Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Достигнућа младих у Србији: Одржано Национално такмичење најбољих ученичких компанија

Објављено 24.05.2019.

Pobednici Nacionalnog takmičenja najboljih učeničkih kompanijaУченичка компанија „BioAlly” из Медицинске школе у Крушевцу освојила је прво место на Националном такмичењу најбољих ученичких компанија, одржаном у Новом Саду од 19. до 21. маја 2019. године. Ови ученици и ученице се у оквиру своје компаније баве производњом органског прашка са сурутком чијим се растварањем добија напитак за регенерацију организма. Награду средњошколцима/кама уручила је помоћница министра привреде Катарина Обрадовић Јовановић, а они ће у јулу представљати Србију на европском такмичењу ученичких компанија које ће бити одржано у Лилу, у Француској.

Друго место прогласио је Вукашин Гроздановић, координатор пројекта OPENS 2019, и честитао ученичкој компанији „BioCare” (Медицинска школа „Сестре Нинковић“, Крагујевац), која производи специфичне препарате од комбинације маслачка и шаргарепе.

Треће место је припало ученицима/ама из компаније „Dolce Rosa” (Медицинска школа „Драгиња Никшић“, Сремска Митровица) који израђују козметику од деривата руже. Дипломе и награду уручила им је Ивана Мрђен, у име компаније ManpowerGroup Srbija.

Специјална TeleGroup награда за најбољу примену информационо-комуникационих технологија отишла је у руке ученика/ца из компаније „Sixth Sense“ (Техничка школа, Младеновац) који су развили иновативни систем који особама са инвалидитетом олакшава самостално кретање у јавном простору и истовремено омогућава члановима/ицама породица да их у реалном времену лоцирају где год се налазили. Награде су им уручили Стефан Ђуровић и Маја Миленковић из компаније TeleGroup, који су и чинили посебан панел жирија који је оцењивао примену ИТ алата у пословању ученичких компанија.

Двадесет најбољих тимова из средњих школа широм Србије представило је у понедељак производе и услуге својих компанија у оквиру продајног сајма у тржном центру Променада, док су у уторак у згради Ректората Универзитета у Новом Саду презентовали публици и жирију бизнис планове.

Ученици и ученице који су „запослени” у овим компанијама током школске године стичу знања о тржишној економији и предузетништву кроз програме „Достигнућа младих” и своју компанију воде од оснивања до израде компанијског извештаја и затварања компаније. Програм „Ученичка компанија” део је пројекта Владе Републике Србије „Деценија предузетништва” који спроводи Министарство привреде, а Европска комисија га је означила као најбољи модел предузетничког образовања за ученике и ученице средњих школа.

Кликните да преузмете Ранг-листу најбоље оцењених компанија (.pdf).

У оквиру Годишње церемоније доделе награда за допринос и заслуге у развоју предузетничког образовања у Србији гостима су се обратили Светлана Кисић, председница Управног одбора Достигнућа младих у Србији, Катарина Обрадовић Јовановић, помоћница министра привреде, и Вукашин Гроздановић, координатор пројекта OPENS 2019.

Прва у низу награда додељена је Владимиру Пашићу, ученику Гимназије „9. мај” у Сремској Митровици, који је победио на конкурсу „Етичка дилема“ у оквиру програма Бизнис етика.

Награду за прво место на онлајн такмичењу „Титан“ освојио је тим из Средње школе „Sezai Surroi” у Бујановцу, којег су чинили Дрен Хида и Фатијон Лека, а признање им је уручио Ненад Ристић, оснивач компаније CarnoMed и алумниста програма, који је пре 16 година освојио ову награду.

Титулу Најбољег наставника године овог пута понеле су две наставнице: Биљана Петровић и Софија Вукелић Милетић, из Медицинске школе у Крагујевцу.

Најбољи пословни волонтер у школској 2018-2019. години је Ненад Стојановић, оснивач организације ПроАктив и Дели простор у Нишу. Награду му је предао Синиша Чађо, испред Америчке агенције за међународни развој.

Њима су уручене награде и статуе Предузетникус – рад студента вајарства Марка Вучковића који је освојио прву награду на конкурсу за скулпторско решење Предузетникуса који организација Достигнућа младих већ годинама реализује у сарадњи са Факултетом примењених уметности у Београду.

Награде Алумни клуба за младе лидере/ке понели су Никола Адамовић (УК BioCare), Никола Илић (УК Tengen Systems), Ања Јовановић (УК Dolce Rosa), Алекса Васојевић (УК Charpik) и Милица Лазаревић (УК Sixth Sense). Чланови Алумни клуба, предвођени Николом Павловићем, уручили су им ваучере за учешће у шестодневном летњем кампу у организацији Connecting Панчево.

Такмичење је реализовала организација Достигнућа младих у Србији уз финансијску помоћ Министарства привреде, Америчке агенције за међународни развој, компаније TeleGroup, пројекта OPENS 2019, компаније ManpowerGroup Србија, и тржног центра Променада.

Више информација и фотографије са догађаја потражите на www.ja-serbia.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
Pezana Redža u trgovačkoj ulici u kojoj renovira šest lokala ©Chris Welsch
Arhitektkinja Pezana Redža daje novi život starom drvetu izrađujući prelepe enterijere, pri čemu obezbeđuje posao za ugrožene Albance Trgovačka ulica u [...]
Пет, сеп 13, 2019
Source: Inkluzija blog
Dragana Malidžan Vinkić
Piše: Dragana Malidžan Vinkić, koordinatorka za obrazovanje, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije Digitalna uključenost predstavlja pristup [...]
Чет, сеп 12, 2019
Source: Inkluzija blog
Piter Mangan, osnivač kluba Freebird © Chris Welsch
Piter Mangan, osnivač kluba Freebird © Chris Welsch Klub Freebird omogućuje starijim osobama srodnih interesovanja da se povežu kroz putovanja i [...]
Пет, сеп 06, 2019
Source: Inkluzija blog
Nikola Repec
Osim pružanja prilike da prodaju sam magazin, Liceulice se trudi da podrži svoje korisnike/prodavce i na razne druge načine. Pogotovo [...]
Сре, сеп 04, 2019
Source: Inkluzija blog
Migel Neiva, osnivač kompanije i sistema ColorADD, već je ostvario velike uspehe sa svojim izumom. © Chris Welsch
Migel Neiva, osnivač kompanije i sistema ColorADD, već je ostvario velike uspehe sa svojim izumom. © Chris Welsch Migel Neiva izumeo [...]
Пет, авг 30, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [4 MB] arrow right xlsx [83 KB]
Програм за креирање образовних политика на основу података и резултата истраживања – Зборник истраживачких радова
мај, 2019 arrow right pdf [4 MB]
56. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
мај, 2019 arrow right link arrow right pdf [277 KB]
Родна анализа наставних програма и уџбеника за српски језик од првог до четвртог разреда основне школе
март, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Трећи национални извештај о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва у Републици Србији за период 2014-2017. године
фебруар, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2019. годину
фебруар, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Индекс родне равноправности у Републици Србији
децембар, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2017/2018 – брошура
новембар, 2018 arrow right pdf [2 MB]
Оцена апсолутног сиромаштва у Србији у 2017. години
октобар, 2018 arrow right pdf [413 KB]