Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

До информација без баријера

Објављено 24.09.2020.

SIPRU - успешне приче Информационо-комуникациона приступачност као кључ друштвеног укључивања

У промишљању инклузивног друштва XXI века, међу кључним питања су приступачност и репрезентација. Приступачност информација одраз је разлика које постоје међу људима и неповратно обележавају животно искуство појединаца/ки и целих заједница. Када приступачност информација посматрамо у контексту информационо-комуникационих технологија (ИКТ), примећујемо да различитости из аналогне сфере обележавају искуство искључених и у дигиталној сфери у подједнакој мери. Уколико сматрате да се ове теме тичу само осетљивих група у нашем друштву, као што су особе са инвалидитетом или оне особе које се због свог социоекономског статуса налазе на маргинама информисаности, размислите још једном. Сетите се фрустрације коју осетите када покушавате да погледате најновији музички видео на YouTube и на екрану се појави порука да садржај није доступан у вашој земљи. У том тренутку, ви сте предмет дигиталне неједнакости само на основу ваше тренутне локације која се очитава у виртуелном простору као ваша IP адреса. Сада промислите како се свакодневно осећају ваши суграђани и суграђанке са инвалидитетом који константно немају приступ информацијама од којих им неретко зависе важне животне одлуке, па и сам квалитет живота.

Инфо за свеУклањање информационо-комуникационих баријера као одговор на овакав изазов огледа се у продукцији инклузивних формата презентације и дисеминације информација, инклузивним одабиром аутора и продуцената информација као и уређивањем тема које се тичу свих друштвених група, без обзира на њихову бројност и степен маргинализованости у датом друштву. ИКТ као што су интернет странице, апликације, мобилни уређаји, софтвери, као и комуникацијске стратегије које су у њиховој основи, представљају прилике да се неједнакости из offline света учине видљивијим и предупреде у online сфери, односно да се у дигиталном свету пружи прилика свим заједницама да, упркос потешкоћама, граде свој живот у свим аспектима. У том домену софтверска индустрија препознаје технологије које омогућавају информисање и обликовање информација за све људе, укључујући и особе са инвалидитетом и сметњама у развоју.

У нашој земљи, Општина Врачар је лидер у овој области, продукцији ИКТ производа и сервиса који су креирани у складу са принципима и мисијом пуне приступачности информација. Инфо пулт у Услужном центру, на којем се грађани и грађанке на једном месту могу информисати о свим важним сегментима рада, део је Општине већ неколико година. На овом инфо пулту особе са инвалидитетом могу на једном месту да добију информације о социјалној заштити, бесплатним програмима, као и актуелним обукама и курсевима, али и да приступе информативним материјалима о раду Општине који су преведени на Брајево писмо. Садржај на интернет страници Општине континуирано се прилагођава свим корисницима/ама. Ирена Лакобрија, координаторка Канцеларије за особе са инвалидитетом Општине Врачар, која је основана у децембру 2019. године, наводи да је водећа идеја у њиховим развојним процесима да је човек у центру свега. Од августа ове године је у Google Play продавници доступна апликација „Инфо за све” која представља круну напора Општине да испуни критеријуме приступачности информација. Осим што су у комплетну продукцију материјала укључене особе са инвалидитетом којима је апликација и намењена, сав садржај је прилагођен управо овој циљној групи. Овакав приступ је у складу са UNESCO препорукама о креирању информационих и комуникационих технологија на основу принципа универзалног дизајна и отвореног приступа.

Апликација "Инфо за све"Апликација „Инфо за све“ садржи сервисне информације, као што су планирана искључења воде, струје, промена режима саобраћаја, итд. У коришћењу је могуће изабрати знаковни језик као режим рада, а сви аудио и видео садржаји прилагођени су особама са инвалидитетом. У овој иницијативи, која за циљ има да се унапреди приступачност информација и сервиса важних за свакодневни живот особа које имају потешкоћа да чују или виде, наша саговорница Ирена истиче да је посебно поносна на SOS сервис доступан глувим особама у случају потребе за хитном помоћи, који је доступан 24 часа дневно. Овакав приступ у складу је са светским стандардима у сфери приступачности информација, као и примерима добре праксе, попут америчког портала 360 Access који информације о приступачним физичким просторима генерише узимајући у обзир простор и оцену посетилаца и посетитељки са инвалидитетом који оцењују те сервисе и предлажу могућа унапређења.

