekcija, pranje ruku, kontakti sa drugima svedeni na minimum – ove preventivne mere [...]
Пет, мар 27, 2020
Source: Inkluzija blog
COVID-19 nije teorija zavere
Iako je Kovid-19 prilično dugo prisutan u svetu, čini se da nas je ipak, nekako iznenadio. Naviknuti na različite teške situacije [...]
Чет, мар 19, 2020
Source: Inkluzija blog
Stefan Lazarević
Nedavno sam od organizacije Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom MDRI-S dobio poziv za učešće na obuci „Samozastupanje za [...]
Уто, мар 03, 2020
Source: Inkluzija blog
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
Пет, јан 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
Уто, јан 14, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Е2Е: Евалуација Jавног конкурса „Подршка иновативним приступима за повећање запошљавања и запошљивости младих“, 2018–2019. година
март, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Дизајн за све на туристичким дестинацијама
јануар, 2020 arrow right pdf [32 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2020. годину
јануар, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
децембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Брошура о првих десет година рада Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије – SIPRU
децембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Друштвене иновације – људи у центру јавних политика
новембар, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
новембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Приручник за увођење родне перспективе у наставу српског језика за први циклус образовања
септембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]