Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Интерактивна мапа општина које су посвећене интеграцији ромске популације

Објављено 29.04.2013.

Interaktivna mapa opština koje su posvećene integraciji romske populacijeПодршка  иницијативама које за циљ имају интеграцију Рома у локалну заједницу стигла је од Европске комисије која је израдила интерактивну мапу са прегледом региона, градова и општина које су посвећене интеграцији ромске популације.

Социјално укључивање Рома одговорност је институција Европске уније и земаља чланица, али укључивање јединица локалних самоуправа у процес доношења конкретних мера које ће променити живот ромских зајендица је од суштинске важности.

Иницијативе које локалним самоуправама пружају подршку од планирања и спровођења стратегија за укључивање Рома, преко пружања стручне помоћи у процесу подношења захтева за средства националног или ЕУ фондова, до стварања прилика за размену искустава и добре праксе:

  • Програм Фонда за отворено друштво Европска мрежа градоначелника – Градоначелници који највише доприносе коришћењу фондова ЕУ за инклузију Рома (MERI) спаја општине из Бугарске, Мађарске, Румуније и Словачке у првој фази, а затим и из Македоније, Србије и Чешке у циљу размене добре праксе, унапређења пружања услуга у ромским заједницама и пружању подршке локалним општинским капацитетима за боље коришћење фондова Европске уније
  • Радна група за укључивање Рома EUROCITIES промовише размену добрих пракси, подизање свести о мобилности у ЕУ и укључивању Рома, као и могућности финансирања локалних политика за укључивање Рома. Мреже MERI и EUROCITIES својим програмима подржавају трансфер добрих пракси у областима инклузивних и приступачних јавних услуга из земаља Западне Европе у земље Источне Европе, као и побољшање услуга за Роме који место становања у оквиру тих граница често мењају.
  • Форум градоначелника за инклузију Рома, покренут од стране Интернационалног фонда Visegrad, пружа подршку у размени искустава и примера добре праксе интеграције ромског становништва између градоначелника из Чешке, Мађарске, Пољске и Словачке.
  • Европска алијанса градова и региона за инклузију Рома пружа подршку локалним и регионалним властима приликом размене добрих пракси, студијских путовања, организовања тематских радионица и тренинга, размене информација у вези са политикама и изворима финансирања. Програм је под вођством Савета Европе.
  • Евроспска комисија и Савет Европе заједно су иницирали Програм обуке за ромске медијаторе (ROMED) који у областима образовања, културе и здравства, промовише медијацију између Рома и јавних институција. Овим програмом обухваћено је 15 европских земаља.
  • Европска комисија и Савет Европе заједно су иницирали Програм обуке за ромске медијаторе (ROMED) који у областима образовања, културе и здравства, промовише медијацију између Рома и јавних институција. Овим програмом обухваћено је 15 европских земаља.
  • Urbact Roma-Net пројекат је партнерство склопљено од стране девет европских градова са циљем да информишу и пруже подршку партнерима да развију локалне акционе планове који ће младим Ромима омогућити боље социјално укључивање и лакши прелазак у активне грађане.

Извор: http://ec.europa.eu

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]