Општина Врачар питању унапређења свих облика приступачности приступа системски, базирајући своја решења на Стратегији за унапређење приступачности и пратећем Акционом плану за примену Стратегије, који су израђени у консултативном процесу који је укључивао широк круг заинтересованих актера. Стратегија за унапређење приступачности, за коју је Општина Врачар добила Награду за институционалну подршку развоју приступачности, обухвата три секторске области: објекте јавне намене, јавне површине и информације и комуникације. У том смислу, интервенције које мењају свакодневни живот грађана и грађанки, покривају широк дијапазон и дотичу се видљивих, физичких баријера, али и оних које су невидљиве. Холистички приступ променама огледа се у уклањању архитектонских баријера, али и паралелно развијеном водичу о Бонтону према особама са инвалидитетом, који је дистрибуиран у основним школама уз одржавање јавног часа српског знаковног језика.

Осим што представља једну од основа демократског друштва, приступачност информација одређује и меру у којој сви његови чланови и чланице равноправно учествују у његовом функционисању. Раме уз раме са приступачношћу основних информација за живот, стоји културолошка матрица коју чине различите приче које чине једну заједницу, град и друштво у целини.

Промоција апликације "Инфо за све"

Промоција апликације „Инфо за све“

***

Овај текст настао је поводом Националног дана давања, који је део Пројекта за унапређење оквира за давање који финансира Америчка агенција за међународни развој (USAID), а спроводи Коалиција за доброчинство. Коалицију за доброчинство предводи Фондација „Ана и Владе Дивац”, а остали чланови су Траг фондација, Catalyst Balkans, СМАРТ Колектив, Српски филантропски форум, Форум за одговорно пословање и Привредна комора Србије. Текст је настао на иницијативу и уз подршку Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије у оквиру пројекта „Подршка социјалном укључивању у Републици Србији”, који се реализује уз подршку Владе Швајцарске.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Earlier
Iva Eraković
Ako ste ikada uganuli skočni zglob, polomili nogu ili ruku ili samo širili zenice – osetili ste koliko svet može [...]
Пет, окт 09, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević
Kako je dečiji rak postao izlečiva hronična bolest, tako je sve više počelo da se razmišlja o kvalitetu života dece [...]
Пет, окт 02, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Čitanje naslova – Starenje bez cenzure ili Starenje bez autocenzure, stvar je ličnog izbora. Provokacija i dilema na samom početku [...]
Чет, окт 01, 2020
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
Sedimo u Ivanovoj ušuškanoj sobici nesuđenog psihologa, prepunoj knjiga, suvenira sa dalekih putovanja i gitarom, svedokom jedne mladosti. Treći sprat [...]
Пон, сеп 28, 2020
Source: Inkluzija blog
Blog o socijalnom uključivanju
Koliko ima studenata sa hendikepom koji su uključeni u proces visokog obrazovanja? Zašto ih je malo i koliko njih uopšte [...]
Уто, сеп 22, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Оцена кретања сиромаштва, животног стандарда и одговор на последице Covid-19 пандемије
октобар, 2020 arrow right pdf [1 MB] arrow right docx [114 KB] arrow right xlsx [33 KB]
Водич кроз транзицију за транс особе у Србији
октобар, 2020 arrow right pdf [2 MB]
Мапирање услуга социјалне заштите и материјалне подршке у надлежности јединица локалних самоуправа у Републици Србији
септембар, 2020 arrow right pdf [8 MB] arrow right xlsx [485 KB] arrow right xlsx [268 KB]
Мреже социјалне сигурности у време COVID-19 кризе
август, 2020 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [153 KB]
Листа дигиталних алата за рад са децом и ученицима којима је током учења на даљину потребна додатна подршка
август, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Преглед података градова и општина о мерама за социјално укључивање Рома и Ромкиња у 2019. години
јул, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2019 – брошура
јул, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Децилна расподела потрошње и прихода у Србији у периоду од 2006. до 2018. године
јул, 2020 arrow right pdf [740 KB] arrow right docx [3 MB] arrow right zip [139 KB]
Анализа дохотка најсиромашнијих децила становништва Србије: Фокус на пољопривреду
јул, 2020 arrow right pdf [2 MB]
61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]