Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Жене и деца жртве трговине људима

Објављено 16.01.2014.

prisonerЖене чине 43 одсто жртава трговине људима у Србији, а деца 42 одсто, док је највећи број случајева повезан с проституцијом, наведено је у извештају групе GRETA.

Наиме, група експерата Савета Европе за борбу против трговине људима (GRETA) је поздравила у свом првом извештају мере које су предузеле српске власти кроз развој свеобухватног правног и политичког оквира и формирање специјализованих структура.

У извештају који је достављен Танјугу, GRETA је похвалила спровођење претходног Акционог плана и укључивање цивилног друштва у припреми нове Националне стратегије и Акционог плана.

Обавеза је власти Србије, наведено је у извештају, да осигура правилну идентификацију свих жртава трговине људима и да им омогући помоћ предвиђену Конвенцијом и законима Србије.

Од Србије се очекује и да им пружи опоравак и издавање боравишних дозвола и доделу обештећења за жртве трговине људима.

GRETA посебно истиче важност заштите жртава и сведока трговине људима од могуће одмазде или застрашивања у току истраге и судског поступка, наводећи да је то област у којој је потребна потпуна примена заштите људских права и жртава у складу с Конвенцијом.

“Сви професионалци који могу да дођу у контакт са жртвама трговине људима морају да буду стално информисани и обучени о потреби да се примени приступ заснован на људским правима у акцији против трговине људима на основу Конвенције и праксе Европског суда за људска права”, наведено је у извештају.

GRETA наводи и да је обавештена о два случаја трговине људима у којима су учествовали полицајци, један из 2007. године у Новом Пазару, а други 2011. у Сомбору, који су били укључени у регрутовање младих жена за сексуалну експлоатацију.

У оба случаја, наведено је у извештају, полицијски службеници су осуђени за кривична дела.

GRETA је истакла да поздравља напоре српских власти у области међународне сарадње, позивајући их да је и даље развијају, као и да унапреде положај Рома у Србији и спрече трговину припадницима ромске популације.

Конвенција о борби против трговине људима усвојена је на Министарском одбору Савета Европе 2005. године, а Србија је 2009. почела њену примену.

Прве године званично је откривено 107 случајева трговине људима у Србији, 61 случај регистрован је 2010, 76 у 2011, а 79 у 2012. години.

Већина жртава су српске националности, а главне дестинације људи којима се трговало биле су Ссвајцарска, Немачка и Италија.

Највећи број жртава повезан је са сексуалном експлоатацијом, али су забележени случајеви трговине због присилног рада, просјачења, криминала и илегалног усвајања.

Неслужбени подаци из прошле године показују да су у 80 одсто случајева унутрашње трговине људима жртве биле жене и девојчице, док 60 одсто укупне трговине људима представља унутрашња трговина.

Извор: Б92

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

14.04.2021.

Јавни позив ОЦД за пружање менторске подршке у припреми предлога пројеката за конкурс UN Women – „Унапређење положаја жена на тржишту рада” (рок: 29.04.2021)

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva - SIPRU - logo

Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва жели да пружи менторску и саветодавну подршку организацијама…

 
0 Коментари

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

sipru - logo - aktuelno
Priručnik za javne službe
Pristupačnost - aktuelnosti
E2E - aktuelnosti
sipru - logo - aktuelno
Romologija
Uticaj Covid-19 krize na zaposlenost: Fokus na ranjive kategorije - актуелности
Posledice Kovid-19 na položaj osetljivih grupa i grupa u riziku - uzroci, ishodi i preporuke
Mapiranje podstandardnih romskih naselja prema rizicima i pristupu pravima u Republici Srbiji sa naročitim osvrtom na Covid-19 epidemiju
Inovativne prakse u oblasti socijalne zaštite na lokalnom nivou u Republici Srbiji - Odgovor na vanredno stanje usled pandemije Covid-19

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Earlier
Milenka Matić
Roditeljstvo donosi brojne izazove i zadovoljstva. Roditelji su često u svojim odlukama prepušteni isključivo sebi, bez adekvatnih uputa i priručnika [...]
Пет, апр 16, 2021
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Tema međugeneracijske solidarnosti sasvim retko se pominje u stručnoj i široj javnosti i to obično povodom prigodnih datuma. Kada se [...]
Пон, апр 12, 2021
Source: Inkluzija blog
Sara Đurđević
Mnogi misle da je psihoterapija menjanje svog karaktera i onoga što predstavlja suštinu ličnosti koju smo godinama gradili. Zapravo, psihoterapija [...]
Пет, апр 09, 2021
Source: Inkluzija blog
Suzana Gajić Jovanović
Roditeljstvo predstavlja izazov svakom roditelju koji želi da savesno i odgovorno odgaja svoje dete, pa čak i ako to čini [...]
Сре, апр 07, 2021
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Moderna, inovatina nastava otvara vrata škole ka podsticajnim prostorima gde se ostvaruje direktan kontakt sa predmetima učenja i proučavanja. Praksa [...]
Уто, мар 30, 2021
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Приручник за јавне службе „Комуникација са корисницима – приступ универзалног дизајна”
март, 2021 arrow right pdf [5 MB]
E2E: Извештај о спроведеној анализи постојећег програма предузетништва НСЗ са препорукама за унапређење
март, 2021 arrow right pdf [1 MB]
Ex-ante анализа Стратегије запошљавања Републике Србије за период 2021-2026. године
март, 2021 arrow right pdf [3 MB]
Ex-post анализа Националне стратегије запошљавања за период 2011-2020. године
фебруар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
Смернице о реализацији отвореног учења и учења на даљину за ученике/це са сметњама у развоју и инвалидитетом док су школе затворене: Унапређивање инклузивног учења у време COVID-19
децембар, 2020 arrow right pdf [8 MB]
Индекс друштвеног развоја градова и општина у Републици Србији – Брошура
децембар, 2020 arrow right pdf [313 KB]
Последице Ковид-19 на положај осетљивих група и група у ризику – узроци, исходи и препоруке
децембар, 2020 arrow right pdf [5 MB]
Мапирање подстандардних ромских насеља према ризицима и приступу правима у Републици Србији са нарочитим освртом на Covid-19 епидемију
децембар, 2020 arrow right pdf [12 MB]