Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Европска подршка за 48 предузетница са југоистока и југозапада Србије

Објављено 20.04.2016.

eu_progres_vreme_za_uspesne_zeneЧетрдесет осам жена из 22 општине са југоистока и југозапада Србије покренуће своја предузећа уз подршку Европске уније, Владе Швајцарске и Владе Србије који су, преко развојног програма Европски ПРОГРЕС, обезбедили 368.000 евра за спровођење активности које доприносе економском оснаживању жена.

Нове предузетнице које се, између осталих делатности, баве стоматологијом, производњом одеће, накита, кројењем, прерадом и конзервисањем воћа и поврћа, добиле су опрему како би отпочеле пословање. Поред тога, оне су кроз активности Европског ПРОГРЕСа овладале и знањима о маркетингу, продаји, порезима и правним аспектима пословања.

„Запошљавање жена и њихово укључивање на тржиште рада један је од приоритета Владе Републике Србије и зато смо ми активни партнери у активностима које финансирају Европска унија и Влада Швајцарске преко Европског ПРОГРЕСа, а које имају за циљ  унапређење друштвеног и економског положаја жена и родне равноправности”, навела је министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, приликом доделе сертификата новим предузетницама.

Јоксимовић је рекла да је Влада Републике Србије прогласила 2016. за „Годину предузетништва”са посебном пажњом усмереном на женско предузетништво, и тако потврдила своју посвећеност у подршци  предузетницима и предузетницама и развоју предузетничког духа као ослонцима конкурентне и динамичне економије. „Задовољство ми је што сам данас у прилици да видим нове предузетнице, јер то представља импулс развоју женског предузетништва и отварању нових радних места. А данас је успех отворити ново радно место и право је време за успешне жене”, закључила је Јоксимовић.

Честитајући новим предузетницама Жан Данијел Рух, амбасадор Швајцарске у Србији, рекао је да више од деценије Влада Швајцарске и Европска унија заједно са Владом Србије подржавају успостављање институционалног и правног оквира за родну равноправност.

„На овај начин промовишемо женско предузетништво, али и родну равноправност. Ви представљате прави узор за друге жене које желе да се осамостале и започну свој посао, а Европски ПРОГРЕС је ту да вам пружи подршку“ рекао је амабасадор Рух.

Уз подршку Европске уније и Владе Швајцарске данас у све 34 општине које су обухваћене програмом Европски ПРОГРЕС постоје Савети за родну равноправност, а 32 општине је потписало Европску повељу о родној равноправности.

Европски ПРОГРЕС ће будућим предузетницама пружити менторску подршку и стручну помоћ у вођењу посла како би се обезбедила одрживост пословања и очекује се да ће до краја 2017. године допринети отварању најмање 80 нових радних места у општинама обухваћеним Програмом.

„Када 48 жена ступа на пут да оснује свој властити посао са изгледима да отворе још нових радних места, то одмах значи бољи живот за њихове породице, а позитивно утиче на локалну економију и бољи животни стандард грађана и грађанки. Најважније је, ипак, то што ви дајете сјајан пример генерацијама које долазе“, рекао је Грем Тиндал, менаџер програма Европски ПРОГРЕС.

Извор: www.europeanprogres.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

24.09.2020.

До информација без баријера

SIPRU - uspešne priče

Информационо-комуникациона приступачност као кључ друштвеног укључивања У промишљању инклузивног друштва XXI века, међу кључним питања…
Више детаља

 
0 Коментари

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Блог > <

Earlier
Blog o socijalnom uključivanju
Koliko ima studenata sa hendikepom koji su uključeni u proces visokog obrazovanja? Zašto ih je malo i koliko njih uopšte [...]
Уто, сеп 22, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović
Kursevi ili realna podrška? Na osnovu Izveštaja o položaju i kapacitetima sigurnih kuća u Srbiji, sprovedenog u saradnji Tima za socijalno [...]
Чет, сеп 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Ana Mirković - Beogradski Ignite
Transkript govora Ane Mirković na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Želela bih s vama da [...]
Сре, сеп 02, 2020
Source: Inkluzija blog
Suzana Gajić Jovanović
Bila jednom jedna devojčica sa nepunih 13 godina. Voditeljka slučaja u centru za socijalni rad otpočela je rad sa njom [...]
Пон, авг 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Željko Mitkovski - Beogradski Ignite
Transkript govora Željka Mitkovskog na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Dolazim iz Fondacije „Ana i [...]
Пет, авг 28, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Мапирање услуга социјалне заштите и материјалне подршке у надлежности јединица локалних самоуправа у Републици Србији
септембар, 2020 arrow right pdf [8 MB] arrow right xlsx [485 KB] arrow right xlsx [268 KB]
Мреже социјалне сигурности у време COVID-19 кризе
август, 2020 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [153 KB]
Листа дигиталних алата за рад са децом и ученицима којима је током учења на даљину потребна додатна подршка
август, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Преглед података градова и општина о мерама за социјално укључивање Рома и Ромкиња у 2019. години
јул, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2019 – брошура
јул, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Децилна расподела потрошње и прихода у Србији у периоду од 2006. до 2018. године
јул, 2020 arrow right pdf [740 KB] arrow right docx [3 MB] arrow right zip [139 KB]
Анализа дохотка најсиромашнијих децила становништва Србије: Фокус на пољопривреду
јул, 2020 arrow right pdf [2 MB]
61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]