Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Европска комисија поздравља споразум о повећавању приступачности Интернет страна и апликација у јавном сектору

Објављено 06.05.2016.

headphones - ilustracijaПреговарачи Европског парламента, Савета и Комисије остварили су договор о првом скупу правила на нивоу ЕУ којима се Интернет стране и мобилне апликације органа у јавном сектору чине приступачнијим, нарочито за слепе, глуве и наглуве особе.

Интернет је постао кључни начин за приступ, као и пружање информација и услуга. Према томе, важније је него икада да се осигура да сви могу да перципирају и разумеју Интернет стране и мобилне апликације, и да на исправан начин интерреагују са њима.

Око 80 милиона особа у ЕУ погођено је инвалидитетом. Како становништво ЕУ стари, очекује се да ће ова бројка порасти до 120 милиона до 2020. године. Заједнички приступ обезбеђивању Интернет приступачности допринеће инклузивном дигиталном друштву и отварању предности Јединственог дигиталног тржишта, за све грађане Европе.

Директива ће покривати Интернет стране и мобилне апликације органа у јавном сектору, од управа, преко судова и полиције, до јавних болница, универзитета и библиотека. Учиниће их приступачним за све грађане – нарочито за слепе, наглуве и глуве особе, као и оне са оштећеним видом и функционалним инвалидитетом.

Андрус Ансип, потпредседник Јединственог дигиталног тржишта, поздравио је споразум: „Приступ Интернету би требало да је стварност за све. Није опција да се одрекнемо милиона Европљана. Синоћни споразум представља важан корак ка Дигиталном јединственом тржишту, усмерен на уклањање препрека, како би сви Европљани могли да искористе најбоље што дигитални свет нуди“.

Гинтер Х. Етингер, Комесар за дигиталну економију и друштво, изјавио је: „Није прихватљиво да милиони европских грађана остају заборављени у дигиталном друштву. Споразумом који смо управо остварили обезбедиће се да сви имају исте могућности да уживају у предностима Интернета и мобилних апликација, да учествују у друштву у потпунијој мери и да воде независније животе“.

Договорен текст Директиве:

  • покрива Интернет стране и мобилне апликације органа у јавном сектору уз ограничен број изузетака (нпр. емитери, живи пренос)
  • позива се на стандарде да би се Интернет стране и мобилне апликације учиниле приступачнијим. На пример, дати стандарди предвиђају да би за сваку слику требало да постоји текст, или да се по Интернет странама омогући кретање без миша, којег особе са одређеним видовима инвалидитета отежано користе
  • захтева редовно праћење и извештавање о Интернет странама и мобилним апликацијама од стране држава чланица. Ови извештаји обавезно се достављају Комисији и објављују. Директива о Интернет приступачности уз Европски закон о приступачности предложен у децембру 2015. године (материјал за медије) који покрива много шири низ производа и услуга, представља део напора Комисије да помогне особама са инвалидитетом да у потпуности учествују у друштву.

Наредни кораци

Након политичког споразума (у „тријалогу“ између преговарача Европског парламента, Савета и Комисије), текст ће формално одобрити Европски парламент и Савет. Након тога биће објављен у Службеном листу и званично ће ступити на снагу. Државе чланице имаће 21 месец да текст пренесу у своје национално законодавство.

Контекст

У децембру 2012. године Европска комисија представила је предлог Директиве о приступачности Интернет страна органа у јавном сектору (материјал за медије).

Члан 9. Конвенције Уједињених нација о правима особа са инвалидитетом обавезује државе чланице и ЕУ да предузму одговарајуће мере да би се обезбедио приступ особама са инвалидитетом, по истом основу као и осталима, између осталог информационим и комуникационим технологијама, укључујући Интернет.

Европска стратегија за особе са инвалидитетом за период 2010-2020. године разрађује Конвенцију УН и садржи активности у низу приоритетних области, укључујући Интернет приступачност, са циљем „осигурања приступачности робе и услуга, укључујући јавне сервисе и асистивне уређаје за особе са инвалидитетом“.

Извор: europa.eu

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]