Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Књажевац – за правилан развој деце

Објављено 14.10.2019.

Центар за откривање раног постуларног статуса, КњажевацЕУ помоћ за оснивање Центра за рано откривање деформитета кичме код деце

За раст и развој деце од велике је важности да имају здраву кичму као и могућност раног откривања и решавања проблема држања тела. Уз добру превенцију, правилно физичко вежбање и дисциплину у раду резултати не изостају. Кристина и Мијат двоје су од бројних ученика из Књажевца који су након тестирања кичме најсавременијим уређајима у свом родном месту, морали да започну вежбе. Сада редовно тренирају и знају колико им то може помоћи да напредују.

Увек је боље што пре решити потешкоће ако постоји деформитет, како не бисмо после имали већих проблема“, каже Кристина Марјановић, ученица основне школе.

У Књажевцу је 2018. уз подршку Европске уније, званично отворен Центар за откривање раног постуларног статуса, односно деформитета кичме код деце. Најсавременији дијагностички уређаји омогућавају детаљну и прецизну анализу кичменог стуба, као и поремећаја у развоју других делова тела. Опрема којом Центар располаже једина је тог типа у Србији и такав центар је први на Балкану. Омогућава дијагностиковање и најмањег деформитета у раној фази што касније олакшава корекцију и процес јачања тела.

Од оснивања Центра, који се налази у склопу Спортског савеза Књажевца, око 4.000 деце и младих спортиста прошло је тестирање. Након теста, на основу детаљних резултата, приступа се конкретним, прилагођеним вежбама које воде физиотерапеути и инструктори, професори Факултета спорта и физичког васпитања. Професорима је ово значајан професионални изазов јер имају прилику да раде са децом којој могу помоћи у развоју на правилан начин.

У сали Центра свакодневно, у две смене, вежба велики број деце која ово препознају као значајну активност и прилику да се правилно развијају и отклоне евентуалне деформитете кичме већ у раној фази живота. Израђена је и публикација „Методологија корективног вежбања“ (.pdf) која је бесплатно доступна свима.

Знам за много старијих људи који имају проблема са кичмом и не могу много тога да раде. Мислим да је врло важно што сам на време кренуо да идем на вежбе и да тако могу да исправим кичму“, kaže Mijat Bogojević, učenik iz Knjaževca.

Центар за откривање раног постуларног статуса, КњажевацАпарати којима располаже Центар потпуно су нови и пружају прецизну слику о комплетном статусу кичме, што у бројним здравственим установама није могуће. Ученицима у Књажевцу посебно је важно што не морају да путују у друга места како би обавили тестирање.

Председник Спортског савеза Књажевца др Микица Видојевић истиче да 80 до 90 одсто деце има барем почетни, минимални поремећај кичме и да је због тога изузетно значајна превенција и адекватно реаговање уколико постоји деформитет. Деца су у великој мери изложена нездравом начину живота, недовољно физички активна, што повећава могућност појаве деформитета и неправилног развоја.

Превентива је основа медицине, а има и своју економску исплативост јер је увек боље спречити него лечити. Покушавамо да децу у раном узрасту уведемо у систем рада, корекције, у систем вежбања и да омогућимо да имамо здравију популацију“, наводи др Видојевић.

Дијагностички центар за откривање раног постуралног статуса у Књажевцу од оснивања систематски ради на едукацији заједнице о значају превенције деформитета и прегледа деце. Првобитно су организовани састанци са директорима школа, затим са наставницима и учитељима, а након тога и са родитељима, како би што већи број људи био упознат са значајем тестирања деце.

Апарати, као и читав систем од дијагнозе до вежбања, омогућавају да се и најмањи деформитет препозна у раној фази и да се правилним радом отклони.

Капацитети Центра за откривање раног постуларног статуса већ сада далеко превазилазе потребе општине Књажевац, па на прегледе све чешће долазе деца из других делова Србије, али и из региона. У наредном периоду, у плану је израда онлајн апликације која ће омогућити да се дете тестира, кодом „веже“ за апарат и добије онлајн упутства о неопходним вежбама.

Дијагностички центар у Књажевцу основан је средствима ЕУ, у оквиру пројекта прекограничне сарадње Србије и Бугарске. Прегледи за децу су потпуно бесплатни.

Европска унија донирала је Србији више од 3.6 милијарди евра од 2000. године и највећи је донатор и најзначајнији партнер у модернизацији друштва и инситуција. Средства ЕУ коришћена су за реформе бројних области: инфраструктура, образовање, пољопривреда, култура, привреда, индустрија, мала и средња предузећа, енергетика, државна администрација, социјална инклузија, заштита од поплава, животна средина. Европска унија је и највећи и најзначајнији трговински партнер Србије. Две трећине страних инвестиција долази из ЕУ и две трећине трговинске размене одвија се са земљама чланицама ЕУ. Поред донација, европске банке уложиле су и инвестирале више од 8 милијарди евра. Све донације и инвестиције ЕУ у Србији реализују се са институцијама Републике Србије.

Извор: euinfo.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
Пет, нов 01, 2019
Source: Inkluzija blog
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch Francuska dizajnerka proizvodi svetlo bez električne energije Dok je [...]
Пет, окт 25, 2019
Source: Inkluzija blog
Milutin (foto: Sara Ristić)
Milutin (foto: Sara Ristić) Razgovor vodila: Dragana Nikoletić Milutin Savić zvani Milutko nosilac je laskave titule najkreativnijeg prodavca magazina Liceulice. Kad bi [...]
Пон, окт 21, 2019
Source: Inkluzija blog
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch Švedska start-up kompanija Peppy Pals (Živahni drugari) osmislila je aplikaciju sa likovima životinja, [...]
Пет, окт 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Stefan na treningu
Dok sam bio mali sport me nije mnogo interesovao. Kada su i prikazivane utakmice na televiziji, više sam voleo sam [...]
Сре, окт 16, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

59. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
новембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Приручник за увођење родне перспективе у наставу српског језика за први циклус образовања
септембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [4 MB] arrow right xlsx [83 KB]
Програм за креирање образовних политика на основу података и резултата истраживања – Зборник истраживачких радова
мај, 2019 arrow right pdf [4 MB]
56. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
мај, 2019 arrow right link arrow right pdf [277 KB]
Родна анализа наставних програма и уџбеника за српски језик од првог до четвртог разреда основне школе
март, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Трећи национални извештај о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва у Републици Србији за период 2014-2017. године
фебруар, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2019. годину
фебруар, 2019 arrow right pdf [762 KB]