Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Књажевац – за правилан развој деце

Објављено 14.10.2019.

Центар за откривање раног постуларног статуса, КњажевацЕУ помоћ за оснивање Центра за рано откривање деформитета кичме код деце

За раст и развој деце од велике је важности да имају здраву кичму као и могућност раног откривања и решавања проблема држања тела. Уз добру превенцију, правилно физичко вежбање и дисциплину у раду резултати не изостају. Кристина и Мијат двоје су од бројних ученика из Књажевца који су након тестирања кичме најсавременијим уређајима у свом родном месту, морали да започну вежбе. Сада редовно тренирају и знају колико им то може помоћи да напредују.

Увек је боље што пре решити потешкоће ако постоји деформитет, како не бисмо после имали већих проблема“, каже Кристина Марјановић, ученица основне школе.

У Књажевцу је 2018. уз подршку Европске уније, званично отворен Центар за откривање раног постуларног статуса, односно деформитета кичме код деце. Најсавременији дијагностички уређаји омогућавају детаљну и прецизну анализу кичменог стуба, као и поремећаја у развоју других делова тела. Опрема којом Центар располаже једина је тог типа у Србији и такав центар је први на Балкану. Омогућава дијагностиковање и најмањег деформитета у раној фази што касније олакшава корекцију и процес јачања тела.

Од оснивања Центра, који се налази у склопу Спортског савеза Књажевца, око 4.000 деце и младих спортиста прошло је тестирање. Након теста, на основу детаљних резултата, приступа се конкретним, прилагођеним вежбама које воде физиотерапеути и инструктори, професори Факултета спорта и физичког васпитања. Професорима је ово значајан професионални изазов јер имају прилику да раде са децом којој могу помоћи у развоју на правилан начин.

У сали Центра свакодневно, у две смене, вежба велики број деце која ово препознају као значајну активност и прилику да се правилно развијају и отклоне евентуалне деформитете кичме већ у раној фази живота. Израђена је и публикација „Методологија корективног вежбања“ (.pdf) која је бесплатно доступна свима.

Знам за много старијих људи који имају проблема са кичмом и не могу много тога да раде. Мислим да је врло важно што сам на време кренуо да идем на вежбе и да тако могу да исправим кичму“, kaže Mijat Bogojević, učenik iz Knjaževca.

Центар за откривање раног постуларног статуса, КњажевацАпарати којима располаже Центар потпуно су нови и пружају прецизну слику о комплетном статусу кичме, што у бројним здравственим установама није могуће. Ученицима у Књажевцу посебно је важно што не морају да путују у друга места како би обавили тестирање.

Председник Спортског савеза Књажевца др Микица Видојевић истиче да 80 до 90 одсто деце има барем почетни, минимални поремећај кичме и да је због тога изузетно значајна превенција и адекватно реаговање уколико постоји деформитет. Деца су у великој мери изложена нездравом начину живота, недовољно физички активна, што повећава могућност појаве деформитета и неправилног развоја.

Превентива је основа медицине, а има и своју економску исплативост јер је увек боље спречити него лечити. Покушавамо да децу у раном узрасту уведемо у систем рада, корекције, у систем вежбања и да омогућимо да имамо здравију популацију“, наводи др Видојевић.

Дијагностички центар за откривање раног постуралног статуса у Књажевцу од оснивања систематски ради на едукацији заједнице о значају превенције деформитета и прегледа деце. Првобитно су организовани састанци са директорима школа, затим са наставницима и учитељима, а након тога и са родитељима, како би што већи број људи био упознат са значајем тестирања деце.

Апарати, као и читав систем од дијагнозе до вежбања, омогућавају да се и најмањи деформитет препозна у раној фази и да се правилним радом отклони.

Капацитети Центра за откривање раног постуларног статуса већ сада далеко превазилазе потребе општине Књажевац, па на прегледе све чешће долазе деца из других делова Србије, али и из региона. У наредном периоду, у плану је израда онлајн апликације која ће омогућити да се дете тестира, кодом „веже“ за апарат и добије онлајн упутства о неопходним вежбама.

Дијагностички центар у Књажевцу основан је средствима ЕУ, у оквиру пројекта прекограничне сарадње Србије и Бугарске. Прегледи за децу су потпуно бесплатни.

Европска унија донирала је Србији више од 3.6 милијарди евра од 2000. године и највећи је донатор и најзначајнији партнер у модернизацији друштва и инситуција. Средства ЕУ коришћена су за реформе бројних области: инфраструктура, образовање, пољопривреда, култура, привреда, индустрија, мала и средња предузећа, енергетика, државна администрација, социјална инклузија, заштита од поплава, животна средина. Европска унија је и највећи и најзначајнији трговински партнер Србије. Две трећине страних инвестиција долази из ЕУ и две трећине трговинске размене одвија се са земљама чланицама ЕУ. Поред донација, европске банке уложиле су и инвестирале више од 8 милијарди евра. Све донације и инвестиције ЕУ у Србији реализују се са институцијама Републике Србије.

Извор: euinfo.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
covid-19_mladice_001
Gošća Bloga o socijalnom uključivanju: Milkica Dimitrijević Izolacija, dezinfekcija, pranje ruku, kontakti sa drugima svedeni na minimum – ove preventivne mere [...]
Пет, мар 27, 2020
Source: Inkluzija blog
COVID-19 nije teorija zavere
Iako je Kovid-19 prilično dugo prisutan u svetu, čini se da nas je ipak, nekako iznenadio. Naviknuti na različite teške situacije [...]
Чет, мар 19, 2020
Source: Inkluzija blog
Stefan Lazarević
Nedavno sam od organizacije Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom MDRI-S dobio poziv za učešće na obuci „Samozastupanje za [...]
Уто, мар 03, 2020
Source: Inkluzija blog
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
Пет, јан 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
Уто, јан 14, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Е2Е: Евалуација Jавног конкурса „Подршка иновативним приступима за повећање запошљавања и запошљивости младих“, 2018–2019. година
март, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Дизајн за све на туристичким дестинацијама
јануар, 2020 arrow right pdf [32 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2020. годину
јануар, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
децембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Брошура о првих десет година рада Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије – SIPRU
децембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Друштвене иновације – људи у центру јавних политика
новембар, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
новембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Приручник за увођење родне перспективе у наставу српског језика за први циклус образовања
септембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]